ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 διατροφικά λάθη που εμποδίζουν την πρόοδό σας

3 διατροφικά λάθη που εμποδίζουν την πρόοδό σας Παναγιώτης Κουρσάρης 14.04.2015

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στη δίαιτα τους, και κόψτε τις κακές συνήθειες πριν εμποδίσουν την πρόοδό σας.
Είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει το παλαιό ρητό: «Οι κοιλιακοί γίνονται στην κουζίνα». Λοιπόν, αυτό εξακολουθεί να ισχύει, το fitness αποτελεί 80% διατροφή και 20% προπόνηση αν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους σας. Δεν μπορείτε να αντικαταστείσετε μια φτωχή διατροφή με την προπόνηση και οι θερμίδες πάντα θα σας κυνηγούν, ακόμη και αν δεν θέλετε να το αναγνωρίσετε.

Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν γίνει αρκετά έξυπνες και έχουν καταλήξει σε κάποιους μοναδικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσουν το εμπορικό τους σήμα και να προωθήσουν προϊόντα στην αγορά που προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές και δημιουργούν ψευδείς υποθέσεις.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους ύπουλους τρόπους που οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν αλλάξει τις ετικέτες τους για να βελτιώσουν το μάρκετινγκ τους, ενώ θα εξετάσουμε επίσης μερικές απλές διατροφικές συμβουλές για να αναμορφώσουμε το φαγητό σας και να βελτιώσουμε τη σωματική σας σύσταση.

1. Υποθέτετε ότι τα προϊόντα με μηδέν θερμίδες έχουν πράγματι μηδέν θερμίδες

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όροι: «Μηδέν», «Χωρίς», «Ασήμαντη Πηγή», «Διατροφικά Ασήμαντη Πηγή» μπορούν να εφαρμοστούν στα προϊόντα με λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα. Σίγουρα έχετε δει πολλά από αυτά τα «χωρίς θερμίδες» προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και αναρωτιέστε πώς θα μπορούσατε να φάτε κάτι που είναι πραγματικά νόστιμο με μηδενικές θερμίδες.

Λοιπόν η αλήθεια είναι, εξακολουθούν να έχουν θερμίδες. Όμως πολλές εταιρείες στρογγυλεύουν τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά προκειμένου να συμμορφωθούν με ορισμένες οδηγίες της FDA, καθιστώντας το προϊόν τους πιο ελκυστικό για κατανάλωση.

Πάρτε ορισμένες μάρκες αρωματισμένου νερού για παράδειγμα - η ετικέτα αναφέρει «καθόλου θερμίδες», αλλά ακόμα υπάρχουν 7 γρ υδατάνθρακες ανά μερίδα. 7γρ x 4 θερμίδες ανά γραμμάριο = 28 θερμίδες ανά μερίδα x 2,5 μερίδες ανά εμπορευματοκιβώτιο = 70 θερμίδες ένα μπουκάλι. Μεγάλο ποσό για μηδέν θερμίδες ε;

Εάν μετράτε τις θερμίδες για να διατηρήσετε το έλλειμμα και να χάσετε λίπος, αλλά χρησιμοποιείτε μια ποικιλία από προϊόντα «μηδέν θερμίδων», καλό είναι να ελέγξετε διπλά την ετικέτα προτού καταναλώσετε πολλαπλές φιάλες ανά ημέρα.

Συμπέρασμα: Η καλύτερη σας επιλογή θα είναι πάντα τα πλήρη τρόφιμα και το νερό, αλλά όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, θα πρέπει να υπάρχει μέτρο όταν καταναλώνονται αυτά τα είδη προϊόντων.

2. Παραμελείτε τις διατροφικές ετικέτες

Όπως έχουμε αναφέρει στο πρώτο σημείο, οι κατευθυντήριες γραμμές της FDA είναι πολύ επιεικής και επιτρέπουν την στρογγυλοποίηση, προκειμένου να ενισχυθεί η έφεση του προϊόντος και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καταναλωτή. Τα τρανς λιπαρά εμπίπτουν επίσης σε αυτή την κατηγορία και η FDA έκρινε «σκόπιμο» να στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, αν κάθε ατομική μερίδα του προϊόντος περιέχει λιγότερο από 0.5γρ. Οι κατασκευαστές επωφελούνται από αυτούς τους νόμους επισήμανσης και προωθούν τα προϊόντα τους με τον όρο «χωρίς τρανς λιπαρά».

Έτσι, πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα τρόφιμο έχει πράγματι τρανς λιπαρά σε μία μόνο μερίδα; Αναζητήστε τις λέξεις «μερικώς» ή «πλήρως υδρογονωμένο» στην ετικέτα των συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι οι δέσμες των λιπαρών οξέων έχουν επιστημονικά τροποποιηθεί με την προσθήκη μίας επιπλέον δέσμης υδρογόνου, η οποία αλλάζει τη σταθερότητα του μορίου γλυκερόλης.

Έτσι, για παράδειγμα, παίρνοντας ένα σακουλάκι κρουτόν από το μπακάλικο μπορεί να αναγράφει στην ετικέτα: κάθε μερίδα (5 κρουτόν) περιέχει 0,5 γρ τρανς λιπαρά. Αυτό ισοδυναμεί με 10γρ τρανς λιπαρών για το σύνολο της συσκευασίας και τα περσσότερα άτομα θα πρέπει να πιεστούν σκληρά για να χρησιμοποιήσουν μόνο 5 κρουτόν στη σαλάτα τους. Αυτό είναι σίγουρα ένα διατροφικά σημαντικό ποσό τρανς λιπαρών, παρά τα όσα κρίνει η FDA «κατάλληλα».

