ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ

Αερόβια άσκηση με άδειο στομάχι για καύση λίπους;

Αερόβια άσκηση με άδειο στομάχι για καύση λίπους; Παναγιώτης Κουρσάρης 12.06.2014

Προσπαθείτε να χάσετε κιλά; Ο Jim Stoppani μας λέει αν η αερ άσκηση με άδειο στομάχι είναι ο καλύτερος τρόπος.

Πολλοί αναρωτιούνται αν η πρωινή αεροβική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για την καύση λίπους. Η απάντησή είναι ναι … και όχι. Όταν πρόκειται για την φυσιολογία και βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος, τίποτα δεν είναι απλό. Εντάξτε την άσκηση μαζί με τις συνηθισμένες καθημερινές λειτουργίες, και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Τι λένε λοιπόν οι ειδικοί;

Κάποια έρευνα δείχνει στην πραγματικότητα ότι όταν εκτελείτε αεροβική άσκηση με άδειο στομάχι το πρωί, μπορείτε να κάψετε μέχρι και 20% περισσότερο λίπος. Μια πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Nutrition», διαπίστωσε ότι όταν τα άτομα της έρευνας έκαναν πρωινή αεροβική άσκηση με άδειο στομάχι έκαψαν 20% περισσότερο λίπος από ότι σε περίπτωση που κατανάλωναν ένα γεύμα εκ των προτέρων. Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα.

Η πρωινή αεροβική άσκηση με άδειο στομάχι είναι αποτελεσματική γιατί ενώ εσείς κοιμάστε και ακολουθείτε μια ολονύκτια νηστεία το σώμα σας εξοικονομεί πολύτιμα αποθέματα υδατανθράκων και κλίνει προς την κινητοποίηση του λίπους για καύσιμο. Το σώμα σας διασπά επίσης τα αμινοξέα σε γλυκόζη κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε η πρωινή αεροβική άσκηση με άδειο στομάχι κινητοποιεί περισσότερο λίπος και ενδεχομένως περισσότερα αμινοξέα για καύσιμα, το οποίο δεν είναι ιδανικό, αν η μυϊκή οικοδόμηση είναι ο πρωταρχικός σας στόχος. Αυτό δεν αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, αρκεί να καταναλώνετε μια γρήγορης αφομοίωσης πρωτεϊνη όπως ο ορός γάλακτος, μαζί με κάποια αργής αφομοίωσης καζεΐνη, μετά από την αερόβια σας.

Η έννοια της υψηλής έντασης (διαλειμματική αερόβια προπόνηση HIIT)

Παρά τα ανωτέρω αποδεικτικά στοιχεία, δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι η αεροβική προπόνηση με άδειο στομάχι είναι καλύτερη για την καύση λίπους. Πολλές μελέτες σχετικά με την αεροβική προπόνηση με άδειο ή γεμάτο στομάχι επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο για το πόσες θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό είναι προβληματικό, διότι τα πραγματικά οφέλη της άσκησης, ιδιαίτερα της υψηλής έντασης αερόβιας προπόνησης και της προπόνησης με βάρη, έρχονται μετά την προπόνηση. Η προπόνηση υψηλής έντασης καίει περισσότερες θερμίδες και λίπος μετά από την ολοκλήρωση της προπόνησης από ότι η χαμηλής έντασης αεροβική προπόνηση. Με την υψηλής έντασης διαλειμματική αερόβια προπόνηση (HIIT), μπορείτε να καίτε θερμίδες για το υπόλοιπο της ημέρας, ακόμα και όταν είστε αδρανείς.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι προπονήσεις HIIT, οι οποίες διαρκούν πολύ λιγότερο από το ήμισυ του χρόνου μιας αργής και σταθερής αεροβικής προπόνησης, καταλήγουν να έχουν έως και διπλάσια ποσότητα συνολικής απώλειας λίπους. Ακόμα κι αν τα αργά και σταθερά αεροβικά προγράμματα έκαψαν περισσότερες θερμίδες και λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τα προγράμματα HIIT οδήγησαν σε μεγαλύτερη συνολική απώλεια λίπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προπονήσεις HIIT έκαψαν περισσότερες θερμίδες και λίπος το υπόλοιπο της ημέρας, το οποίο ανήλθε σε περισσότερες θερμίδες και λίπος από ότι μπορείτε να κάψετε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Έτσι, αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, η καλύτερη σας επιλογή θα ήταν να μην ανησυχείτε για την αεροβική άσκηση με άδειο στομάχι. Εάν η πρωινή αεροβική άσκηση είναι καλύτερη για το πρόγραμμά σας, τότε διαλέξτε αυτό, αλλά προσπαθήστε να πάρετε τουλάχιστον ένα προ-προπόνητικό ρόφημα πρωτεΐνης. Εάν ο στόχος σας είναι η μέγιστη μυϊκή οικοδόμηση, τότε συνιστάτε ανεπιφύλακτα να παίρνετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης και μερικούς υδατάνθρακες, όπως φρούτα, πριν από την προπόνηση. Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, τότε ίσως να αποφύγετε τους υδατάνθρακες μέχρι μετά το τέλος της προπόνησης. Αλλά και πάλι, όλα εξαρτώνται από τη διατροφή σας.

Η λύση του Stoppani

Κατόπιν αυτού, εγώ προσωπικά κάνω κάποια αεροβική άσκηση με άδειο στομάχι και την συστήνω για ορισμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένες ώρες. Έχω διαπιστώσει ότι η αεροβική άσκηση με άδειο στομάχι μπορεί να λειτουργήσει καλά για άνδρες με σωματικό λίπος σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά (5-6%) και για γυναίκες με σωματικό λίπος σε επίσης χαμηλά ποσοστά (13-14%), ιδίως αν έχουν συγκεκριμένες προβληματικές περιοχές όπως στο χαμηλό μέρος της πλάτης ή στους μηρούς.

Με τα χρόνια, έχω διαπιστώσει ότι όταν οι άνθρωποι χάνουν την πλειοψηφία του συνολικού σωματικού τους λίπους, η αεροβική άσκηση με άδειο στομάχι φαίνεται να λειτουργεί καλά σε ανθεκτικές ή επίμονες περιοχές. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άμεσα δεδομένα για να αναφέρουμε, θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι όταν ένα άτομο έχει μόνο μια μικρή ποσότητα λίπους στις δύσκολες και επίμονες περιοχές, η αεροβική άσκηση σε κατάσταση νηστείας θα μπορούσε να ευνοήσει αυτά τα ανθεκτικά λιπώδη κύτταρα για να απελευθερώσουν το αποθηκευμένο λίπος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Ωστόσο, αν είστε άνδρας με περίπου 8% σωματικό λίπος ή περισσότερο, ή μια γυναίκα με 16% ή περισσότερο, η αεροβική άσκηση με άδειο στομάχι κατά πάσα πιθανότητα να μην κάνει κάποια τεράστια διαφορά στο πλαίσιο των προσπαθειών σας για απώλεια λίπους. Αντί αυτού, διαλέξτε την υψηλής έντασης αεροβική άσκηση με κάποια μορφή HIIT και παρακολουθήστε το λίπος σας να λιώνει.

από: bodybuilding.com/fun/is-fasted-cardio-the-best-for-burning-fat.html