ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Down

Σύνδρομο Down Παναγιώτης Κουρσάρης 08.08.2013

Πρόκειται για μια γενετική κατάσταση και αφορά στην παρουσία ενός επιπλέον χρωμοσώματος στα κύτταρα του γονέα. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά που οι γονείς τους κατά την εποχή της σύλληψης ήταν ηλικίας άνω των σαράντα ετών. Σε μια γενετική κατάσταση που σχετίζεται με τον αριθμό των χρωμοσωμάτων ο ρόλος του φυσικού θεραπευτή είναι να βελτιώσει τη γενική υγεία, αφού δεν είναι δυνατόν να αντιστρέψει την κατάσταση.

Θεραπεία συνδρόμου down

Για τη βελτίωση της γενικής υγείας τους, στα παιδιά με σύνδρομο ντάουν χορηγούνται συμπληρώματα που ενισχύουν την υγεία των ενδοκρινών αδένων και του νευρικού συστήματος. Για κάποιο λόγο το λεμφικό σύστημα των παιδιών αυτών είναι συχνά πολύ επιβαρυμένο, όπως δείχνουν τα ιδιαίτερα σημάδια στην ίριδα. Υποδείξεις για συμπληρώματα είναι οι εξής:

  1. Βιταμίνες C και συμπλέγματος Β.
  2. Μέταλλα, όπως ψευδάργυρος και φωσφορικό μαγνήσιο και κάλιο.
  3. Βότανα για αποτοξίνωση της λέμφου.
  4. Ομοιοπαθητική σκευάσματα για να δράσουν ως τονωτικά των ενδοκρινών αδένων.

Ιστορικό

Στην καριέρα μου θυμάμαι μόνο μία περίπτωση με σύνδρομο down. Είναι ενδιαφέρον άτι η μητέρα ανέφερε πως οι γιατροί είχαν διακρίνει έντονες λευκές κηλίδες στην ίριδα του παιδιού. Αυτές ακριβώς τις λευκές «χάντρες» στην άκρη της ίριδας οι ιριδολόγοι τις συνδέουν με τη λεμφική συμφόρηση.

Σ’ αυτόν το μικρό ασθενή δόθηκαν ομοιοπαθητικές σταγόνες για τον καθαρισμό της λέμφου, φυτικές σταγόνες για το συκώτι και φωσφορικό μαγνήσιο και φωσφορικό κάλιο για τη γενική τόνωση των νεύρων. Ο δάσκαλος του ειδικού σχολείου όπου φοιτούσε, παρατήρησε φανερή βελτίωση στην ευεξία του κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τζούντι Τζάκα