BODYBUILDING ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΓΕΙΑ

Το αλάτι στη διατροφή - Επιδράσεις υπερβολικής κατανάλωσης για τους Bodybuilders

Το αλάτι στη διατροφή - Επιδράσεις υπερβολικής κατανάλωσης για τους Bodybuilders Παναγιώτης Κουρσάρης 26.01.2015

Τι είναι το αλάτι;

Το αλάτι, το λευκό κοκκώδες καρύκευμα τροφίμων που βρίσκεται σε αλατιέρες και σε μεγάλο αριθμό τροφίμων που καταναλώνουμε, αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Όταν χρησιμοποιηθεί στη σωστή ποσότητα, μπορεί να βοηθήσει τους bodybuilders με τους στόχους τους. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβείς για την υγεία.

Τι κάνει το αλάτι;

Το αλάτι βοηθά στη διατήρηση του κανονικού όγκου του αίματος στο σώμα και βοηθά επίσης στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας του νερού μέσα και γύρω από τα κύτταρα και τους ιστούς για τη σωστή λειτουργία. Το αλάτι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη και είναι απαραίτητο για την επίτευξη ενός τακτικού καρδιακού παλμού. Βοηθά επίσης το σώμα στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση της ποσότητας καλίου στο σώμα με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Και ας μην ξεχνάμε τι κάνει για μας εκτός από το σώμα – το αλάτι είναι αυτό που κάνει τη γεύση των τροφίμων νόστιμη!!

Επιδράσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού για τους Bodybuilders

  • Φούσκωμα. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί συνήθως να αποβάλλεται με τα ούρα και τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης, ωστόσο ακόμη και μία μικρή ποσότητα επιπλέον αλατιού θα οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών. Στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν έως και 4L επιπλέον νερού, αυξάνοντας το σωματικό σας βάρος, καθώς σας εμποδίζει επίσης από το να χάσετε το περιττό βάρος. Έτσι, ακόμα κι αν συνήθως φαινόσασταν γραμμωμένοι, καταναλώνοντας περισσότερο αλάτι από ότι πρέπει θα σας κάνει να φαίνεστε φουσκωμένοι.
  • Η πρόσληψη αλατιού επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Όταν τρώτε πολύ αλάτι, τα νεφρά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να απαλλαγούν από το επιπλέον αλάτι. Ως αποτέλεσμα, το αλάτι παραμένει στο σώμα σας και μέσα από μια διαδικασία ώσμωσης, αντλεί νερό διατηρώντας το στο σώμα σας. Αυτό το επιπλέον υγρό στο σώμα σας τοποθετεί στρες στην κυκλοφορία και στα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας αυξήσεις στην συνολική πίεση των αιμοφόρων αγγείων σας. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική πίεση στις αρτηρίες θα τις αναγκάσει να εργάζονται λιγότερο αποτελεσματικά τοποθετώντας επιπλέον στρες στην καρδιά σας. Η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί κανονικά με τον περιορισμό του διατροφικού αλατιού, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά

Επιδράσεις της ανεπαρκούς πρόσληψης αλατιού για τους Bodybuilders

  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση. Όπως η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, είναι προφανές ότι το αντίθετο μπορεί επίσης να συμβεί και ότι πολύ λίγο αλάτι στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη και λιποθυμία. Αν κάτι σαν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε τραυματισμό.
  • Κράμπες. Καθώς το αλάτι και άλλοι ηλεκτρολύτες εμπλέκονται στη συστολή και χαλάρωση των μυών, η χαμηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την χαλάρωση με αποτέλεσμα επίπονες και μακρόχρονες κράμπες που μπορεί να βλάψουν τις επιδόσεις σας στο γυμναστήριο. Αυτός είναι ο λόγος που οι ηλεκτρολύτες χρησιμοποιούνται στα αθλητικά ποτά, καθώς βοηθούν στην αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τον ιδρώτα ώστε να αποφεύγετε προβλήματα όπως οι κράμπες.

Καθορίζοντας την υπερβολική πρόσληψη αλατιού

Στη σύγχρονη κοινωνία, το ζήτημα της χαμηλής πρόσληψης αλατιού σπάνια ακούγεται. Η πλειοψηφία των ανθρώπων παίρνουν συνήθως πάρα πολύ αλάτι καθημερινά που οδηγεί σε συσσωρευμένες περίσσειες με την πάροδο του χρόνου. Αυτό τους βάζει σε κίνδυνο φουσκώματος, υψηλής αρτηριακής πίεσης και αυξημένου κίνδυνου για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, όπως εξηγήσαμε παραπάνω. Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, παρακολουθείτε καθημερινά την πρόσληψη αλατιού σας. Αποφύγετε την προσθήκη επιπλέον αλατιού στη μαγειρική σας και μειώστε την ποσότητα του νατρίου που εισέρχεται στο σώμα σας το οποίο προέρχεται από προσυσκευασμένα τρόφιμα. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να μάθετε και να αρχίσετε την ανάγνωση των διατροφικών ετικετών στις συσκευασίες των τροφίμων και να επιλέγετε «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι» τρόφιμα.

Προσοχή στο κρυμμένο αλάτι

Το αλάτι χρησιμοποιείται ευρέως για γεύση αλλά και ως συντηρητικό. Όλοι γνωρίζουμε προφανή προϊόντα με υψηλή συγκέντρωση άλατος, όπως τα τσιπς, οι σάλτσες και τα fast food. Αλλά υπάρχουν και μια σειρά από τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι κι όμως εμείς δεν το γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, τα ψωμιά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αρκετά υψηλά σε περιεκτικότητα αλατιού, αλλά φαίνονται ιδιαίτερα υγιή για εσάς. Δεν σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα ή ότι είναι κακά για σας. Αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζετε αυτές τις κρυμμένες πηγές αλατιού. Και πάλι, φροντίστε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, αλλά για τα μη συσκευασμένα προϊόντα είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινή πρόσληψη αλατιού σας. Έτσι, για να αποφύγετε τις παγίδες από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, όπως το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών, μειώστε την πρόσληψη αλατιού και παραμείνετε ενήμεροι.

Πόσο αλάτι είναι πάρα πολύ

Πιο κάτω είναι ένας πίνακας απλά για να σας δώσει μια ιδέα για το πόσο κρυμμένο αλάτι υπάρχει στο φαγητό μας.

Τροφή Αλάτι (mg/serve) Αλάτι  (mg/100 g)
Τηγανιτές πατάτες 167 (27 g) 618 ***
Σάλτσα ντομάτας 186 (20 ml) 971 ***
Big Mac (mcdonalds) 958 (1 burger) 477 **
Στήθος κοτόπουλο στη σχάρα 43 (100 g) 43 *
Στήθος κοτόπουλο στη σχάρα 346 (2 slices) 468 **
Πλήρες γάλα 161 (1 cup) 68 *
Weetbix (δημητριακά) 96 290 **

* low, ** medium, *** high

Πηγή: mrsupplement.com.au/salt-bodybuilding