ΑΥΞΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 Tips διατροφής για ανάπτυξη μυικής μάζας στο μέγιστο

10 Tips διατροφής για ανάπτυξη μυικής μάζας στο μέγιστο Παναγιώτης Κουρσάρης 15.01.2014

Προπονείστε αλλά ακόμη να δείτε τα μυϊκά σας κέρδη; Ο λόγος θα μπορούσε να είναι το σχέδιο διατροφής σας. Καθαρίστε τη διατροφή σας και μάθετε πώς να προσθέσετε μυϊκή μάζα με τις πιο κάτω συμβουλές διατροφής.

Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προπονείστε ή πόσο καλή γενετική τυχαίνει να έχετε. Χωρίς μια σωστή διατροφή, δεν πρόκειται να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας. Ακόμα και τα άτομα που φαίνεται να προσθέτουν μυϊκή μάζα απλά κοιτάζοντας τα βάρη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το να ακολουθούν μια σωστή διατροφή όγκου.

Η τροφοδότηση του σώματος σας όμως μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Αν δεν ξέρετε τι κάνετε, οι λανθασμένες διατροφικές αντιλήψεις μπορεί να σας παρασύρουν και να γίνουν εμπόδια αντί να σας βοηθήσουν.

Μόνο όταν αφιερώσετε τον χρόνο για να μάθετε τις δοκιμασμένες και αληθινές τεχνικές που έχουν αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου θα μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι είστε στο σωστό δρόμο. Πιο κάτω είναι 10 κανόνες διατροφής για μυϊκή οικοδόμηση που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε τους στόχους σας:

ΚΑΝΟΝΑΣ #1****Αυξήστε τις θερμίδες σας

Αυξάνοντας την πρόσληψη θερμίδων σας 100-200 θερμίδες ανά ημέρα, με την ελπίδα να μείνετε αδύνατοι δεν πρόκειται να σας βοηθήσει στα μυϊκά κέρδη. Μόνο η αιχμή στο μεταβολισμό που προέρχεται από το εισερχόμενο “πλεόνασμα” είναι πιθανό να σας αποσπάσει τις μισές από αυτές τις θερμίδες. Και το λίγο που θα έχει απομείνει θα είναι αρκετό ακριβώς για να αποκτήσετε μυϊκή μάζα σε ένα οριακό ρυθμό τόσο αργό που μετά βίας θα παρατηρήσετε πρόοδο.

auxiste-tis-thermides.jpg

Για μαζικά κέρδη, θα πρέπει να έχετε ένα καλό θερμιδικό πλεόνασμα. Για ένα αδύνατο άτομο που ψάχνει να προσθέσει μυϊκή μάζα, μια δίαιτα 2.000 θερμίδων θα μπορούσε όχι μόνο να καταστρέψει τα κέρδη του, αλλά να προκαλέσει επίσης το σώμα του να στραφεί σε κατάσταση πείνας καταναλώνοντας μυϊκό ιστό. Ενώ οι ακριβείς αριθμοί διαφέρουν, όλοι απαιτούν ένα ορισμένο αριθμό θερμίδων γνωστό ως βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR) για να διατηρήσουν το βάρος τους. Μόλις υπολογίσετε το BMR σας, προσθέστε περίπου 500 θερμίδες για να υπολογίσετε την απαιτούμενη πρόσληψη σας για μυϊκή-οικοδόμηση.

Δεν θα κερδίσετε όμως μόνο μυϊκή μάζα, αλλά και κάποιο λίπος. Ενώ δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πάτε στα άκρα και να κερδίσετε λίπος χωρίς λόγο, όσο πιο γρήγορα καταφέρετε να δεχτείτε κάποιο κέρδος λίπους, ως μέρος της διαδικασίας μυΪκής-οικοδόμησης, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε επιτυχία. Εάν πραγματικά ανησυχείτε για την αύξηση λίπους, καταπολεμήστε το με αερόβιο. Προσθέτοντας αερόβια άσκηση στη ρουτίνα σας - μόλις 30 λεπτά υψηλής έντασης καρδιαγγειακή άσκηση, πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι ?τα κέρδη σας είναι αποτέλεσμα μυϊκής μάζας.

ΚΑΝΟΝΑΣ #2: Καθορίστε τη συχνότητα σας

Είτε τρώτε τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, παίρνετε έξι δοχεία γευμάτων στη δουλειά, ή τσιμπολογάτε όλη την ώρα δεν έχει τόση σημασία όσο τα μακροθρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε. Μερικοί προτιμούν να τρώνε τέσσερις φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μπορεί να φάνε οκτώ φορές την ημέρα.

Η καλύτερη επιλογή της συχνότητας είναι ό, τι σας επιτρέπει να διατηρήσετε καλύτερα τη συνέπεια στη διατροφή σας. Εφ ‘όσον παίρνετε τις συνολικές σας θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά, ο αριθμός των μερίδων που θα πάρετε δεν θα κάνει ιδιαίτερη διαφορά. Απλά να έχετε μια ορθολογική νοοτροπία και να θυμάστε ότι, εάν ο στόχος πρόσληψης σας είναι 4.000 και πλέον θερμίδες, μπορεί να είναι δύσκολο να περιορίσετε τον εαυτό σας σε μόλις τέσσερα γεύματα.

