ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Over training - Υπερκόπωση και πώς να την αποφύγετε

Over training - Υπερκόπωση και πώς να την αποφύγετε Παναγιώτης Κουρσάρης 26.08.2013

Όταν οι αθλητές αρχίζουν προπόνηση, φαίνεται τόσο απλή: προπονούνται τόσο πολύ, και όσο το δυνατόν σκληρότερα για να αποκομίσουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτός ο τύπος στρατηγικής εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό. Η μακροπρόθεσμη βελτίωση όμως απαιτεί την σωστή υπερφόρτωση, κάποια παραλλαγή προπόνησης, και την επαρκή αποκατάσταση. Η ανεπαρκής αποκατάσταση από την δύσκολη προπόνηση οδηγεί το σώμα σε μια αποτυχούσα προσαρμογή, το σώμα αποτυγχάνει να αντισταθμίσει την πίεση που τοποθετείται σε αυτό, και οδηγείτε στη μειωμένη απόδοση. Στο βραχυπρόθεσμο “ξεπέρασμα εαυτού” είναι σωστό και μπορεί να οδηγήσει στην βελτίωση. Εντούτοις, το συνεχές ξεπέρασμα μπορεί να οδηγήσει στην μειωμένη απόδοση.

Η προπόνηση είναι ο εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, για να γίνει μια από τις πρωταρχικές αιτίες κούρασης. Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι παράγοντες και διαφέρουν από αθλητή σε αθλητή και καθιστούν τη διάγνωση δύσκολη, καθιστώντας την πρόληψη ακόμα σημαντικότερη.

Προτάσεις για να αποφύγετε την υπερκόπωση

Προγραμματισμός και περιοδικότητα: Ο κατάλληλος προγραμματισμός του προγράμματος είναι ακρογωνιαίος λίθος στην αθλητική επιτυχία. Εβδομαδιαίος κύκλος, μηνιαίος κύκλος, και σωστός προγραμματισμός σε σχέση με τους αγώνες.

Ευελιξία προπόνησης: Οι περισσότεροι αθλητές προσπαθούν συχνά να διατηρήσουν στο ακέραιο την προπόνηση. Δυστυχώς, πολλοί αισθάνονται συχνά πιεσμένοι και προσπαθούν να προπονηθούν μ’εναν έναν ορισμένο τρόπο και προσπαθούν να τα επιτύχουν όλα σε μια ορισμένη περίοδο, αγνοώντας συχνά τα σημάδια για την περισσότερη αποκατάσταση που απαιτείται. Να είστε εύκαμπτοι στην προσέγγισή σας για την προπόνηση όπως και στη ζωή!

Η αποκατάσταση: Αξίζει και είναι σημαντική όσο τα κέρδη απόδοσης που ανακτούμε από την προπόνηση. Το σώμα σας είναι καλό να προετοιμαστεί πλήρως για την επόμενη περίοδο, για την επόμενη εβδομάδα, για την επόμενη μέρα.

Ύπνος: Αυτό υπερβαίνει την απλή αποκατάσταση. Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να σημάνει τη διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας. Ο σωστός ύπνος βοηθά για μια καλύτερη προπόνηση, απόδοση στην δουλεία, στη καθημερινότητα και καλύτερα αποτέλεσμα στο μέλλον σε ότι και αν κάνουμε.

Η διατροφή: Η κατάλληλη διατροφή είναι κρίσιμη για την απόδοση. Αφθονία ποτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την προπόνηση. Επίσης σωστή διατροφή καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας Προφανώς, σε μια περίοδο προπόνησης υψηλής έντασης και χιλιομέτρων, το τελευταίο πράγμα που θα κάνετε είναι να ελαττώνεται τους υδατάνθρακες. Φάτε ότι χρειάζεστε!

Διασκέδαση: Ενώ η επιτυχία σε οποιοδήποτε άθλημα απαιτεί τη σοβαρή αφιέρωση, χρειάζεται και η διασκέδαση. Η καλή διασκέδαση προωθεί την ψυχολογική ευεξία.

Συχνές αιματολογικές εξετάσεις: Είναι καλό να τις κάνετε προτού νιώσετε οποιαδήποτε σύμπτωμα, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συχνή επικοινωνία με τον προπονητή και με τον αθλητίατρο