ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποτοξίνωση: ναι ή όχι;

Αποτοξίνωση: ναι ή όχι; Παναγιώτης Κουρσάρης 18.07.2013

Πολλοί άνθρωποι την εποχή αυτή μπαίνουν στην διαδικασία αποτοξίνωσης, στόχος τους είναι φυσικά η γρήγορη απώλεια βάρους, ενώ ορισμένοι στοχεύουν και στην βελτίωση της υγείας τους.

Τι είναι όμως αυτή η αποτοξίνωση και μπορεί να προσφέρει ότι ισχυρίζεται;

Η αποτοξίνωση στις περισσότερες εκδόσεως της περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, τον αποκλεισμό των επεξεργασμένων δημητριακών, του αλκοόλ και της καφεΐνης. Καταλήγει λοιπόν όποιος επιλέγει να την ακολουθήσει σε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και διάφορους καρπούς. Μια τέτοια τακτική φυσικά και θα δώσει απώλεια βάρους, η διαδικασία όμως αυτή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων όπως αδυναμία, πονοκέφαλο και ευερεθιστότητα κυρίως λόγω του απότομου αποκλεισμού ορισμένων τροφίμων και του καφέ. Επιπλέον η περιορισμένη πρωτεϊνική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει το κάψιμο μυϊκού ιστού και όχι λίπους όπως και να επιδράσει αρνητικά στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Θεωρώ λοιπόν σκόπιμο να σας συστήσω να αποφεύγετε τέτοιες επιθετικές πρακτικές, σοκάρουν τον οργανισμό και συνήθως δίνουν προσωρινά αποτελέσματα, αφού δεν συμβάλουν στην τροποποίηση την τροφικής συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση η αυξημένη πρόσληψη υγρών και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι επιθυμητή όπως επιθυμητή είναι η ελεγχόμενη κατανάλωση  καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών. Η μετάβαση όμως στο επίπεδο αυτό πρέπει να είναι σταδιακή. Επίσης το διαιτολόγιο που θα καταλήξετε να χρησιμοποιήσετε πρέπει να συνάδει με τον τρόπο ζωή σας. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να βγείτε το Σάββατο με την παρέα σας και να έχετε το τσαντάκι με τους σπόρους και τα φρούτα σας. Μπορείτε όμως να επιλέξετε ένα υγιεινό και ολιγοθερμιδικό γεύμα που θα σας προωθεί σταδιακά στους στόχους και τις επιθυμίες σας.