ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χριστούγεννα: 7 Συμβουλές για να διατηρηθείτε σε φόρμα

Χριστούγεννα: 7 Συμβουλές για να διατηρηθείτε σε φόρμα Παναγιώτης Κουρσάρης 09.12.2013

Κατά την περίοδο των διακοπών, το αποκορύφωμα για πολλούς είναι οι οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις καθώς και η απόλαυση των γιορτινών επιδόρπιων. Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και τα μπισκότα βρίσκονται συνήθως σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Πιο κάτω είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τις διακοπές σας στο έπακρο, χωρίς να αυξάνεται η περιφέρεια της μέσης σας.

1. Μην παραλείπετε γεύματα

Φάτε ένα ελαφρύ, υγιεινό γεύμα λίγες ώρες πριν από κάθε γιορτινή συγκέντρωση ή πάρτι. Έχουμε συχνά τη νοοτροπία του να  «εξοικονομούμε» τις θερμίδες μας ώστε να μπορούμε να καταβροχθίσουμε εκείνο το ξεχωριστό γεύμα, κάτι που μπορεί συχνά να αποτύχει. Αν περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας χωρίς φαγητό, το πιο πιθανό είναι να φάτε περισσότερο επιλέγοντας επίσης περισσότερες ανθυγιεινές επιλογές. Ένα καλό χορταστικό γεύμα που θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το πάρτι θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο πρωτεΐνη όσο και φυτικές ίνες για επιπλέον διάρκεια του κορεσμού.

2. Κάντε σοφές επιλογές

Όταν φτάσετε σε ένα γιορτινό πάρτι με πλούσιο φαγητό, εξετάστε τις επιλογές σας προτού επιτεθείτε στο γευστικό τραπέζι. Αν σκοπεύετε να απολαύσετε τις λιχουδιές, επιλέξτε προϊόντα που παρασκευάζονται μόνο σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, αλλά βεβαιωθείτε ότι η μερίδα σας είναι περιορισμένη. Επίσης, μην αμελείτε τα φρούτα και τα λαχανικά - αυτά θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι και θα σας κρατήσουν μακριά από την υπερκατανάλωση των λιγότερο υγιεινών επιλογών.

3. Δώστε προσοχή

Είναι εύκολο να καταφύγετε σε υπερκατανάλωση φαγητού κατά τις γιορτινές συγκεντρώσεις δεδομένου ότι υπάρχει συνήθως μια ποικιλία τροφών. Τρώτε αργά και ακούστε τα συνθήματα της πείνα σας. Εάν δεν είστε πραγματικά πεινασμένοι, αποφύγετε τις δεύτερες μερίδες.

4. Περιορίστε τις υγρές θερμίδες

Για να κρατήσετε τις υγρές σας θερμίδες υπό έλεγχο, φροντίστε να εναλλάσσετε το νερό μαζί με ένα αλκοολούχο ή ζαχαρούχο ρόφημα. Έτσι θα είστε βέβαιοι ότι διατηρείστε ενυδατωμένοι και ότι δεν το παρακάνετε με τις θερμίδες. Εάν εξακολουθείτε να θέλετε ένα ή δύο κοκτέιλ, επιλέξτε ποτά που μπορείτε να πιείτε σιγά-σιγά, όπως ένα καλό κρασί ή ουίσκι. Αν ψάχνετε για ένα μικτό ποτό, βότκα, λάιμ, και σόδα είναι μια άλλη καλή επιλογή με σχετικά λίγες θερμίδες.

5. Κρατήστε τις λιχουδιές μακριά

Είτε πρόκειται για τα μελομακάρονα που έχουν απομείνει από τις γιορτές είτε για μια κατσαρόλα κρεμώδης μανιταρόσουπα ς που σας έφερε η θεία σας, να θυμάστε ότι δεν βρίσκεται εντός του οπτικού σας πεδίου συνήθως δεν το αναζητάτε. Εάν αυτά τα τρόφιμα είναι προσβάσιμα σε σας, το καθιστά πιο πιθανό να τα καταναλώσετε. Ο περιορισμός των κερασμάτων και των ανθυγιεινών περισσευμάτων στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το βάρος σας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

6. Ελάτε προετοιμασμένοι

Όταν προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά κατά τις γιορτές, μπορεί να σας είναι δύσκολο να αποφύγετε τους πολλούς πειρασμούς. Αν παρευρεθείτε σε ένα φαγοπότι, πάρτε μια μερίδα με χαμηλές θερμίδες έτσι ώστε να έχετε τουλάχιστον μια υγιεινή επιλογή. Καλές επιλογές περιλαμβάνουν μια πιατέλα λαχανικών, μια πιατέλα με φρούτα, χούμους ή ποπ κορν με τα αγαπημένα σας καρυκεύματα.

7. Μείνετε Ενεργοί

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε κάποιο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας σε μια δραστηριότητα που μπορείτε όλοι να απολαύσετε. Εάν έχετε μια συνδρομή σε γυμναστήριο συνεχίστε κανονικά την προπόνηση σας. Ακόμη ένα απολαυστικό περπάτημα ή τροχάδι έξω στη φύση θα σας αναζωογονήσει βοηθώντας σας να διατηρήσετε τα επίπεδα του σωματικού σας βάρους.

Πηγή: http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/7-tips-that-will-help-you-stay-in-shape-this-christmas.html#b