ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δώστε βάση στη πηγή των θερμίδων παρά στις θερμίδες

Δώστε βάση στη πηγή των θερμίδων παρά στις θερμίδες Παναγιώτης Κουρσάρης 23.01.2014

Κινηθείτε πέρα από την καταμέτρηση θερμίδων. Μάθετε πώς να επιτύχετε καλύτερα τους στόχους υγείας, σωματικής σύνθεσης και φυσικής σας κατάστασης με τον υπολογισμό ημερήσιας πρόσληψης υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

Ας αρχίσουμε από την αρχή. Τι είναι μακροθρεπτικά συστατικά; Ακούγονται πολύ πιο περίπλοκα από ό, τι πραγματικά είναι.

Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι απλά ουσίες που απαιτούνται από το σώμα σας σε μεγάλες ποσότητες. Είναι θρεπτικά συστατικά που παρέχουν θερμίδες ή ενέργεια.

Υπάρχουν τρία μακροθρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες και τα δύο μας παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το λίπος μας παρέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ορισμένες ποσότητες από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (καθώς και ιχνοστοιχεία και νερό) για να συνεχίσει να λειτουργεί σε βέλτιστο επίπεδο.

Δεν είναι τόσο απλό όσο το πόσες θερμίδες καταναλώνετε ημερησίως. Αυτό που έχει σημασία είναι η πηγή των θερμίδων.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι παραμένετε μέσα στη συνιστώμενη ποσότητα θερμίδων ανά ημέρα, αλλά καταναλώνετε το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων σας από λίπη, όντας ελλιπής στην πρόσληψη υδατανθράκων ή και πρωτεΐνης. Μπορεί να δυσκολεύεστε να φτάσετε τους στόχους της υγείας και της φυσικής σας κατάστασης, ακόμα και αν ασκείστε τακτικά - αν δεν ρυθμίσετε την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών σας.

Σκέφτεστε από πού να αρχίσετε; Πόσα γραμμάρια υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη θα πρέπει να καταναλώνετε; Υπάρχουν πολλές αριθμομηχανές μακροθρεπτικών συστατικών οι οποίες θα σας δώσουν ένα ιδανικό εύρος για την πρόσληψη τους, με βάση το τρέχον σας βάρος.

Αυτό σας δίνει ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Εάν έχετε περισσότερους συγκεκριμένους στόχους, όπως μυϊκή οικοδόμηση, ή χρειάζεστε ένα σχέδιο διατροφής για την υποστήριξη της προπόνησης αντοχής, κ.λπ. μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν προσωπικό γυμναστή ή ειδικό που θα σας δώσει περισσότερους συγκεκριμένους αριθμούς για να στοχεύσετε.

Μόλις βρείτε το εύρος των μακροθρεπτικών συστατικών μέσα στο οποίο θα πρέπει να τρώτε, τότε θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να τα εντοπίσετε. Αυτό είναι το μέρος όπου οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι πολύ κουραστικό, αλλά σήμερα, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία που κάνουν αυτό το έργο πολύ πιο εύκολο από ό, τι την παλαιά μέθοδο με στυλό και χαρτί, όπως ιστοσελίδες ή ειδικές εφαρμογές για το smartphone σας.

Παρακολουθώντας τα μακροθρεπτικά συστατικά θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τι και πόσο πραγματικά τρώτε. Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους πώς είναι η διατροφή τους, οι περισσότεροι απ΄ αυτούς θα σας πουν ότι τρώνε “αρκετά υγιεινά». Αλλά αν τους ζητήσετε να γράψουν ό, τι τρώνε, συνήθως μπορείτε να καταλάβετε γιατί μπορεί να δυσκολεύονται με τους στόχους της υγείας και της φυσικής τους κατάστασης.

Η διατροφή είναι τόσο σημαντική. Δεν μπορείτε να περιμένετε από το σώμα σας να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία (να χάσει βάρος, να χτίσει μυϊκή μάζα, κλπ.) αν δεν του παρέχετε τα εργαλεία που χρειάζεται (διατροφή και άσκηση) για να ολοκληρωθεί το έργο.

Δοκιμάστε το! Μόλις πάρετε μια ιδέα για το τι και πόσο θα πρέπει να τρώτε, δεν είναι πλέον απαραίτητο να παρακολουθείτε τα μακροθρεπτικά συστατικά σας, εκτός κι αν το θέλετε.