ΚΑΝΟΝΑΣ #3: Κάντε καλή χρήση των ροφημάτων σας

Αντί να αγωνίζεστε για να πάρετε 3.000-4.000 θερμίδες την ημέρα από πλήρη τρόφιμα, χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας, υψηλής θερμιδικής αξίας ροφήματα για να σας βοηθήσουν να

rofima-proteini.jpg

αντεπεξέλθετε στους καθημερινούς σας στόχους χωρίς να νιώθετε άβολα από το φούσκωμα.

Αποφύγετε τις Weight Gainers που σας προσφέρουν 1.000 θερμίδες (ή περισσότερες) και είναι γεμάτες με απλά σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη. Ψάξτε για υψηλής ποιότητας Weight Gainers όπου το μέγεθος της μερίδας και η θερμιδική τους επίπτωση βρίσκονται σε σχετική ισορροπία και υπάρχει μια υψηλή βιολογική αξία (BV). Όσο υψηλότερη είναι η βιολογική αξία, τόσο πιο εύκολα απορροφάται η πρωτεΐνη στην κυκλοφορία του αίματος. Αναζητήστε Weight Gainers με πρωτεΐνες όπως η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, και η πρωτεΐνη αυγού, οι οποίες έχουν τιμές ΒV 159, 104, και 100 αντιστοίχως.

Ακόμη καλύτερα δημιουργήστε την δική σας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά Gainer από σκόνη πρωτεΐνης, βρώμη, αλεσμένα αμύγδαλα, σπόρους λιναριού, καρύδα, φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών, έλαια, και ό, τι άλλο θέλετε να συμπεριλάβετε.

Προτεινόμενη αγορά?ορού γάλακτος?=> Σκόνη Πρωτεΐνης ορού γάλακτος

ΚΑΝΟΝΑΣ #4: Στοχεύστε για ένα ιδανικό επίπεδο πρωτεΐνης

epipedo-proteinis.jpg

Από τη στιγμή που θα λαμβάνετε άφθονα διαιτητικά λίπη και υδατάνθρακες στο διατροφικό σας πλάνο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για το κάψιμο υψηλών ποσοτήτων πρωτεΐνης ως πηγή ενέργειας. Για το λόγο αυτό, στοχεύοντας περίπου 2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους θα είναι επαρκής. Επιλέξτε έξυπνα. Πάρτε άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο κόκκινο κρέας, ψάρια και θαλασσινά, και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Κανόνας #5: Καταναλώστε τα σωστά λίπη

Τα λίπη είναι ένα συχνά παραμελημένο μέρος της εξίσωσης για μυϊκή ανάπτυξη. Με στόχο την πιο γραμμωμένη εμφάνιση, μερικοί άνθρωποι βασίζουν τη διατροφή τους κυρίως γύρω από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Λάθος! Αν αποφεύγετε τα λίπη, πιθανόν να προσέξετε μια σοβαρή πτώση στα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Η τεστοστερόνη είναι το κλειδί για την αύξηση του βάρους και της μυϊκής μάζας. Εκτός από τη συμβολή τους στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη σεξουαλική λειτουργία και στην κατανομή του λίπους, αυτή η ορμόνη είναι απαραίτητη για την μυϊκή μάζα και τη δύναμη.

Δώστε έμφαση στην κατανάλωση υγιεινών λιπών, όπως ξηρούς καρπούς και φυσικό βούτυρο ξηρών καρπών, σπόρους, λιπαρά ψάρια, καρύδα, λιναρόσπορο, ελαιόλαδο και αβοκάντο για την ενίσχυση της άπαχης σωματικής σύνθεσης. Στοχεύστε για ισορροπία. Επικεντρωθείτε στην επαρκή λήψη ωμέγα-3 λιπαρών στη διατροφή σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να το παρακάνουν με τα ωμέγα-6 λιπαρά, τα οποία μπορεί να βρεθούν σε όλα τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια σε πρόχειρα φαγητά, ενώ δεν λαμβάνουν αρκετά απαραίτητα ωμέγα -3 λιπαρά, τα οποία περιέχονται στα ψάρια, στα καρύδια, και στον λιναρόσπορο.

ΚΑΝΟΝΑΣ #6: Δώστε προτεραιότητα στην προ-προπονητική και μετα-προπονητική διατροφή

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε προπόνηση στο γυμναστήριο, αυτό που ταΐζετε το σώμα

propronitiki.jpg

σας πριν και μετά από μια προπόνηση είναι επίσης σημαντικό. Το τιτρώτε την περίοδο γύρω από την προπόνηση σας συσχετίζεται άμεσα με το πόσο καλά θα προπονηθείτε και θα ανακάμψετε.

