FITNESS

8 Μύθοι γύρω από το Fitness που δεν ισχύουν

8 Μύθοι γύρω από το Fitness που δεν ισχύουν Παναγιώτης Κουρσάρης 31.01.2014

Μερικοί μύθοι γύρω από την άσκηση απλά δεν πρόκειται να πεθάνουν. Πιο κάτω είναι 8 μύθοι που χρειάζεται να βεβαιωθείτε ότι δεν εξακολουθείτε να πιστεύετε. Και η επιτυχία σας εξαρτάται από αυτό.

Χρειάζεστε να γυμνάζετε άμεσα τους κοιλιακούς σας για να αποκτήσετε ένα six-pack

Αυτός ο μύθος αναγκάζει πολλά άτομα να ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο απ’ ό τι χρειάζεται. Πολλά άτομα ακολουθούν ρουτίνες άσκησης, όπου αφιερώνουν το μισό του χρόνου στην προπόνηση κοιλιακών. Μην το παρεξηγείτε, ένας ισχυρός πυρήνας είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε μια εξαιρετική άσκηση των κοιλιακών σας κάνοντας βαριές άρσεις θανάτου ή ημικαθίσματα. Δοκιμάστε μερικά overhead squats και δείτε πως δουλεύουν οι κοιλιακοί σας. Επιπλέον, μια καλή διατροφή είναι απαραίτητη για να δείτε τους κοιλιακούς μύες. Ποτέ δεν θα είστε σε θέση να τους δείτε με ένα στρώμα λίπους να τους καλύπτει.

Οι υψηλότερες επαναλήψεις καίνε περισσότερο λίπος

Χρησιμοποιήστε χαμηλές επαναλήψεις για να χτίσετε μυϊκή μάζα, και υψηλές επαναλήψεις για να χάσετε το λίπος - ή κάπως έτσι ισχυρίζονται πολλοί. Αλλά γιατί; Τι είναι αυτό που κάνει τις υψηλότερες επαναλήψεις τόσο ξεχωριστές για την απώλεια λίπους; Τίποτα. Επικεντρωθείτε στη χρήση της άσκησης για την μυϊκή οικοδόμηση και δημιουργήστε ένα ευνοϊκό μεταβολικό περιβάλλον για την απώλεια λίπους. Χρησιμοποιήστε τη διατροφή σας για να χειριστείτε το σωματικό σας λίπος. Θα κάψετε πολύ λίγες θερμίδες από την άσκηση σε σύγκριση με το υπόλοιπο της ημέρας σας. Η διατροφή είναι το νούμερο ένα.

Θα κάψετε περισσότερο λίπος στην ζώνη καύσης λίπους

Αυτός ο μύθος δεν φαίνεται να πεθαίνει, αλλά φαίνεται ότι οι αθλούμενοι τελικά αρχίζουν να το συνειδητοποιούν. Η ζώνη καύσης λίπους είναι η ιδέα ότι θα πρέπει να κρατήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος για περισσότερη καύση λίπους. Ο λόγος που ο μύθος εξακολουθεί να υπάρχει είναι επειδή καίτε ένα υψηλότερο ποσοστό λίπους στη ζώνη καύσης λίπους. Ωστόσο, δεν καίτε περισσότερες συνολικές θερμίδες από το λίπος. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να κάψετε το υψηλότερο ποσοστό θερμίδων από λίπος, όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας. Αυξήστε την ένταση σας και επικεντρωθείτε στο σύνολο των θερμίδων που καίγονται.

**Θα πρέπει να εκτελείτε κάμψεις δικεφάλων για να μεγαλώσουν τα μπράτσα σας **

Όλοι αγαπούν αυτή την άσκηση. Όταν σκέφτονται για μεγαλύτερους δικέφαλους, οι κάμψεις δικεφάλων θεωρούνται ως η #1 άσκηση. Δεν μπορώ να σκεφτώ μία άσκηση απομόνωσης που να είναι πιο δημοφιλής. Γνωρίζατε όμως ότι δεν τις χρειάζεστε για να αποκτήσετε μεγάλους δικέφαλους; Προσπαθήστε να κάνετε κάποιες βαριές κινήσεις κωπηλασίας ή έλξεις. Με αυτές τις ασκήσεις είναι εγγυημένο ότι θα αποκτήσετε τους δικέφαλους που θέλατε (εξαιρούμενοι οι ελίτ bodybuilders).

