ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΓΕΙΑ

Φυσικές περιποιήσεις προσώπου

Φυσικές περιποιήσεις προσώπου Παναγιώτης Κουρσάρης 04.12.2013

Ροδόζουμο

Αλέθουμε ρόδια και με το ζουμί τους νιβόμαστε, τρίβοντας το πρόσωπο για 1-2 λεπτά. 

Έγχυμα χαμομηλιού - λασμαριού

(Το χαμομήλι είναι οι άσπρες μαργαριτούδες οι λεγόμενες παπούνες.)

Βράζουμε σε μικρό κατσαρολάκι νερό. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα χαμομήλι και λασμαρί. Το σκεπάζουμε για 15 περίπου λεπτά και ύστερα το χρησιμοποιούμε.

Πρώτα νιβόμαστε και ύστερα όσο μείνει το φτιάχνουμε τσάι με λίγο μέλι και το πίνουμε.

Κριθαρόζουμο
Βάζουμε στην κατσαρόλα 4 ποτήρια νερό και ένα ποτήρι κριθάρι καλής ποιότητας. Τα βράζουμε μέχρι που το νερό μείνει το μισό. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε το νερό να κρυώσει λιγάκι και ύστερα νίβουμε με αυτό το πρόσωπο για 1-2 λεπτά. Μετά σκουπιζόμαστε με στεγνή πετσέτα προσώπου μέχρι που το δέρμα να κοκκινίσει ελαφρά.
Νιβόμαστε με κριθαρόζουμο μια φορά την ημέρα.

Κριθαρόκρεμα για μάσκα προσώπου
Βράζουμε κριθάρι με τον ίδιο τρόπο όπως το κριθαρόζουμο. Ύστερα βάζουμε το κριθάρι στο πλέντερ μαζί με μισό ποτήρι κριθαρόζουμο και το αλέθουμε φτιάχνοντας κρέμα.

Αλείφουμε το πρόσωπο ελαφρά με μέλι και κολλάμε την κρέμα. Την αφήνουμε 2-3 ώρες και ύστερα ξεπλενόμαστε με χλιαρό κριθαρόζουμο ανάμικτο με ροδόσταγμα. Τέλος σκουπιζόμαστε με στεγνή πετσέτα προσώπου μέχρι που το δέρμα να κοκκινίσει ελαφρά.
Κάνουμε μάσκα μέρα παρά μέρα.

Λεμονόκουπα

Κόβουμε ένα λεμόνι στα δυο Χρησιμοποιούμε το ένα κομμάτι και τρίβουμε το πρόσωπο παντού για 2-3 λεπτά με μικρή διακοπή για ξεκούραση. Ύστερα ξεπλενάμαστε με ροδόσταγμα και σκουπιζόμαστε με στεγνή πετσέτα.

Χρησιμοποιούμε τη λεμονόκουπα μια φορά την ημέρα.

Βραστά πίτουρα για μάσκα προσώπου

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ένα ποτήρι λεπτό πίτουρο - μισό ποτήρι νερό και μισό ποτήρι γνήσιο ροδόσταγμα. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά για μια ζεστασιά. Αλείφουμε το πρόσωπο ελαφρά με μέλι και κολλάμε το πίτουρο, έτσι ζεστούλικο Το αφήνουμε για μισή περίπου ώρα και ύστερα ξεπλενόμαστε με ροδόσταγμα και σκουπιζόμαστε με στεγνή πετσέτα.

Ατμοί ευκάλυπτου - λασμαριού

Βάζουμε σε μια σίκλα ή μια μεγάλη κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση. Ρίχνουμε μέσα κλαδάκια ευκάλυπτου και λασμαριού και την τοποθετούμε σε χαμηλό γκάζι στο πάτωμα. Όταν αρχίσουν να βγαίνουν ατμοί, καθόμαστε σε χαμηλή καρέκλα, σκεπάζουμε το κεφάλι με μια μαντηλιά και σκύβουμε πάνω από τους ατμούς. Κάνουμε βαθιές εισπνοές με διακοπές για 8-10 λεπτά. Ύστερα χρησιμοποιούμε τη λεμονόκουπα που είπαμε πιο πάνω και σφογγιζόμοστε.

Οι ατμοί ευκάλυπτου είναι ωφέλιμοι και στις εξής περιπτώσεις: γρίπη, βήχα, άσθμα.

Σημείωση: Όταν θα ξεπλένουμε το πρόσωπο, να χρησιμοποιούμε νερό προς το ζεστό.