Άσκηση για μείωση του στρες και του άγχους

Η καθημερινή ζωή του μέσου ανθρώπου μπορεί να είναι αρκετά απαιτητική - καθημερινές προθεσμίες, εργασιακές απαιτήσεις, οικονομικές ανησυχίες - και για μερικούς από εμάς το στρες έχει γίνει τρόπος ζωής. Ωστόσο, όταν το στρες φτάνει ανθυγιεινά επίπεδα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το μυαλό μας, αλλά και το σώμα μας. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μειώσετε τα επίπεδα του στρες όπου είναι δυνατόν και να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για να ζείτε μια υγιέστερη ζωή. Μερικά από τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν:

Γνωστικά συμπτώματα: προβλήματα μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή κρίση, δίνεται έμφαση μόνο στα αρνητικά, αγχώδεις σκέψεις και η ύπαρξη μιας σταθερής αίσθησης ανησυχίας.

Συναισθηματικά συμπτώματα: κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή κυκλοθυμία, συνεχής ανατάραξη, ανικανότητα να χαλαρώσετε, κυριεύει το αίσθημα της ανικανότητας, αίσθηση μοναξιάς και απομόνωσης, κατάθλιψη ή γενική δυστυχία.

Σωματικά συμπτώματα: άλγος, πόνος, ναυτία, ζάλη, πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, πονοκέφαλοι, απώλεια της σεξουαλικής ορμής και συχνά κρυολογήματα.

Συμπτώματα συμπεριφοράς: τρώτε περισσότερο ως μηχανισμό αντιμετώπισης, ή λιγότερο λόγω απώλειας της όρεξης, κοιμάστε πάρα πολύ ή πολύ λίγο, απομονώνετε τον εαυτό σας από τους άλλους, χρονοτριβείτε ή παραμελείτε ευθύνες, επικαλείστε το αλκοόλ, τα τσιγάρα ή τα ναρκωτικά για να χαλαρώσετε και παρουσιάζετε νευρικές συνήθειες (π.χ. δάγκωμα νυχιών).

Η αύξηση της άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους

Σύμφωνα με μελέτες η τακτική άσκηση μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στον τρόπο που αισθάνεστε.

Η τακτική άσκηση είναι εξίσου σημαντική για το μυαλό σας, όπως είναι και για την καρδιά σας. Η άσκηση έχει μια μοναδική ικανότητα να σας ζωντανεύει και να σας χαλαρώνει, να σας παρέχει τόνωση και ηρεμία για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη και να εξαλείψετε το άγχος. Οι αθλητές αντοχής συνήθως βιώνουν την δυναμική δράση της άσκησης, και αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε κλινικές μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Πώς μπορεί η άσκηση να βοηθήσει με προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, μερικοί χημικοί και κάποιοι συμπεριφοράς. Τα πνευματικά οφέλη της τακτικής άσκησης έχουν νευροχημική βάση. Η τακτική άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, γνωστή επίσης ως ορμόνη του στρες. Διεγείρει επίσης την παραγωγή των ενδορφινών, τα φυσικά παυσίπονα του σώματος και τα ενισχυτικά της διάθεσης.

Καλό θα είναι να ασκήστε κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι ή σε κατάλληλο χώρο, με ελάχιστη διάρκεια μισή ώρα την ημέρα. Σχεδόν κάθε είδος άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του στρες. Αν δεν είστε αθλητής ή ακόμα και αν είστε εντελώς αρχάριοι, μπορεί ακόμα και μια μικρή άσκηση να σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς τη διαχείριση του στρες.

Άσκηση και ανακούφιση από το στρες

Η άσκηση βελτιώνει όχι μόνο τη γενική σας υγεία, αλλά βοηθά επίσης με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως:

Δείτε επίσης:  πώς συνδέεται η αύξηση βάρους με το άγχος/στρες | fitness και μείωση του stress

Πηγή: http://www.predatornutrition.com/en/content/gains-of-exercise-can-help-control-levels-of-stress-and-anxiety-2/

Παναγιώτης Κουρσάρης