ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

8 οφέλη της πρωινής προπόνησης

8 οφέλη της πρωινής προπόνησης Παναγιώτης Κουρσάρης 11.05.2015

Δεν σας αρέσει να προπονείστε το πρωί;. Εδώ είναι 8 λόγοι για τους οποίους εκείνοι που προπονούνται το πρωί έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Λίγο παλαιότερα, μια μελέτη ανέφερε ότι τα εν λόγω επίπεδα τεστοστερόνης είναι υψηλότερα το πρωί. Στη συνέχεια, ακουστήκαν και διαβαστήκαν πολλά σχετικά με το πώς η πρωϊνή προπόνηση είναι η καλύτερη στιγμή για να προπονηθείτε.

Ωστόσο, για πολλούς δεν είναι τόσο απλό. Το θέμα είναι ότι για τους περισσότερους από εμάς, ο χρόνος που επιλέγουμε να γυμναστούμε αντιστοιχεί με το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας, γεγονός που εξηγεί γιατί τα περισσότερα γυμναστήρια γεμίζουν συνήθως μετά τις ώρες εργασίας.

Αλλά ίσως μπορούμε να σας δώσουμε κάποιους εξαιρετικούς λόγους για να ξυπνάτε λίγο νωρίτερα πηγαίνοντας στο γυμναστήριο αντί να προπονείστε αργότερα μέσα στην ημέρα.

1. Είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε ένα σύστημα υψηλού όγκου προπόνησης

Προσπαθώντας να κάνετε ένα triset ή ένα giant set είναι σχεδόν αδύνατο σε ένα γεμάτο γυμναστήριο. Κάποιος χρησιμοποιεί τους αλτήρες που χρειάζεστε, άλλος σας κοιτάζει επίμονα περιμένωντας σας να τελειώσετε το σετ.

Ναι, είναι πολύ πιο εύκολο να ολοκληρώσετε αυτά τα είδη προγραμμάτων προπόνησης όταν το γυμναστήριο έχει λιγότερο κόσμο. Και αυτή η στιγμή τυγχαίνει να είναι το πρωί.

2. Οι ορμόνες σας λειτουργούν προς όφελός σας

Όπως αναφέραμε, κατά τις πρωινές ώρες, οι ζωτικής σημασίας ορμόνες (π.χ. η τεστοστερόνη), που βοηθούν στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας είναι αυξημένες στο σώμα. Κάνοντας την προπόνηση σας το πρωί, εκμεταλλεύεστε αυτές τις φυσικές ορμόνες που κυκλοφορούν καθώς κορυφώνονται, παρά αργότερα μέσα στην ημέρα όταν είναι χαμηλότερες.

3. Περισσότερος χρόνος για άλλες προτεραιότητες

Μπορεί το γυμναστήριο να είναι σημαντικό για σας αλλά σίγουρα δεν είναι η προτεραιότητα σας. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την οικογένεια. Σαφώς υπάρχει κάποιος χρόνος τον οποίο θα πρέπει να αφιερώσετε στα παιδιά ή στον/στην σύζυγο σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιος χρόνος προπόνησης το πρωί είναι συνήθως καλύτερος από ότι αργά το απόγευμα, όταν θα πρέπει να οδηγήσετε σε ώρα αιχμής, σε ένα χαόδης γυμναστήριο, να πάτε σπίτι για ντους, και να αφιερώσετε ότι έχει απομείνει για την οικογένειά σας . Σίγουρα είναι πιο βολικό εάν τελειώνετε την προπόνηση σας το πρώι.

4. Θα είστε πιο επικεντρωμένοι όταν φτάσετε στο γραφείο ή στο σχολείο

Μία περίοδος άσκησης αυξάνει την εστίασή σας σχετικά με την επόμενη σας δραστηριότητα επειδή το σώμα σας βρίσκεται σε εγρήγορση. Τι ακολουθεί μια πρωινή προπόνηση; Για τους περισσότερους ανθρώπους συνήθως είναι ο χώρος εργασίας ή το σχολείο. Επομένως, ένα από τα πλεονεκτήματα της πρωινής προπόνησης είναι ότι είστε περισσότερο σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια εκείνων των τελευταίων ωρών.

Αν έχετε πρόβλημα με την πρωινή σας ενέργεια, ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα προ-προπονητικό ρόφημα θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εστίασης, της ενέργειας, της δύναμης και της αντοχής, όχι μόνο στο γυμναστήριο, αλλά και  για πολλές ώρες αργότερα.

