Ανθρώπινη Αυξητική Ορμόνη (HGH): απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μάθετε τα στοιχεία σχετικά με αυτή την ισχυρή αναβολική ορμόνη, και στη συνέχεια αποφασίστε αν η HGH είναι σωστή για σας.

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη μπορεί να γυρίσει πίσω το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού σας, βοηθώντας σας να οικοδομήσετε γρήγορα μυϊκή μάζα, να μειώσετε δραστικά το λίπος, να αυξήσετε την λίμπιντο, και όλα αυτά καθώς κορυφώνονται τα επίπεδα ενέργειας σας. Αλλά όταν πρόκειται για την HGH, οι ερωτήσεις  είναι συχνά περισσότερες από τις απαντήσεις. Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε εάν χρειάζεστε HGH, ελέγξτε τις πιο κάτω όπου απαντόνται μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις και μάθετε πώς μπορείτε να ενισχύσετε τα δικά σας φυσικά επίπεδα αυτής της ισχυρής αναβολικής ορμόνης.

Τι είναι η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη;

Το σώμα παράγει φυσικά την αυξητική ορμόνη (HGH ή απλά GH) στην υπόφυση και, όπως υποδηλώνει το όνομά της, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κυττάρων. Η αύξηση της μυϊκής μάζας και της πυκνότητας των οστών είναι αδύνατη χωρίς την αυξητική ορμόνη, αλλά παίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του κάθε ανθρώπινου ιστού, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και άλλων ζωτικών οργάνων. Όταν εκκρίνεται, η αυξητική ορμόνη παραμένει ενεργή στην κυκλοφορία του αίματος μόνο για λίγα λεπτά, αλλά αυτό είναι αρκετός χρόνος για να την μετατρέψει το συκώτι σε αυξητικούς παράγοντες, το πιο σημαντικό από τους οποίους είναι η ινσουλίνη αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1), η οποία μπορεί να προσφέρει μια σειρά από αναβολικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες άρχισαν να μαζεύουν την αυξητική ορμόνη από την υπόφυση πτωμάτων στη δεκαετία του 1950, αλλά δεν είχαν συνθέσει την πρώτη HGH στα εργαστήρια μέχρι το 1981, με τη χρήση της ως ένα φάρμακο που ενίσχυε την απόδοση και η οποία έγινε δημοφιλής λίγο αργότερα.

Πόση αυξητική ορμόνη μπορώ να παράγω φυσικά;

Οι υγιείς ενήλικες άνδρες έχουν συνήθως λίγο λιγότερο από 5 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο να κυκλοφορεί στο αίμα. Οι υγιείς γυναίκες μπορεί να παράγουν περίπου το διπλάσιο του ποσού αυτού για τους σκοπούς της τεκνοποίησης. Τα επίπεδα και για τα δύο φύλα κορυφώνονται κατά την εφηβεία και μειώνονται απότομα από τις αρχές της δεκαετίας των ‘20.

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω ανεπάρκεια στην αυξητική ορμόνη;

Ρωτήστε το γιατρό σας για ένα τεστ αυξητικής ορμόνης. Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια σύντομη νηστεία όπως στην περίπτωση μιας απλής εξέτασης αίματος.

Δεν είναι επικίνδυνη η HGH; Τι γίνεται με τις αναφορές για διεύρυνση των οστών και ζωτικών οργάνων;

Θυμάστε όταν η κρεατίνη είχε θεωρηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως δυνητικά επικίνδυνη; Τώρα είναι το περισσότερο ερευνημένο συμπλήρωμα στον κόσμο, και οι μελέτες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι είναι ένα από τα ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα που μπορείτε να πάρετε. Οι επαγγελματίες γιατροί λένε ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την HGH είναι εξίσου παραφουσκωμένες. «Οι επιπλοκές [με τη χρήση της HGH] είναι πολύ ελάχιστες," λέει ο Eric Braverman, MD, ο οποίος ειδικεύεται στην αντι-γήρανση στο Path Medical Center στη Νέα Υόρκη. “Μερικοί άνθρωποι βιώνουν την κατακράτηση υγρών, και την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά ακόμα και αυτά είναι πολύ σπάνια εκτός και αν γίνει υπερβολική δόση. Μόνο λίγοι άνθρωποι έρχονται με μεγάλα πόδια ή μεγάλα συκώτια- από μέγα-δόσεις - και δεν ήταν ασθενείς μου. Είναι πολύ σπάνιο.”

Οι μειώσεις που σχετίζονται με την ηλικία είναι φυσικές. Γιατί χρειάζομαι την αυξητική ορμόνη αν δεν αυξάνομαι πλέον;

Εκτός από τον σημαντικό ρόλο της αυξητικής ορμόνης στην μυϊκή οικοδόμηση, τα οφέλη της δεν είναι όλα κατ ‘ανάγκη εμφανής στο μάτι. Η αυξητική ορμόνη έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη των εκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, καθώς αυξάνει επίσης τη σεξουαλική ορμή, βοηθά στη διατήρηση της ψυχικής οξύτητας και στην απόκτηση μιας γενικής αίσθησης της ευημερίας. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος - η χαμηλή αυξητική ορμόνη - μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο: απώλεια μυϊκής μάζας, κέρδος σωματικού λίπους, χαμηλή σεξουαλική ορμή και επίπεδα ενέργειας, και μια μειωμένη αίσθηση ευημερίας.