Η άσκηση με βάρη κάνει τις γυναίκες ογκώδης

Αυτός ο μύθος φοβίζει περισσότερο τις γυναίκες έξω από την αίθουσα βαρών απ’ ότι οι τερατώδεις, ιδρωμένοι άνδρες που ουρλιάζουν σηκώνοντας τα βάρη. Για κάποιο λόγο οι γυναίκες νομίζουν ότι είναι τόσο γενετικά προικισμένες που πρόκειται να μετατραπούν σε τέρατα μόνο με το που θα πατήσουν το πόδι τους στην αίθουσα βαρών. Δυστυχώς όμως, οι γυναίκες βρίσκονται σε ένα τεράστιο ορμονικό μειονέκτημα σε σχέση με τους άνδρες, όταν πρόκειται για την απόκτηση μυών. Θα πρέπει να δουλεύουν πολύ σκληρότερα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα. Εάν ανησυχείτε ότι θα πάρετε όγκο, θα πρέπει να φτιάξετε τη διατροφή σας – και όχι να απορρίψετε την άσκηση με βάρη. Το μέγεθος σας συσχετίζεται με την πρόσληψη θερμίδων.

Μπορείτε να πετύχετε στοχευμένη απώλεια λίπους με την άσκηση

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για να αποκτήσετε κοιλιακούς; Ή για να κάψετε λίπος στους προσαγωγούς; Ή στα χέρια; Αυτό είναι δύσκολο να το κατανοήσουν πολλά άτομα, αλλά δεν υπάρχει κάποια άσκηση που θα αφαιρέσει το λίπος από ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας. Η απώλεια λίπους δεν είναι τοπική, είναι συστημική. Εσείς δεν επιλέξατε πού θα βάλετε το λίπος, έτσι δεν μπορείτε να επιλέξετε από πού θα το αφαιρέσετε. Η απώλεια λίπους αφορά σχεδόν αποκλειστικά τη διατροφή σας.
Δείτε περισσότερα εδώ για το  τοπικό λίπος.

Χρειάζεστε ένα γυμναστήριο για να γυμναστείτε

Ίσως αυτό είναι λιγότερο από απλά ένας μύθος, και περισσότερο μια «δικαιολογία». Όχι, δεν χρειάζεστε ένα γυμναστήριο για να γυμναστείτε. Η προπόνηση δύναμης μπορεί να γίνει είτε με ένα μικρό εξοπλισμό στο σπίτι, ή απλά και μόνο με το βάρος του σώματός σας. Μπορεί να σας κοστίσει κάποια ευρώ το μήνα, ή μπορεί να μην σας κοστίσει απολύτως τίποτα. Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος.

Οι άρσεις θανάτου είναι επικίνδυνες για την μέση σας

Προσοχή στις άρσεις θανάτου, γιατί θα καταστρέψουν την μέση σας! Μάλλον αυτός ο φόβος για τις άρσεις θανάτου προέρχεται από πολλούς οι οποίοι χρησιμοποιούν μία άκρως ακατάλληλη μορφή που οδηγεί σε τραυματισμό. Με την κατάλληλη μορφή & τεχνική, οι άρσεις θανάτου είναι η κορυφαία άσκηση για το κάτω μέρος της πλάτης (αλλά και ολόκληρης της πλάτης). Αν θέλετε να περιορίσετε τα προβλήματα του κάτω μέρους της πλάτης στο μέλλον, θα πρέπει να εκτελείτε άρσεις θανάτου χτίζοντας τους μύες που υποστηρίζουν τη σπονδυλική σας στήλη. Ο τραυματισμός προέρχεται από την ακατάλληλη μορφή - όχι από τις άρσεις θανάτου.