Οι υδατάνθρακες, η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του σώματός σας, και οι πρωτεΐνες , το κύριο συστατικό του μυϊκού ιστού, θα πρέπει και τα δύο να καταναλώνονται σχετικά σύντομα, πριν και μετά την προπόνηση. Μια σκόνη απομονωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι επίσης ιδανική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ώστε να μπορείτε να δώσετε στους μύες σας τα αμινοξέα που χρειάζονται για να ξεκινήσετε τη διαδικασία επιδιόρθωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν ψάχνετε για τρόφιμα που θα ενεργήσουν γρήγορα, αποφύγετε τα αργής αφομοίωσης λίπη.

ΚΑΝΟΝΑΣ #7: Δώστε καύσιμα στο σώμα σας πριν τον ύπνο

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση βαθιάς επισκευής και αποκατάστασης. Όταν κοιμάστε, οι πρωτεΐνες διασπώνται στα αρχικά αμινοξέα και χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτήσουν τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μια αφθονία αμινοξέων. Τροφοδοτώντας το σώμα σας με πρωτεΐνες πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή ακόμα και στην αποφυγή του καταβολισμού - η διάσπαση του μυϊκού ιστού που συμβαίνει ενώ κοιμάστε.

Στοχεύστε να καταναλώνετε κάποια μορφή πρωτεΐνης αργής αφομοίωσης πριν από τον ύπνο είτε σε μορφή ροφήματος όπως είναι η πρωτεΐνη καζεΐνης?ή λίγο τυρί cottage.

Εάν είστε ένας hardgainer, θα μπορούσατε να πάρετε ένα ρόφημα ενδιάμεσα της νύχτας, αλλά μόνο αν τύχει να ξυπνήσετε. Ρυθμίζοντας την αφύπνιση για να ξυπνήσετε σκόπιμα, έτσι ώστε να καταναλώσετε ένα ρόφημα θα διαταράξει τη φυσική απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

ΚΑΝΟΝΑΣ #8: Ακολουθήστε μια διατροφή αναλόγως του σωματότυπου σας

Ένας παράγοντας που συνήθως παραβλέπεται κατά το σχεδιασμό ενός προγράμματος διατροφής και προπόνησης είναι ο σωματότυπος. Ενώ μπορεί να κυνηγάτε την καλύτερη διατροφή όγκου, μπορεί να μην είναι η κατάλληλη για σας αν αυτή έχει σχεδιαστεί για κάποιον άλλο.

Οι εκτόμορφοι απαιτούν συνήθως πολύ περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες, και συχνά λίπη στη διατροφή τους, ενώ οι ενδόμορφοι χρειάζεται να είναι πιο προσεκτικοί με την λήψη θερμίδων παίρνοντας ένα μικρότερο πλεόνασμα και αποφεύγοντας το ανεπιθύμητο λίπος. Οι μεσόμορφοι είναι οι τυχεροί, καθώς θα δουν σχετικά καλά αποτελέσματα με μέτριες θερμίδες.

Οι κατηγορίες αυτές επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τον καθένα, αλλά είναι εξαιρετικές για να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τις προσδοκίες και τις στρατηγικές σας. Μην πάθετε εμμονή με αυτές, αλλά λάβετε τις υπόψη.

ΚΑΝΟΝΑΣ #9: Σχεδιάστε σωστά τη λήψη υδατανθράκων σας

Απολαμβάνετε ένα μπολ μακαρονάδας; Ακριβώς επειδή βάλατε σε προτεραιότητα τη διατροφή μυϊκής-οικοδόμησης δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε κάποια στιγμή. Απλά φροντίστε να δημιουργήσετε ένα σωστό χρονοδιάγραμμα πρόσληψης των υδατανθράκων, και ειδικά των απλών υδατανθράκων. Οι δύο καλύτεροι περίοδοι να τους ?λάβετε είναι το πρωί μόλις ξυπνήσετε και μετά την προπόνηση σας, όταν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους υδατάνθρακες για την εκκίνηση της ανάκαμψης, την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου, και την ενίσχυση της διαδικασίας της μυϊκής ανάπτυξης.

lipsi-ydatanthrakon.jpg

Γυρεύετε τρόφιμα για να τροφοδοτήσετε την προπόνηση σας με υδατάνθρακες; Σκεφτείτε σύνθετα. Η βρώμη και το κινόα αφομοιώνονται σιγά-σιγά και παρέχουν σταθερή ενέργεια, καθώς σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

**ΚΑΝΟΝΑΣ #10: Σχεδιάστε την μέρα σας?**
Κάντε ένα σχέδιο για το όταν πρόκειται να φάτε, τι πρόκειται να φάτε, και πόσο πρόκειται να φάτε, αυτό θα βοηθήσει και θα αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Το να χτίσετε μυική μάζα δεν είναι απλώς μια δικαιολογία για να τρώτε περισσότερο. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε την ίδια ακρίβεια με τη διατροφή σας, όπως θα κάνατε για μείωση βάρους. Χαραμίστε κάποιο χρόνο από το πρόγραμμά σας κάθε εβδομάδα για να τον αφιερώσετε στη δημιουργία της διατροφή σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθεί αποτελέσματα!