ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Συμπληρώματα κρεατίνης

Συμπληρώματα κρεατίνης Παναγιώτης Κουρσάρης 02.10.2013

Η κρεατίνη είναι το πιο διαδεδομένο συμπλήρωμα διατροφής μετά την πρωτεΐνη, έχουν γίνει πάρα μα πάρα πολλές έρευνες σχετικά με αυτό. Η κρεατίνη ανακαλύφθηκε το 1832 και το 1990-1992 κυκλοφόρησε στην αγορά.

Φτιάχνεται από τρία αμινοξέα, την αργινίνη, την γλυκίνη και τη μεθειονίνη. Έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν ότι αυξάνει την μυϊκή μάζα και την μυϊκή δύναμη. Επιπλέον πάρα πολλές έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει και μια σειρά από πάρα πολλά οφέλη. Θεωρείτε από τα καλύτερα συμπληρώματα που αυξάνουν την αθλητική απόδοση.

Μορφές κρεατίνης

  • μονουδρική (monohydrate creatine)
  • υδροχλωρική (hydrochloride creatine)
  • κρεαλκαλική (kre-alkalyn)

Οι πιο πολλές έρευνες έχουν γίνει πάνω στην μονουδρική μορφή κρεατίνης ενώ κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η υδροχλωρική και κρεαλκαλική μορφή έχουν λίγο καλύτερη αφομοίωση και απορροφησιμότητα απ' ότι έχει η μονουδρική κρεατίνη. Οι μονουδρική είναι πολύ πιο οικονομική συγκριτικά με τις άλλες δύο μορφές κρεατίνης.

Δοσολογία κρεατίνης

Σχετικά με την δοσολογία της κρεατίνης υπάρχουν δύο θεωρίες:

-Υπερφόρτωση (loading): σε αυτή την θεωρία προσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες κρεατίνης (15-20 γραμμάρια) τις πρώτες 5-7 μέρες έτσι ώστε να επωφεληθούμε συντομότερα από την κρεατίνη.

-Συντήρηση: στη φάση της συντήρησης χρησιμοποιούμε γύρω στα 5 γραμμάρια την μέρα.

Φυσικά από έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με αυτό δείχνουν ότι η υπερπλήρωση των μυών θα γίνει γύρω στις 28-30 μέρες, οπότε είτε κάνουμε την υπερπλήρωση είτε όχι θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα αρκεί να περιμένουμε γύρω στον 1 μήνα.

Παρενέργειες κρεατίνης

Ακούγονται πάρα πολλά πράγματα σχετικά με τις παρενέργειες, ότι η κρεατίνη δημιουργεί προβλήματα στα νεφρά, στην καρδία, στο συκώτι, στα νεφρά και ότι άλλο μπορεί να έχετε ακούσει. Αυτά όλα είναι απλά μύθοι, η μόνες παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν είναι όταν δεν χρησιμοποιείτε η προτεινόμενη δοσολογία να δημιουργήσει διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, τίποτα παραπάνω. Φυσικά υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων των οποίων δεν κάνει να χρησιμοποιήσουν κρεατίνη, όπως για παράδειγμα η νεφροπαθείς, έγκυες γυναίκες κ.α.

Σημ: Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες συμπληρωμάτων πριν την χρήση.

Τέλος ένα σημαντικό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι σε έρευνες που έχουνε γίνει έδειξαν ότι το 20% των ατόμων που χρησιμοποιούν κρεατίνη δεν βλέπουν αποτελέσματα, είναι οι λεγόμενοι non responders. Όποτε μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει κρεατίνη και να μην δει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, μπορεί δηλαδή να ανήκει σε αυτό το 20% των ατόμων που δεν ανταποκρίνονται στην χρήση κρεατίνης.