ΑΥΞΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ

Τοπ 5 λόγοι που σας εμποδίζουν στο χτίσιμο μυϊκής μάζας

Τοπ 5 λόγοι που σας εμποδίζουν στο χτίσιμο μυϊκής μάζας Παναγιώτης Κουρσάρης 06.04.2015

Οι λόγοι για τους οποίους δεν είστε σε θέση να χτίσετε μυϊκή μάζα είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με οτιδήποτε από τη διατροφή, την προπόνηση μέχρι και τη γενετική. Πιο κάτω  είναι μια λίστα με τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε να οικοδομήσετε μυϊκή μάζα και τα πιθανά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη.

1. Δεν τρώτε αρκετά
Δεν έχει σημασία αν θέλετε να γίνετε ο Hulk ή αν προτιμάτε μια πιο αδύνατη και γραμμωμένη εμφάνιση. Το θέμα είναι ότι η οικοδόμηση μυών απαιτεί ενέργεια. Θα χρειαστείτε επιπλέον θερμίδες πάνω από το επίπεδο «συντήρησης» σας για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας έχει τα καύσιμα για τη μυϊκή οικοδόμηση. Εκτός και αν είστε εντελώς αρχάριοι, θα διαπιστώσετε ότι πολύ γρήγορα η μυϊκή σας οικοδόμηση θα σταματήσει αν δεν αυξήσετε την πρόσληψη τροφής σας. Αυτό ισχύει επίσης εάν γυμνάζεστε για πολλά χρόνια, καθώς οι  μεγαλύτεροι μύες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να τους διατηρήσετε. Αν «δεν θέλετε να μεγαλώσετε πάρα πολύ», τότε απλά μην τρώτε πολύ περισσότερο. Αλλά ακόμα θα πρέπει σταδιακά να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων σας.

Με τον ίδιο τρόπο, μην σας ανησυχεί πάρα πολύ αν δεν οικοδομείτε 100% καθαρή μυϊκή μάζα. Προσθέτοντας ένα μικρό ποσοστό λίπους είναι φυσιολογικό κατά τη διαδικασία μυϊκής οικοδόμησης. Εφόσον οικοδομήσετε ένα καλό πλαίσιο μυϊκής μάζας, μπορείτε πάντα να κάνετε μια φάση γράμμωσης ρίχνοντας το ανεπιθύμητο λίπος.

2. Δεν κοιμάστε αρκετά
Ο βαθύς ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την μυϊκή οικοδόμηση και τη γενική υγεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα σας απελευθερώνει την περισσότερη αυξητική ορμόνη (ηGH) και άλλους παράγοντες ανάπτυξης. Όπως είναι αυτονόητο, αυτές οι φυσικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη. Σχετικά συχνά πολλοί άνθρωποι παραμελούν τις επαρκείς ώρες ύπνου, ειδικά αν είναι πολυάσχολοι. Ωστόσο, εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν θυσιάζετε τον ύπνο σας.

Υπάρχει μια ποικιλία συμπληρωμάτων για τον ύπνο και την hGH που μπορούν να βοηθήσουν με αυτό, ειδικά αν είστε λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία.

3. Κάνετε πολλές ασκήσεις απομόνωσης
Οι ασκήσεις απομόνωσης είναι εκείνες που περιλαμβάνουν μια μυϊκή ομάδα, σε αντίθεση με τις σύνθετες ασκήσεις που απαιτούν τη συνεργασία μυϊκών ομάδων. Αυτή η μορφή προπόνησης είναι πολύ δημοφιλές με τους ελίτ bodybuilders που θέλουν να δουλέψουν ένα υστερημένο μέρος του σώματος ή να προσθέσουν μερικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γράμμωσης. Ωστόσο, ως αρχάριοι, εστιάζοντας αποκλειστικά σε ασκήσεις απομόνωσης είναι ένας καλός τρόπος για να επιβραδύνετε την πρόοδό σας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι σύνθετες ασκήσεις είναι καλύτερες για την μυϊκή οικοδόμηση. Ο λόγος είναι, ότι δουλεύοντας μεγάλες μυϊκές ομάδες είναι εξαιρετικό για την απελευθέρωση αναβολικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε κάποια άσκηση απομόνωσης προς το τέλος της προπόνησης σας για να ολοκληρώσετε.

4. Δεν χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά τα συμπληρώματα σας
«Φίλε! Ποια πρωτεΐνη χρησιμοποιείς;» Μην γίνετε αυτός ο τύπος. Αν πρέπει να ρωτήσετε, τότε πιθανώς δίνετε ίσως υπερβολική έμφαση στα συμπληρώματα. Ναι, τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν. Ωστόσο, έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν το επιπλέον 10%. Αν το υπόλοιπο 90% της ζωής σας είναι εκτός έλεγχου, τότε το επιπλέον 10% δεν πρόκειται να είναι αισθητό. Να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα προσφέρονται για τη συμπλήρωση μιας καλής διατροφής, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη θέση της. Αν δεν ξέρετε ποιο συμπλήρωμα να χρησιμοποιήσετε, ξεκινήστε με τα βασικά - μια σκόνη πρωτεΐνης και μια κρεατίνη.

5. Μπορεί να μην είστε γενετικά προικισμένοι
Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πώς θα καταλήξετε θα πρέπει να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τον γενετικό παράγοντα. Οι θωρακικοί σας μύες μπορεί να μην διαμορφώνονται με τον τρόπο που σας αρέσει, οι δικέφαλοι σας μπορεί να μην είναι όσο μεγάλοι θέλετε, και οι κοιλιακοί σας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα συμμετρικοί. Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να το αλλάξετε αυτό. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι αρκετές κοπέλες και άνδρες που βλέπετε συχνά στη σκηνή και στα εξώφυλλα περιοδικών είναι τα γενετικά ελίτ. Το να επιτευχθεί ακριβώς το ίδιο σχήμα με αυτά τα σώματα δεν είναι πάντα ρεαλιστικό για την πλειοψηφία από εμάς. Επομένως, μην αισθάνεστε απογοητευμένοι αν δεν είστε αυτό που σκεφτήκατε ότι θα είστε. Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι παρουσιάζετε πρόοδο και γίνεστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Επίσης, να θυμάστε ότι ακόμη και οι επαγγελματίες έχουν δεκαετίες προπόνησης στο ενεργητικό τους. Δεν υπάρχει συντόμευση ή κάποιος μαγικός τρόπος για να χτίσετε μυϊκή μάζα.