Πού μπορώ να βρω HGH;

Η HGH μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνταγής γιατρού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κλινικές αντι-γήρανσης ειδικεύονται στην εντόπιση των ελλείψεων της αυξητικής ορμόνης και κάνουν τη διάγνωση. Για όσους δεν διαθέτουν ευαισθησία στην αυξητική ορμόνη, ένας γιατρός μπορεί να σας δώσει συνταγογράφηση καθαρής IGF-1. Αν και δεν είναι ασυνήθιστο, η λήψη HGH μέσω παράνομων τρόπων μπορεί να είναι επικίνδυνη - δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το τι πραγματικά παίρνετε -και είναι πολύ ακριβή.

Πώς μπορώ να ενισχύσω τα επίπεδα της αυξητικής μου ορμόνης χωρίς συνταγή HGH;

Δύο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης είναι αυτά που μπορείτε να ελέγχετε χωρίς φάρμακα: η προπόνηση με βάρη και ο επαρκής ύπνος. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερη αυξητική ορμόνη απελευθερώνετε φυσικά. Σε μια μελέτη παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην κυκλοφορία της αυξητικής ορμόνης και της IGF-1 μετά από έντονη σωματική άσκηση με αντίσταση σε μια ομάδα καλά εκπαιδευμένων ανδρών αλλά δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στους ανεκπαίδευτους άντρες που έκαναν την ίδια προπόνηση. Η αυξητική ορμόνη εκκρίνεται επίσης ενώ κοιμάστε, και οι μελέτες έχουν δείξει μια ακίδα στα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης κατά την έναρξη του βαθιού ύπνου, έτσι καλύπτοντας τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της αυξητικής ορμόνης. Η διατροφή είναι ο τρίτος σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση των αυξημένων επιπέδων αυξητικής ορμόνης. Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να παρέχει όσες το δυνατόν περισσότερες τροφές που βοηθούν στην ενίσχυση της αυξητικής ορμόνης. Τρώγοντας για να μείνετε αδύνατοι είναι επίσης σημαντικό. Η αύξηση λίπους οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης.

Τι συμπληρώματα μπορώ να πάρω για την ενίσχυση της αυξητικής ορμόνης;

Ενώ ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα μπορεί να σας δώσει μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την παροχή μιας μικρής ώθησης στα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η αργινίνη και η γλουταμίνη μπορούν να αυξήσει δραματικά τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, αλλά μόνο εάν λαμβάνονται στις σωστές αναλογίες. Θα μπορούσατε να αναμείξετε αυτά τα αμινοξέα, αλλά αν θέλετε κάτι αποδεδειγμένο, θα πρέπει να πάρετε ένα ειδικό συμπλήρωμα.

Οδηγός για ενισχυτές της αυξητικής ορμόνης

Η λίστα που ακολουθεί διασπά τους ενισχυτές της αυξητικής ορμόνης σε επτά κατηγορίες: Βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ορμόνες, ζωτικούς παράγοντες, βότανα και προσαρμοσιογόνα βότανα.

Πολλά από τα στοιχεία που αναφέρονται εδώ - όπως οι βιταμίνες Α, Β5, Β12, χρώμιο και ψευδάργυρο, μπορεί να βρεθούν σε ένα καθημερινό πολυβιταμινούχο σκεύασμα. Τα αμινοξέα όπως αργινίνη, η γλουταμίνη και η ταυρίνη βρίσκονται σε πολλά από τα αγαπημένα σας προ-προπονητικά και μετα-προπονητικά συμπληρώματα. Άλλα, όπως η ορμόνη CHEA, το φυτικό εκχύλισμα χρυσίνη και το προσαρμοσιογόνο βότανο τζίνσενγκ, μπορεί να μην είναι μέρος των κοινών προϊόντων που έχετε ήδη λάβει, αλλά πωλούνται χωριστά.

Όλα όσα αναφέρονται εδώ υποστηρίζονται από χρόνια έρευνας για την αποτελεσματικότητά τους.

Βιταμίνες

Μέταλλα

Αμινοξέα

Ορμόνες

* Ο Braverman λέει ότι η πραγματική HGH είναι ο μόνος τρόπος, αν πραγματικά έχετε μια ανεπάρκεια, αλλά πρόσθεσε  “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, όταν παίρνετε άλλες ορμόνες -  τεστοστερόνη, DHEA, οιστρογόνα, προγεστερόνη – πολλές φορές παρουσιάζονται αυξήσεις στην αυξητικής ορμόνης.”

Ζωτικοί Παράγοντες

Βότανα και Φυτικά προϊόντα

**Προσαρμοσιογόνα Βότανα **(Βότανα με πολλαπλές, μη ειδικές δράσεις που προωθούν γενικά την συνολική ευεξία)

Παναγιώτης Κουρσάρης