ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Υπερπροπόνηση: τι είναι, ποια τα σημάδια και πως αντιμετωπίζεται

Υπερπροπόνηση: τι είναι, ποια τα σημάδια και πως αντιμετωπίζεται Παναγιώτης Κουρσάρης 24.02.2014

Πολλά από τα άτομα που προπονούνται και έχουν κερδίσει ένα σημαντικό ποσό μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια των χρόνων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ρουτίνα τους ασταμάτητα σαν μηχανές.

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ακόμη και μηχανές με την έννοια του ότι εμείς οι ίδιοι δίνουμε καύσιμα στο σώμα μας, εργαζόμαστε σκληρά για το έργο μας, πηγαίνουμε στο γυμναστήριο καθημερινά, αυξάνουμε την ένταση μας και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των κόπων μας.

Δυστυχώς, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα και ακριβώς όπως μια πολλών ετών χρησιμοποιημένη μηχανή του γκαζόν τελικά θα εξασθενήσει, έτσι κι εσείς!

Σε αυτό που αναφερόμαστε εδώ είναι η υπερπροπόνηση

Το σώμα σας μπορεί να χειριστεί το φόρτο εργασίας μέχρι ενός σημείου κατά τη διάρκεια του χρόνου προτού σταματήσει να ανταποκρίνεται στο ερέθισμα που του παρέχετε για την ανάπτυξη. Υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε την αποφυγή της υπερπροπόνησης, αλλά το κλειδί είναι να ακούτε το ίδιο σας το σώμα.

Τι είναι η Υπερπροπόνηση;

Η υπερπροπόνηση ορίζεται ως η αύξηση του όγκου προπόνησης ή/και της έντασης της άσκησης με αποτέλεσμα την χαμηλότερη αθλητική απόδοση. Η ανάκαμψη από αυτή την κατάσταση συχνά απαιτεί πολλές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Μια μικρότερη ή λιγότερο σοβαρή παραλλαγή της υπερπροπόνησης ανακτάται εύκολα μέσα σε λίγες ημέρες. Η υπερπροπόνηση είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός υπερβάλλοντα ζήλου στις προσπάθειές σας να βελτιωθείτε και στην αίσθηση της ανάγκης να συνεχίσετε χωρίς διακοπή.

Αυτό το συναίσθημα μπορεί να προκύψει από την ιδέα ότι ο ανταγωνισμός σας είναι να προπονείστε σκληρά και ότι δεν το κάνετε. Μπορεί να προκύψει από την πεποίθηση ότι αν σταματήσετε την προπόνηση, θα χάσετε όλα τα οποία έχετε κερδίσει. Θα μπορούσε, επίσης, ενδεχομένως να προκύψει από τον εθισμό σας στην άσκηση. Ανεξάρτητα από το πώς θα φτάσετε στο σημείο υπερπροπόνησης, θα πρέπει να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα που οδηγούν σε αυτή.

Τα σημάδια και συμπτώματα της υπερπροπόνησης

  • Δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που πήρατε μια μέρα ρεπό από το γυμναστήριο.
  • Παρατηρείτε ότι αρρωσταίνετε πιο συχνά, και διαρκεί περισσότερο από το κανονικό για να αναρρώσετε.
  • Οι αρθρώσεις σας πονούν, νιώθετε ένα συνεχόμενο έντονο σφίξιμο ή απλά ένα βαρετό ενοχλητικό πόνο που ποτέ δεν σταματά.
  • Αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο.
  • Δεν μπορείτε να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Δεν έχετε κίνητρο για να πάτε στο γυμναστήριο.
  • Μετά βίας ολοκληρώνετε την προπόνηση σας και στην καλύτερη περίπτωση προσπαθείτε να την ολοκληρώσετε υποτονικά.
  • Το σώμα σας έχει μια εξαντλημένη εμφάνιση και η δύναμή σας είναι αρκετά μειωμένη.
  • Χαλαρώνετε με τη διατροφή σας και να ξεφεύγετε πιο συχνά.
  • Αισθάνεστε συνολική κόπωση, πονοκεφάλους και είστε λίγο οξύθυμοι προς τους άλλους.

Αντιμετωπίζω συμπτώματα, τι κάνω τώρα;

Η απάντηση είναι απλή, κάντε μια διακοπή από το γυμναστήριο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να χάσετε την μυϊκή σας μάζα από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για τα μυϊκά κύτταρα να διασπαστούν, οπότε ας μην αφήσετε αυτό να σας ανησυχήσει όταν θα διακόψετε. Αν μη τι άλλο, το να μην αφιερώσετε χρόνο ξεκούρασης μακριά από την προπόνηση θα σας προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο σώμα σας.

Υπάρχουν άτομα εκεί έξω που διαφωνούν με την όλη θεωρία της υπερπροπόνησης. Αυτά τα άτομα λένε ότι αν τρώτε αρκετά και αναπαύεστε αρκετά, τότε η υπερπροπόνηση δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται. Η επιστήμη λέει διαφορετικά και ίσως για εκείνους που διαφωνούν, το γεγονός οφείλεται σε μια νοοτροπία που τους έχει πείσει το αντίθετο.  Έτσι, αν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε μια ή δύο μέρες μακριά από το γυμναστήριο, κάντε το. Θα αισθανθείτε καλύτερα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το κίνητρο σας.

Συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη (Recovery)
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε R-ALA (R-Άλφα Λιποϊκό Οξύ), το οποίο είναι ένα φανταστικό αντιοξειδωτικό, γλουταμίνη είναι ένα must για την καταπολέμηση της υπερπροπόνησης και για να σας βοηθήσει να πάρετε πίσω τις δυνάμεις σας, όπως επίσης μια πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη μπορεί να βοηθήσει. Ένα τελευταίο συμπλήρωμα που μπορεί να θέλετε να εξετάσει είναι το ZMA(συνδυασμός ψευδαργύρου, μαγνησίου και Β6), δεδομένου ότι προωθεί τη χαλάρωση των μυών.