ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Γλουταμίνη: 8 οφέλη - Λήψη - Παρενέργειες - Απαντήσεις

Γλουταμίνη: 8 οφέλη - Λήψη - Παρενέργειες - Απαντήσεις Παναγιώτης Κουρσάρης 12.11.2014

Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με γλουταμίνη και το πώς μπορεί να σας βοηθήσει!

Η γλουταμίνη είναι το πιο κοινό αμινοξύ που βρίσκεται στους μύες σας - πάνω από 61% του σκελετικού μυ είναι γλουταμίνη. Η γλουταμίνη αποτελείται από 19% άζωτο, καθιστώντας την τον πρωταρχικό μεταφορέα του αζώτου στα μυϊκά σας κύτταρα.

Κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, τα επίπεδα γλουταμίνης έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό στο σώμα σας, κάτι το οποίο μειώνει τη δύναμη, την αντοχή και την ανάκαμψη. Θα μπορούσε να χρειαστεί έως και 6 ημέρες για να επιστρέψουν τα επίπεδα γλουταμίνης στο κανονικό - και η γλουταμίνη παίζει ένα βασικό ρόλο στη πρωτεϊνοσύνθεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τη διάσπαση των μυών και να βελτιώσει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Τι μπορεί να κάνει η σκόνη L-Γλουταμίνης για σας;

Η γλουταμίνη παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στον όγκο των κυττάρων και στον αντι-καταβολισμό. Η γλουταμίνη αυξάνει επίσης την ικανότητά σας να εκκρίνετε την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, η οποία βοηθά στον μεταβολισμό του σωματικού λίπους και υποστηρίζει την ανάπτυξη νέας μυϊκής μάζας. Η αντι-καταβολική ικανότητα της γλουταμίνης αποτρέπει τη διάσπαση των μυών σας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την περίοδο «γράμμωσης» και ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από κάποιο σωματικό λίπος χωρίς να χάσετε τη μυϊκή σας μάζα. Η γλουταμίνη είναι απαραίτητη σε όλο σας το σώμα για βέλτιστη απόδοση. Το λεπτό σας έντερο απαιτεί την περισσότερη γλουταμίνη στο σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται επίσης γλουταμίνη επειδή τα επίπεδα γλουταμίνης εξαντλούνται κατά τη διάρκεια προπόνησης. Οι bodybuilders είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και αυτός είναι ο λόγος που τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης είναι τόσο σημαντικά, όχι κατ ‘ανάγκη για την απόκτηση περισσότερης μυϊκής μάζας, αλλά για τα αποτελέσματα «συντήρησης» που παρέχουν.

Η συμπλήρωση με L-γλουταμίνη προωθεί μια θετική ισορροπία αζώτου και αποτρέπει την μυϊκή απώλεια. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη μόνο 2γρ. L-γλουταμίνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης κατά 400%.

Πόση θα πρέπει να λαμβάνετε; 

Οι bodybuilders είναι καλό να λαμβάνουν 10 έως 15γρ. L-γλουταμίνης την ημέρα - παίρνοντας 2 έως 3 φορές την ημέρα,  περίπου 5γρ ανά μερίδα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι μπορεί ήδη να λαμβάνετε κάποια L-γλουταμίνη μέσω της διατροφής σας ή από άλλα συμπληρώματα που παίρνετε. Πολλά συμπληρώματα πρωτεΐνης περιλαμβάνουν ήδη μια ποσότητα L-Γλουταμίνης, γι ‘αυτό διαβάστε τις ετικέτες της συσκευασίας για να βεβαιωθείτε. Η καλύτερη ώρα για να παίρνετε την σκόνη L-γλουταμίνης είναι το πρωί, μετά από μια προπόνηση και το βράδυ πριν πάτε για ύπνο.

Υπάρχουν καθόλου παρενέργειες με τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης;

Μήπως πρέπει να ανησυχείτε για τις παρενέργειες της γλουταμίνης; Εν ολίγοις, όχι. Δεν πρέπει να ανησυχείτε, καθώς μελέτες έχουν βρει ότι η γλουταμίνη δεν έχει δυσμενείς παρενέργειες και επίσης επειδή η γλουταμίνη εμφανίζεται φυσικά στο σώμα δεν έχει κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο, όπως με όλα τα συμπληρώματα, η υπερβολική δόση δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα. Λαμβάνοντας υπερβολικές ποσότητες L-γλουταμίνης έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή του στομάχου, οπότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συνιστώμενες δόσεις.
Αυτά … ας προχωρήσουμε λοιπόν με τα οφέλη!

Τα οφέλη της L-Γλουταμίνης! 

Παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα L-γλουταμίνης; Αν όχι, ίσως θα πρέπει να το εξετάσετε μετά την ανάγνωση των παρακάτω οφελών. Η γλουταμίνη είναι ένας δότης άνθρακα και αζώτου και βοηθά στην αποκατάσταση του γλυκογόνου που αποκαθιστά την ενέργεια. Η γλουταμίνη είναι το πιο σημαντικό συστατικό των μυϊκών  πρωτεϊνών και βοηθά στην επιδιόρθωση και στο χτίσιμο των μυών. Πιο κάτω είναι μια λίστα των οφελών που σας παρέχει η γλουταμίνη:

  1. Η γλουταμίνη έχει συνδεθεί με την πρωτεϊνική σύνθεση. Εμποδίζει τους μύες σας από τον καταβολισμό προκειμένου να παρασχεθεί γλουταμίνη για άλλα κύτταρα στο σώμα. 
  2. Η γλουταμίνη βοηθά στη διατήρηση του όγκου ενυδάτωσης των κυττάρων και στην επιτάχυνση θεραπείας και αποκατάστασης τραυμάτων και εγκαυμάτων. 
  3. Η γλουταμίνη αναπληρώνει τα μειωμένα επίπεδα γλουταμίνης κατά τη διάρκεια των έντονων προπονήσεων. 
  4. Έρευνα έχει δείξει ότι η γλουταμίνη μπορεί να σας βοηθήσει στην παραγωγή των επιπέδων αυξητικής ορμόνης. Μία μελέτη έχει δείξει ότι 2γρ L-γλουταμίνης αύξησαν τις αυξητικές ορμόνες πάνω από 400%. 
  5. Η γλουταμίνη μπορεί να χρησιμεύσει για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Για τους bodybuilders αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι οι σκληρές προπονήσεις τείνουν να εξαντλούν σημαντικά τα επίπεδα γλουταμίνης. (Η γλουταμίνη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.)
  6. Η γλουταμίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα έντερα σας. Έχει την ικανότητα να «επισκευάζει ένα έντερο» διατηρώντας τη δομική ακεραιότητα των εντέρων. 
  7. Σίγουρα κάτι που δεν ξέρατε: Μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και το έλκος! Μελέτες έχουν δείξει ότι 1,6γρ. γλουταμίνης ημερησίως είχαν ένα ποσοστό θεραπείας 92% σε 4 εβδομάδες. 
  8. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η γλουταμίνη είναι το πιο σημαντικό αμινοξύ για τους bodybuilders. Παρέχει ένα συστατικό στο μεταβολισμό των μυών και στην κυτταρική υποστήριξη που δεν μοιράζεται με οποιοδήποτε άλλο αμινοξύ, καθιστώντας τα οφέλη των συμπληρωμάτων L-γλουταμίνης ένα ρεαλιστικό εγχείρημα.

Γιατί πρέπει να πάρω L-γλουταμίνη;

Ακόμα κι αν η L-γλουταμίνη είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος των συμπληρωμάτων ενός bodybuilder, ωστόσο δεν συστήνεται μόνο για bodybuilders. Η γλουταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εντερικής λειτουργίας καθώς υποβοηθά επίσης στην ανοσολογική απόκριση. Μετά την σύνθεση της γλουταμίνης στο σκελετικό μυ απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρεται στο νεφρό, στο συκώτι και στο λεπτό έντερο και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπου παίζει έναν άλλο σημαντικό ρόλο.

Η γλουταμίνη χρησιμοποιείται από τα λευκά κύτταρα του αίματος και συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Άτομα με ασθένειες που σχετίζονται με τη μυϊκή απώλεια ή με το ανοσοποιητικό σύστημα (όπως ο καρκίνος ή το AIDS), τα οποία μπορεί να είναι ανίκανα να κατασκευάζουν την δική τους παροχή γλουταμίνης μπορεί να ωφεληθούν από αυτά τα συμπληρώματα λαμβάνοντας τα μαζί με άλλα αμινοξέα. Οι ασθένειες ή η απώλεια μυϊκής μάζας είναι πιθανά σημάδια έλλειψης γλουταμίνης.

Έχετε πεισθεί; Όχι μόνο είναι η γλουταμίνη σημαντική για τους bodybuilders για την πρόληψη του μεταβολισμού, είναι επίσης σημαντική για τους συνηθισμένους ανθρώπους παρέχοντας πολλά οφέλη και καμία παρενέργεια.

Αγορά L-Γλουταμίνης

Μια ψαγμένη επιλογή γλουταμίνης που μπορείτε να αγοράσετε από ελληνική ιστοσελίδα είναι αυτή στον παρακάτω σύνδεσμο:  L ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΗