Οι φακές και η θρεπτικότητα τους

Οι φακές είναι από τις πρώτες τροφές που?καλλιεργήθηκαν, είναι μέρος της ανθρώπινης διατροφής
από την νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Οι φακές μπορούν να καταναλωθούν άνετα από άτομα που πάσχουν από?σακχαρώδη?διαβήτη λόγο του ότι οι φακές περιέχουν πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Οι φακές?συνδυασμένες?με ρύζι εκτός τις νοστιμιάς που μας προσφέρουν μας παρέχουν πολλά διατροφικά οφέλη όπως
φυτικές ίνες, πρωτεΐνη?υψηλής βιολογικής αξίας που μπορούμε να πούμε ότι είναι ισάξια του κρέατος και αυτό βοηθά πολύ όσους νηστεύουν και όσους δεν τρώνε ζωικές τροφές. Επίσης οι φακές μας παρέχουν υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος και αυτό βοηθά στην πρόληψη καρδιοπαθειών και καρκίνου.?
Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια φακές?
Στοιχεία | Θρεπτική αξία | Ποσοστό της ΣΗΠ |
---|---|---|
Ενέργεια | 353 Θερμίδες | |
Υδατάνθρακες | 60 γραμμάρια | |
Φυτικές ίνες | 31 γραμμάρια | |
Πρωτεΐνες | 26 γραμμάρια | |
Λιπαρά | 1 γραμμάριο | |
Νερό | 10,4 γραμμάρια | |
Θειαμίνη (vit. B1 ) | 0.87 μιλιγκράμ | 76% |
Ριβοφλαβίνη (Β vit. 2 ) | 0.211 μιλιγκράμ | 18% |
Νιασίνη (vit. B3 ) | 2.605 μιλιγκράμ | 17% |
Παντοθενικό οξύ (Β 5 ) | 2.120 μιλιγκράμ | 42% |
Βιταμίνη Β6 | 0.54 μιλιγκράμ | 42% |
Φολικό οξύ | 479 μιλιγκράμ | 120% |
Βιταμίνη C | 4.4 μιλιγκράμ | 5% |
Ασβέστιο | 56 μιλιγκράμ | 6% |
Σίδηρο | 7.54 μιλιγκράμ | 58% |
Μαγνήσιο | 122 μιλιγκράμ | 34% |
Φώσφορος | 451 mg | 64% |
Κάλλιο | 955 μιλιγκράμ | 20% |
Νάτριο | 6 μιλιγκράμ | 0% |
Ψευδάργυρος | 4.78 μιλιγκράμ | 50% |