ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΒΟΤΑΝΟΝΕΡΟ

ΒΟΤΑΝΟΝΕΡΟ Παναγιώτης Κουρσάρης 25.07.2013

Είναι νερό που φτιάχνεται με την ανάμιξη νερού εμφιαλωμένου ή της βρύσης και βοτάνων. Βότανα είναι φύλλα ή άνθη ή ρίζες ή σπόροι ή καρποί που έχουν θεραπευτική ιδιότητα.

Παρασκευή βοτανόνερου

Παίρνουμε ένα βάζο νερού και ρίχνουμε μέσα 5-6 ποτήρια νερό. Ρίχνουμε επίσης φύλλα από δέντρα ή λαχανικά, ανθούς, σπόρους. Σείουμε καλά το βάζο ώστε να γίνει ανάμιξη και αν είναι καλοκαίρι το τοποθετούμε στο ψυγείο. (Τα βότανα προτού ριχθούν στο βάζο, πλένονται καλά).

Όταν περάσουν 24 ώρες, το συνηθισμένο νεράκι μετατρέπεται σε βοτάνι. Αποκτά ιδιαίτερο άρωμα, γεύση και μερικά ωφέλιμα στοιχεία, ανάλογα με τα βότανα, που χρησιμοποιήθηκαν.

Μερικά είδη φύλλων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή βοτανόνερου είναι τα εξής: βασιλικός, δυόσμος, κιούλι, μάραθο, μαϊντανός, τριαντάφυλλα, μαρούλι, σέλινο, φύλλα πορτοκαλιάς ή μανταρινιάς ή λεμονιάς, κρεμμύδι ξεφλουδισμένο, λεβάντα, λασμαρί, φύλλα πορτοκαλιού ή μανταρινιού, θυμάρι, φύλλα καρότου, φύλλα μήλου κ.ά.

Βοτανόνερο φτιάχνεται και με παστά φρούτα και σπόρους:

  • παστά φρούτα: σταφίδες, παστόσυκα, παστά δαμάσκηνα, παστά φοινίκια, παστά κεράσια, παστά χρυσόμηλα
  • σπόροι: σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι 

Δείγμα βοτανόνερου με φύλλα

Βάζουμε σε βάζο, νερό 5-6 ποτήρια και τα εξής φύλλα, 3-4 από κάθε είδος: βασιλικό, κιούλι, μαϊντανό, τριαντάφυλλα, φύλλα πορτοκαλιάς, κρεμμύδι κ.λ.π.

Βοτανόνερα με φύλλα μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά είδη.