ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΡΟΦΕΣ

Θρεπτική αξία ψαριού - Αναγνώριση φρέσκου ψαριού

Θρεπτική αξία ψαριού - Αναγνώριση φρέσκου ψαριού Παναγιώτης Κουρσάρης 22.08.2013

To ψάρι είναι τροφή με αυξημένη βιολογική ποιότητα πρωτεΐνη και κατατάσσεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. φρέσκο ψάρι (που ψαρεύεται στη θάλασσα)
  2. ψάρι του γλυκού νερού (που ψαρεύεται σε λίμνες, ποτάμια)
  3. οστρακόδερμο ψάρι.

Σύνθεση:
Το ψάρι και το οστρακόδερμο ψάρι (π.χ. στρείδια, γαρίδες, καβούρια, μύδια, αστακός) περιέχουν περίπου:

  • 19% Πρωτεΐνη που είναι παρόμοια με τη σύνθεση των αμινοξέων που βρίσκουμε στα ζώα.
  • 1 -20% Λίπος - Η περιεκτικότητα σε λίπος ποικίλει ανάλογα με το είδος του ψαριού και την εποχή. Γενικά περιέχει λιγότερο λίπος από το βοδινό.

Θρεπτική αξία ψαριού

Το ψάρι περιέχει πρωτεΐνη ψηλής βιολογικής αξίας, αναγκαία ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και λίπη. Γενικά, η θρεπτική αξία του ψαριού είναι παρόμοια μ’ εκείνη του βοδινού, εκτός του ότι το οστρακόδερμα και το φρέσκο ψάρι (αλμυρού νερού) είναι πλούσια σε ιώδιο και φθόριο όπως και ποσότητες κοβαλτίου και γι’ αυτό το λόγο έχουν ανεκτίμητη συμβολή σε μια διατροφή. Συνοπτικά το ιώδιο βοηθά στο μεταβολισμό, στην καλή λειτουργία του θυροειδή, στην κανονική ανάπτυξη και αναπαραγωγή. Το φθόριο βοηθά στην κανονική κατασκευή των δοντιών, ανάπτυξη του σμάλτου, πρόληψη οστεοπόρωσης, ενώ το κοβάλτιο που είναι μέρος της βιταμίνης Β12 μπορεί να συμβάλει στην θεραπεία ορισμένων αναιμιών. Το ψάρι περιέχει επίσης ικανοποιητική ποσότητα μαγνησίου (για νευρικό σύστημα, μυϊκή συστολή, ισορροπία ηλεκτρολυτών - νάτριο/κάλιο, σύνθεση πρωτεΐνης), φωσφόρου (μεταβολισμό ενέργειας, υδατανθράκων, λίπους, αμινοξέων, δόντια, οστά), σιδήρου (μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα διαμέσου αιμοσφαιρίνης, ανοσοποιητικό σύστημα) και χαλκού (διαμόρφωση σκελετού, δημιουργία ερυθρών ατμοσφαιρών, ανοσοποιητικό σύστημα). Η περιεκτικότητα του ψαριού σε σίδηρο είναι χαμηλότερη απ' αυτή του κρέατος, αλλά το ασβέστιο είναι σχεδόν το ίδιο. Τα οστρακόδερμα ψάρια έχουν περισσότερο ασβέστιο και ιώδιο απ' αυτό του ψαριού. Η ρέγγα και τα στρείδια είναι εξαιρετικά ψηλά σε ψευδάργυρο (που βοηθά στο μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεΐνης, λίπους, αναπαραγωγή, ανάπτυξη, θρέψη πληγών, ανοσοποιητικό σύστημα και είναι από μόνα τους ένζυμα).

Μια μερίδα λιπώδους ψαριού όπως ο σολομός ή σκουμπριού δίνουν περίπου 10% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης Α και ολοκληρωμένη ποσότητας βιταμίνης D. Το φυσικό λάδι του ψαριού (όχι το επιπρόσθετο) που βρίσκεται σε κονσερβοποιημένο ψάρι, θα πρέπει να χρησιμοποιείται, αφού είναι ανεκτίμητη πηγή των βιταμινών αυτών. Μια μέτρια μερίδα λιπώδους ή άπαχου ψαριού δίνει περίπου 10% θειαμίνη, 15% ριβοφλαβίνη και 50% νιασίνη των ημερησίων αναγκών.

Το οστρακόδερμο ψάρι και το ψάρι έχουν ψηλά ποσοστά πολυακόρεστων λιπιδίων, ιδίως ω-3, που τείνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος. Αυτό, κάνει τη χρήση τους σε μερικές δίαιτες επιθυμητή. Εντούτοις η περιεκτικότητα των μυών του ψαριού σε χοληστερόλη, είναι παρόμοια με αυτή του κρέατος (50 -70 mg χοληστερόλη ανά 100 γραμμάρια ιστού). Τα οστρακόδερμα ψάρια είναι χαμηλά σε λίπος, αλλά σχετικά ψηλά σε χοληστερόλη.

Πέψη:
Το οστρακόδερμο ψάρι και το ψάρι είναι εξαιρετικές πηγές “ευκολοχώνευτης" πρωτεΐνης ψηλής θρεπτικής αξίας. Εξετάσεις έδειξαν ότι 85-95% της πρωτεΐνης αφομοιώνεται. Μερικά άτομα όμως, είναι αλλεργικά στα οστρακόδερμα ψάρια ή σε αλλού είδους ψάρια.

Πως να Αναγνωρίζεται αν το Ψάρι που Αγοράζετε είναι Φρέσκο

Η φρεσκάδα του ψαριού μπορεί να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • μάτια λαμπερά, καθαρά, πρησμένα, διαυγές
  • λέπια πολύ κοντά με το δέρμα και έχουν λαμπερή και γιαλυστερή επιφάνεια
  • σάρκα σφικτή και ελαστική
  • φρέσκα οσμή χωρίς έντονη μυρωδιά.