Συμπέρασμα: Οι κατασκευαστές είναι ύπουλοι και οι περισσότεροι δεν έχουν στόχους fitness στο μυαλό τους όταν κατασκευάζουν τα προϊόντα τους έτσι καταφεύγουν σε φθηνά πρόσθετα και οικονομικά αποτελεσματικές μεθόδους για να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους. Διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες είναι μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που μπορείτε να αναπτύξετε για να πετύχετε τους στόχους σας και να εξασφαλίσετε την πλήρη υγεία και ευεξία.

3. Μαγειρεύετε με το λανθασμένο είδος λαδιού

Το φυτικό έλαιο είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ευρέως χρησιμοποιημένο λάδι αυτές τις μέρες. Τα πάντα, από το ηλιέλαιο μέχρι το καλαμποκέλαιο, το βαμβακέλαιο, κτλ. Όμως, έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς το καλαμπόκι θα μπορούσε να γίνει μια πηγή λίπους θεωρώντας ότι είναι υδατάνθρακας από τη φύση του;

Τα φυτικά έλαια είναι από τα χειρότερα λίπη που μπορείτε να βάλετε στο σώμα σας. Υφίστανται μια πολύπλοκη αποστείρωση, απογύμνωση και ?διαδικασία λεύκανσης και στη συνέχεια τα τεχνητά υδρογωνοποιημένα ισομερή εισάγονται για να αυξήσουν την διάρκεια ζωής και τα αποτελέσματα τηγανίσματος.

Επίσης, τα περισσότερα φυτικά έλαια περιέχουν μία πολύ λοξή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη σειρά από άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συστημικής φλεγμονής. Η τυπική αμερικανική διατροφή έχει ήδη μια εξαιρετικά δυσανάλογη αναλογία των ωμέγα-3 προς ωμέγα-6, τόσο υψηλή όσο 1:20 σε ορισμένες περιπτώσεις! Έτσι, η αύξηση της πρόσληψης των ωμέγα-6 από τα φυτικά έλαια δημιουργεί μόνο περισσότερα προβλήματα και μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή λοιπόν;

Να ακολουθείτε πάντα το σύνθημα: «Η φύση δεν δημιουργεί κακά λίπη, τα εργοστάσια το κάνουν.» Παραμείνετε στις ανεπεξέργαστες πηγές και καταναλώστε μεγάλη ποικιλία λιπαρών για τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου μείγματος και από τα τρία είδη.

Λόγω της διαφορετικής χημικής σύνθεσης των λιπών (κορεσμένα, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα), το καθένα θα οξειδωθεί και θα ταγγιστεί σε διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα με τον αριθμό των διπλών δεσμών που υπάρχουν στη δομή τους. Τα έχουν πολλαπλούς διπλούς δεσμούς, τα μονοακόρεστα λίπη έχουν ένα διπλό δεσμό, και τα κορεσμένα λίπη περιέχουν μόνο μονούς δεσμούς.

Τι συμβαίνει όταν βάζετε λάδι σε ένα τηγάνι που είναι πάρα πολύ καυτό και αρχίζει να καπνίζει; Το λάδι οξειδώνεται καθώς η δομές του λιπαρού οξέος αποσυντίθενται και το ενδεχόμενο για καρκινογόνο σχηματισμό αυξάνεται δραματικά. Η καλύτερη σας επιλογή είναι να το χύσετε, να πλύνετε την κατσαρόλα και να αρχίσετε από το μηδέν για να αποφύγετε κάθε είδους έκθεσης.

ladi-karydas.jpg

Αν θέλετε να αποφύγετε αυτή τη διαδικασία οξείδωσης, η καλύτερη σας επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε κορεσμένα λίπη για μαγείρεμα, καθώς έχουν μερικές από τις υψηλότερες θερμοκρασίες οξείδωσης, όπως το λάδι καρύδας. Ούτε το ελαιόλαδο είναι μια κακή επιλογή καθώς, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της οξείδωσης της χοληστερόλης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τηγανίσματος ορισμένων τροφίμων.

Όπως και οτιδήποτε άλλο στο fitness, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μέτρο και την ισορροπία. Θέλετε λίγο βούτυρο στη γλυκοπατάτα σας; Κάντε το, αλλά χρησιμοποιήστε το πραγματικό υλικό που προέρχεται από τις αγελάδες που καταναλώνουν χόρτα, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ) και βιταμίνη K. Οι περισσότερες μαργαρίνες περιέχουν τρανς λιπαρά, αλλά αναφέρουν τον όρο «χωρίς λιπαρά» και «καθόλου χοληστερόλη» αποτυγχάνοντας να αναφέρουν το γεγονός ότι περιέχουν μερικές από τις πιο τοξικές χημικές ουσίες που το σώμα μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί.

Συμπέρασμα: Δώστε έμφαση στα φυσικά λίπη και παραλείψτε οτιδήποτε κατασκευάζεται σε εργαστήριο. Τα ψεύτικα προϊόντα δεν βοηθούν σε τίποτα τη γεύση ή τη σιλουέτα σας.