ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος και απώλεια βάρους/λίπους

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος και απώλεια βάρους/λίπους Παναγιώτης Κουρσάρης 17.02.2014

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν είναι απλά ένα συμπλήρωμα μυϊκής ανάπτυξης - είναι επίσης ένα αποτελεσματικό μέσο για την απώλεια βάρους και τη μείωση της όρεξης.

Σε μια μελέτη 12-εβδομάδων που διεξήχθη από το ATN Centre for Metabolic Fitness στο Curtin University of Technology στην Αυστραλία, επιστήμονες εξέτασαν δύο τύπους πρωτεϊνών (τον ορό γάλακτος και την καζεΐνη) για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 65. Αυτά τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  1. Ομάδα πρωτεΐνης ορού γάλακτος
  2. Ομάδα πρωτεΐνης καζεΐνης
  3. Ομάδα γλυκόζης και ζάχαρης

Οι ομάδες 1 και 2 κατανάλωναν δύο μερίδες 27 γραμμαρίων πρωτεΐνης την ημέρα, μισή ώρα πριν από το πρωινό και το δείπνο. Στο τέλος της μελέτης 12 εβδομάδων, τα άτομα της ομάδας πρωτεΐνης ορού γάλακτος είχαν χαμηλότερα επίπεδα λίπους και χοληστερόλης. Σε αυτή την ομάδα, τα τριγλυκερίδια αίματος μειώθηκαν μέχρι και 11% και η LDL χοληστερόλη (η κακή) μειώθηκε κατά 9,6%.

Ενώ καμία από τις 2 ομάδες δεν έδειξε οποιεσδήποτε αλλαγές στο σωματικό βάρος, τα άτομα της ομάδας πρωτεΐνης ορού γάλακτος είχαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης πλάσματος, το οποίο είναι η ιδανική κατάσταση για τη λιπόλυση ή την απώλεια λίπους. Από την άποψη αυτή, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι η ανώτερη πηγή για την απώλεια βάρους, καθώς η καζεΐνη έχει δειχθεί σε μελέτες να αυξάνει την LDL χοληστερόλη. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην έλλειψη του αμινοξέος κυστεΐνη.

Ο κάθε bodybuilder γνωρίζει ότι η προπόνηση είναι μόνο περίπου το 20% της συνολικής εικόνας. Το άλλο 80% έχει να κάνει με τη διατροφή και το σωστό χρονοδιάγραμμα λήψης των θρεπτικών ουσιών, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να προωθούν την μυϊκή ανάπτυξη και την απώλεια λίπους. Είτε ο στόχος σας είναι να οικοδομήσετε άπαχο μυϊκό ιστό, να κερδίσετε σωματική μάζα ή να χάσετε βάρος, η λήψη ενός συμπληρώματος υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, πριν και μετά την προπόνηση, θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους αυτούς αποτελεσματικά και αποδοτικά.