ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΓΕΙΑ

Δυσανεξία στη Γλουτένη και Bodybuilding

Δυσανεξία στη Γλουτένη και Bodybuilding Παναγιώτης Κουρσάρης 19.12.2013

Η κοιλιοκάκη (CD) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή με γενετική προδιάθεση στην οποία τα προσβεβλημένα άτομα αναπτύσσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Διαλυτά κλάσματα αλκοόλης που ονομάζονται προλαμίνες υπάρχουν στη γλουτένη και έχουν αναγνωριστεί ως γλιαδίνη (σιτάρι), σικαλίνη (κριθάρι) και χορδεϊνη (σίκαλη). Αυτές οι ενώσεις πυροδοτούν μια φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να βλάψει τα εντερικά κύτταρα υπεύθυνα για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα πρώιμα συμπτώματα, όπως οι κοιλιακές κράμπες, το φούσκωμα και η διάρροια μπορεί να επιδεινωθούν σταδιακά με την παρατεταμένη έκθεση στη γλουτένη που οδηγεί στην κακή απορρόφηση των λιπών, σε σιδηροπενική αναιμία, απώλεια βάρους, δερματικά προβλήματα και οστεοπόρωση. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι εξαιρετικά μεταβλητά και μπορεί να είναι σοβαρά ή ακόμη και απούσα σε ορισμένα άτομα. Αυτό που μπορεί να φαίνεται ως ευνοϊκή απώλεια βάρους σε μερικούς ανθρώπους θα πρέπει να εξεταστεί μαζί με άλλα συμπτώματα και την κατανάλωση προϊόντων σιταριού. Και αυτό επειδή πρόσφατες διαγνώσεις έχουν συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα σοβαρών παθήσεων μελλοντικά στη ζωή, όπως κατάγματα και ανεπάρκεια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και K), όπως η νυχτερινή τύφλωση και το εύκολο μελάνιασμα.

Εντοπισμός Κοιλιοκάκης (CD)

Αναγνωρίζοντας τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα απαιτεί εμπειρία, μια επίσημη εκτίμηση του ιστορικού παρελθόντος ενός ατόμου και κλινική εξέταση από γιατρό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε επαγγελματικές συμβουλές όταν αντιμετωπίζετε κοιλιακή δυσφορία, χαλαρές κινήσεις του εντέρου, αυξημένη κόπωση και απώλεια βάρους. Να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι απολύτως ενδεικτικά της κοιλιοκάκης, καθώς η μόλυνση από μολυσμένα τρόφιμα και η δυσανεξία στη λακτόζη για παράδειγμα, μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνα. Θα μπορούσε να γίνει μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση αυτοάνοσων δεικτών που υποδηλώνουν κοιλιοκάκη, και επομένως, συχνά χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση μιας προσωρινής διάγνωσης. Αυτό τονίστηκε στο Journal of Athletic Training ότι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανίχνευσης κοιλιοκάκης σε αθλητές. Ομοίως, είναι εξίσου σημαντικό τα υπεύθυνα άτομα που ασχολούνται με τον τομέα της φυσικής κατάστασης και της υγείας να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την κοιλιοκάκη ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών πελατών τους, συγγενών ή φίλων.

Διατροφική θεραπεία για την κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μοναδική, επειδή η κύρια αιτία των κλινικών συμπτωμάτων της είναι γνωστή. Παρά το γεγονός ότι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο και η γενετική δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ελέγχοντας τον περιβαλλοντικό καθοριστικό παράγοντα μέσω της διατροφής χωρίς γλουτένη είναι σήμερα η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη των συμπτωμάτων και των μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται κυρίως στα ψημένα αγαθά, στους σπόρους, στα σιτηρά και στα συσκευασμένα τρόφιμα που υποβάλλονται σε επεξεργασία με τον ίδιο εξοπλισμό που περιέχουν τα προϊόντα σίτου. Σήμερα, είναι υποχρεωτικό για τους κατασκευαστές τροφίμων να αναγράφουν στην ετικέτα των προϊόντων τους, τη γλουτένη (συμπεριλαμβανομένων ιχνών) ή την ένδειξη «χωρίς γλουτένη». Το συνολικό ποσό της πρόσληψης γλουτένης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50mg ανά ημέρα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και άνω των 100mg. Επομένως, η υιοθέτηση μιας αυστηρής διατροφής χωρίς γλουτένη είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε τον κίνδυνο στο ελάχιστο. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή με επαρκή ενεργειακή πρόσληψη είναι σημαντική για την καλή απόδοση στην προπόνηση. Έτσι, προγραμματίζοντας κάθε γεύμα θα διασφαλίσει την αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μερικά άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να αναπτύξουν προσωρινά δυσανεξία στη λακτόζη. Επομένως, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει να διατηρείται στο ελάχιστο κατά την διάρκεια της θεραπείας. Η συμπερίληψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος μπορεί επίσης να διευκολύνει τη βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα ενέργειας. Τα περισσότερα συμπληρώματα πρωτεϊνών αυτές τις μέρες είναι εμπλουτισμένα με τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Είναι προτιμότερα τα ποιοτικά αγνά προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τα κοινά τρόφιμα που είναι πιθανόν να περιέχουν γλουτένη και πιθανά υποκατάστατα τους. Είναι σημαντικό να προσδιοριστούν προσεκτικά οι ετικέτες χωρίς γλουτένη για να είναι ασφαλή. Τρόφιμα όπως η βρώμη, η υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη ή πρωτεΐνη σόγιας, τα άμυλα (αραβόσιτο/ταπιόκα/ρύζι), τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά είναι αμφισβητήσιμα και θα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία σε μηχανήματα που περιέχουν σιτάρι.

|
Χωρίς Γλουτένη

|

Με Γλουτένη

Δημητριακά (αμάρανθος, φαγόπυρο, καλαμπόκι, κεχρί, κινόα, όλα τα είδη ρυζιού Δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, όλυρα, τριτικάλε, σιμιγδάλι, βύνη)
Ψάρι
Ψημένα αγαθά που περιέχουν αλεύρι σίτου
Κρέας
Ζυμαρικά (από σιμιγδάλι)
Ξηροί καρποί
Όλα τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βολβοειδή λαχανικών
Όσπρια

Κοιλιοκάκη και Bodybuilding

Οι συνταγματικές επιπτώσεις της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι επιζήμιες για τις προσπάθειες σας στο bodybuilding χωρίς ένα σωστό σχέδιο διαχείρισης κυρίως μέσω των διαιτητικών αλλαγών και ενός καλού προγράμματος προπόνησης. Φαίνεται ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν την πιο σκληρή διαδρομή. Ωστόσο, ένα συνετό μυαλό τροφοδοτημένο από γνώση και κίνητρο θα ξεπεράσει τυχόν εμπόδια στην επίτευξη του τελικού στόχου.