FITNESS ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Τι σωματότυπος είστε; Εκτόμορφος, Μεσόμορφος και Ενδόμορφος

Τι σωματότυπος είστε; Εκτόμορφος, Μεσόμορφος και Ενδόμορφος Παναγιώτης Κουρσάρης 14.04.2014

Εκτόμορφος

Εάν έχετε ένα εκτομορφικό σωματότυπο τότε έχετε φυσικά ένα κοκαλιάρικο σώμα και αγωνίζεστε να πάρετε βάρος, είτε μυϊκή μάζα είτε λίπος, έτσι για σας η διατροφή και η προπόνηση είναι το κλειδί.

Αν ο στόχος σας είναι να προσθέσετε περισσότερο βάρος θα πρέπει να αποφεύγετε την υψηλής έντασης καρδιαγγειακή άσκηση και να επικεντρωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προπόνηση με βάρη. Ο υψηλός  σας μεταβολισμός θα σας κρατήσει φυσικά άπαχους γι αυτό επικεντρωθείτε στην προπόνηση και στη τροφοδότηση του σώματος σας.

1. Για τις επιπλέον θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σας κοιτάξτε για μια mass gainer ή μια σκόνη πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Το σώμα σας χρειάζεται πολλές πρωτεΐνες και πολλούς υδατάνθρακες για να προσθέσει βάρος, έτσι αυτό αποτελεί τη βάση σας.

2. Τα BCAAs βοηθούν το σώμα σας να είναι πιο αναβολικό (σε κατάσταση ανάπτυξης), το οποίο είναι όπου οι εκτόμορφοι πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Η λήψη ενός συμπληρώματος BCAA θα βοηθήσει στην γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών που κάνετε στους μύες σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης, και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

3. Για τσιμπολόγημα ψάξτε για μπάρες πρωτεΐνης και flapjacks με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Να θυμάστε ότι οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες είναι οι καλύτεροι σας φίλοι.

Μεσόμορφος

Οι μεσόμορφοι το βρίσκουν σχετικά εύκολο να οικοδομήσουν μυϊκή μάζα, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ποικιλία ασκήσεων στο πρόγραμμα προπόνησης τους για να εξασφαλίσουν ότι οι μύες αναπτύσσονται αναλογικά και καλοσχηματισμένα. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός ασκήσεων απομόνωσης, βασικές ασκήσεις μάζας και δύναμης και καρδιαγγειακή άσκηση. Οι μεσόμορφοι κερδίζουν βάρος εύκολα, έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για υπερβολική προπόνηση.

Οι μεσόμορφοι πρέπει να επιδιώξουν μια ισορροπημένη διατροφή με πολλές πρωτεΐνες, έτσι ώστε το μέγεθος και το σχήμα να διατηρηθεί. Συνιστάται μια χαμηλή σε υδατάνθρακες σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος για κατανάλωση μετά την προπόνηση. Προ-προπονητικά και ενδο-προπονητικά ροφήματα, πολυβιταμίνες και ιχθυέλαια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την βέλτιστη απόδοση της προπόνησης και την υγεία του σώματος.

Ενδόμορφος

Οι ενδόμορφοι έχουν στρογγυλές διαπλάσεις, υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους και ένα αργό μεταβολισμό που σημαίνει ότι η παραμικρή απόκλιση από μια καθαρή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Το να αποκτήσετε και να παραμείνετε σε μια άπαχη εμφάνιση είναι ένας συνεχής απογοητευτικός αγώνας, διότι το σύστημά σας κυριαρχείται από ινσουλίνη και η ανοχή των υδατανθράκων σας είναι χάλια.

Από την θετική πλευρά του ενδόμορφου σωματότυπου δεν θα πρέπει να υπάρχει δυσκολία στη μυϊκή οικοδόμηση, αλλά θα πρέπει να είστε συνεχώς σε επαγρύπνηση για τυχόν απόκτηση του χαμένου σας σωματικού λίπους.

Όταν πρόκειται για τα προγράμματα προπόνησης των ενδόμορφων εμείς θα προτείνουμε την εστίαση στα υψηλά σετ και στις υψηλές επαναλήψεις. Κρατήστε τις περιόδους ανάπαυσης σύντομες για να διατηρήσετε την ένταση και να κάψετε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος.

Μάθετε να αγαπάτε την καρδιαγγειακή άσκηση επειδή πρέπει να αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της προπόνησής σας. Ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, πυγμαχία, ότι προτιμάτε. Η προπόνηση στο γυμναστήριο καίει θερμίδες και αυξάνει συνολικά το βασικό μεταβολικό ρυθμό, αλλά η καρδιαγγειακή σας προπόνηση θα πρέπει να εκτελείται για 30 έως 45 λεπτά ή περισσότερο κάθε φορά, και αυτό δεν θα είναι πάντα δυνατό σε ένα γεμάτο γυμναστήριο.

Οι ενδόμορφοι πρέπει να παραμένουν σε μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε θερμίδες που περιέχει την ελάχιστη ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων αλάτων για να εξασφαλίσουν ότι ο οργανισμός δεν στερείται οποιαδήποτε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ένας καλός λιποδιαλύτης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει. Όσον αφορά τους λιποδιαλύτες διαβάστε περισσότερα εδώ. Συνιστάται επίσης να βελτιώσετε το ποσοστό απώλεια λίπους σας. Συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής απόδοσης εισέρχονται τώρα στην αγορά και αυτά θα μπορούσαν επίσης να σας βοηθήσουν στο δρόμο για την επίτευξη των στόχων σας.

Πηγή: http://www.predatornutrition.com/en/content/what-body-type-are-you-and-what-does-it-mean-for-your-supplementation/