5. Θα είναι λιγότερο πιθανό να παραλείψετε την προπόνηση σας

Μπορεί να χρειαστείτε ένα φλιτζάνι καφέ για να τα καταφέρετε, αλλά από τη στιγμή που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι, υπάρχουν πολύ λίγες αποσπάσεις προσοχής στο δρόμο σας προς το γυμναστήριο. Αντιθέτως αργότερα μέσα στην ημέρα, οποιοσδήποτε περισπασμός μπορεί να υπονομεύσει την προπόνηση σας: λιγότερη όρεξη, περισσότερη κούραση, η παρέα μπορεί να βγει για μερικά ποτά, ή να προκύψει κάποια υπερωρία στη δουλειά.

Εάν έχετε ήδη ολοκληρώσει την προπόνηση σας, μπορεί απλά να συνεχίσετε τη μέρα σας με οποιαδήποτε τυχόν εμπόδια καταλήξουν αργότερα το βράδυ, χωρίς να αισθάνεται άσχημα ότι χάσατε ακόμη μία προπόνηση. Έτσι είναι πολύ πιο πιθανό να είστε συνεπής με την προπόνησή σας, αν την κάνετε νωρίς την ημέρα, αντί να περιμένει για αργότερα.

6. Ο μεταβολισμός σας θα πάρει μια γρήγορη ώθηση

Χωρίς αμφιβολία, η άσκηση μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό σας ρυθμό. Ο βαθμός εξαρτάται από το τρέχον επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και το είδος της δραστηριότητας που θα επιλέξετε. Όλα τα υπόλοιπα πράγματα είναι ίσα, η πρωινή προπόνηση θα βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού σας, επιτρέποντάς σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες για το υπόλοιπο της ημέρας. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται περισσεύον μετα-προπονητική κατανάλωση οξυγόνου ή EPOC.

Για να αποκομίσετε τη μέγιστη ώθηση μεταβολισμού μετά την προπόνηση κάντε καρδιαγγειακές δραστηριότητες, όπως υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση ή προπόνηση αντίστασης τύπου bodybuilding με σύνθετες ασκήσεις.

7. Δεν θα έχετε πολλούς περισπασμούς

Είναι αρκετά πιθανό ότι γυμνάζεστε με φίλους, γεγονός που καθιστά την κοινωνικοποίηση αρκετά εύκολη. Αυτό δεν είναι κακό. Αλλά είναι εύκολο να καταστρέψει μια παραγωγική προπόνηση. Εάν πραγματικά θέλετε αποτελέσματα και να μην σπαταλάτε το χρόνο σας, θα χρειαστεί να περάσετε το χρόνο σας στο γυμναστήριο με ελάχιστους περισπασμούς.

Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που σηκώνονται τις πρώτες πρωινές ώρες είναι συνήθως πιο σοβαροί για τις προπονήσεις τους. Και οι πιθανότητες να σας αποσπάσουν την προσοχή σας κατά τη διάρκεια μιας πρωινής προπόνησης είναι πολύ λιγότερες.

8. Η διάθεσή σας θα βελτιωθεί

Πιθανώς να είστε εξοικειωμένοι με το ότι ορισμένες προπονήσεις απελευθερώνουν ενδορφίνες, οι ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά οι οποίες αυξάνονται μετά την άσκηση επαρκούς έντασης και διάρκειας. Αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε ώρες αεροβικής άσκησης για να αισθανθείται καλά με τον εαυτό σας.

Τίποτα δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα από την ολοκλήρωση μιας αποτελεσματικής προπόνησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Μπορείτε να ενισχύσετε την διάθεση σας ρυθμίζοντας απλά το ξυπνητήρι σας λίγο νωρίτερα.

Ξυπνήστε και προπονηθείτε!

Αν δεν προπονείστε τακτικά το πρωί μπορεί να διαπιστώσετε ότι, σε πρώτη φάση, η απόδοσή σας υποφέρει κατά τη διάρκεια της αναερόβιας άσκησης (όπως μια προπόνηση τύπου bodybuilding) σε σύγκριση τις απογευματινές προπονήσεις. Παρ ‘όλα αυτά, μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερες βελτιώσεις στην απόδοση της άσκησης σας αν κάνετε πρωινή προπόνηση τακτικά, δηλαδή να προπονείστε με συνέπεια. Έτσι, εάν είστε αρχάριοι όσον αφορά την πρωινή προπόνηση, να είστε υπομονετικοί, αλλά συνεπής με τις πρωινές σας προπονήσεις.

Ναι είναι δύσκολο να σηκωθείτε το πρωί, πόσο μάλλον να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε μια αποτελεσματική προπόνηση. Σύντομα όμως, με συνέπεια θα δείτε την απόδοσή σας να αυξάνεται και θα έχετε μια σειρά από καλούς λόγους που θα δικαιολογούν αυτό το πρωινό ξύπνημα.

Δείτε επίσης: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα πρωινής άσκησης

από Bodybuilding