FITNESS

Fitness: Αντιμετώπιση Απογοήτευσης

Fitness: Αντιμετώπιση Απογοήτευσης Παναγιώτης Κουρσάρης 19.01.2015

Μπορείτε να αλλάξετε την απογοήτευση προς το καλύτερο. Η επιλογή είναι δική σας!

Έχετε δώσει ποτέ όλη την καρδιά και την ψυχή σας και να μην πάρετε κανένα αποτέλεσμα για απρόβλεπτες λόγους; Έχετε ποτέ προετοιμαστεί για ένα μεγάλο αγώνα ή ή event και να πάθετε μια ξαφνική κρίση; Μια ξαφνική επίσκεψη στο νοσοκομείο ή ένας τραυματισμός μπορεί να σας κρατήσει μακριά από το γυμναστήριο για κάποιο χρόνο.

Και το επόμενο, όλα τα οράματα για την ιδανική σας σωματική διάπλαση, καθώς και όλα τα προγράμματα γυμναστικής που είχετε σχεδιάσει για να πετύχετε έχουν εκτροχιαστεί.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό στην ανθρώπινη εμπειρία από την απογοήτευση, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει για λόγους πέρα από τον έλεγχό σας. Ακόμα χειρότερα, ίσως είναι κάτι που εσείς προκαλέσατε και θα μπορούσε να αποφεφχθεί εκ των υστέρων.

Την επόμενη φορά που υποκύπτετε στην παγίδα της απελπισίας, μην ξεχνάτε πόσο αναπόσπαστο -αν και απογοητευτικό είναι ένα μέρος απογοήτευσης στη ζωή σας. Κατανοώντας αυτές τις τέσσερις απλές αλήθειες θα είστε σε καλό δρόμο για την αντιμετώπιση της απογοήτευσης σαν πρωταθλητής.

Η απογοήτευση συμβαίνει σε όλους

Αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο για κανέναν, έτσι δεν είναι; Ξεκίνησε από τον καιρό που ήσουν παιδί. Θυμάστε που θέλατε εκείνο το  χριστουγεννιάτικο δώρο από τον Άγιο Βασίλη που δεν ήταν κάτω από το δέντρο; Και εκείνη η συγκλονιστική συνειδητοποίηση ότι το αίσθημα που είχατε για ένα αγόρι ή κορίτσι ήταν απλήρωτο;

Γιατί λοιπόν η απογοήτευση στην ενήλικη ζωή προκαλεί τέτοιο σοκ; Ενώ όλοι θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μέγιστη διάρκεια ζωής για αυτό, ωστόσο αυτός δεν είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα. Μπορείτε να ακολουθήσετε μία από τις δύο επιλογές: να τα παρατήσετε ή να προσπαθήσετε ξανά.

Δεν έχει σημασία πού βρίσκεστε στη σκάλα της ζωής, όλοι είμαστε ευάλωτοι στην απογοήτευση και στην αλλαγή. Έτσι λοιπόν αναπνεύστε και βάλτε τα πράγματα σε μια προοπτική. Να θυμάστε ότι αυτό δεν είναι μια προσωπική επίθεση.

Η απογοήτευση διαμορφώνει το χαρακτήρα

Οι αντιξοότητες και η μάθηση αντιμετώπισης της απογοήτευσης με ένα ώριμο τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε διορατικότητα και σοφία. Μπορεί επίσης να είναι η ευκαιρία σας να αποτελέσετε παράδειγμα προς μίμηση. Είτε πρόκειται για τους συναδέλφους σας που βλέπουν πώς χειρίζεστε το απρόσμενο, ή τα παιδιά σας που σας βλέπουν ως πρότυπο, μόνο εσείς έχετε την ευκαιρία να λάμψετε σε στιγμές ατυχίας. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά μερικές φορές είναι η μόνη επιλογή που έχετε.

Η απογοήτευση αναδεικνύει τις ηγετικές σας ικανότητες

Οι αγώνες fitness ειδικότερα έχουν έναν τρόπο στο να παρουσιάζετε στον εαυτό σας και στους άλλους αυτό που πραγματικά είστε. Στα παρασκήνια φαίνονται όλα: δάκρυα, βρισιές, ακόμη και σαμποτάζ. Αλλά φαίνεται επίσης και η ευαισθησία κάποιων διαγωνιζόμενων βοηθώντας σε τυχόν δυσλειτουργίες είτε με το μπικίνι, με το μαύρισμα ή με σπασμένα τακούνια, και παρέχουν αμέριστη στήριξη και υποστήριξη στα παρασκήνια. Ο ανταγωνισμός πραγματικά αναδεικνύει το καλύτερο ή το χειρότερο στους ανθρώπους. Εδώ είναι πάλι όπου η απογοήτευση και η ικανότητά σας να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας μπαίνουν στο παιχνίδι.

Μια απογοητευτική διάθεση μετά από μήνες δίαιτας, προπόνησης και θυσιών της κοινωνικής σας ζωής πονάει, ειδικά όταν ξέρετε ότι φαίνεστε καλύτερα από ότι την τελευταία φορά που ανεβήκατε στη σκηνή. Νιώθετε σαν να έχετε κερδίσει μια υψηλότερη θέση, αλλά οι βαθμολογία δεν εμπίπτουν προς όφελος σας.

Η απογοήτευση ενσταλάζει ηγετικές ικανότητες με σκοπό  να βοηθήσετε τους άλλους που θα βρίσκονται στην ίδια θέση κάποια άλλη μεταγενέστερη στιγμή. Μπορεί να γνωρίζετε το αίσθημα ή, αν δεν έχετε προσωπική εμπειρία της ήττας, μπορείτε εύκολα να φανταστείτε πως είναι. Γιατί να μην βοηθήσει κάποιος σε αυτήν την κατάσταση; Όταν είστε στον κόσμο του fitness, έχετε μια όμορφη ευκαιρία για συμπαράσταση όταν κάποια κατεβαίνει από τη σκηνή με το αίσθημα της ήττας και με χαμηλωμένο βλέμμα. Είναι δική σας ευθύνη να επισημάνεται τα φωτεινά σημεία και να καθησυχάσετε τους αθλητές ότι η σκληρή δουλειά τους δεν ήταν χάσιμο χρόνου.

Η απογοήτευση εμπνέει ταπεινοφροσύνη 

Η ύβρις υπήρξε μια πτώση για πολλούς. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση και η αναίδεια συμβαίνουν σε κάθε επίτευξη. Στον κόσμο του Fitness είναι ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Κανείς δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα βάθρο και, από αυτή την άποψη, η απογοήτευση μπορεί να είναι ταπεινωτική. Η απογοήτευση προσγειώνει κάπως τους ανθρώπους. Εξαφανίζει την υπεροψία και μας θυμίζει ότι είμαστε όλοι ίσοι και ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους άλλους με σεβασμό και συμπόνια.

Μια ταπεινή στάση, ένα ευγενικό φίλαθλο πνεύμα, εμπάθεια για τους άλλους και αδιάκοπη μετριοφροσύνη είναι όλα μακροχρόνιες συνέπειες της απογοήτευσης που καταλήγουν σε ένα γερό θεμέλιο. Η ταπεινότητα μέσω ατυχείς εμπειριών μπορεί να είναι επουλωτική και να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για άλλους που έχουν βιώσει απογοήτευση.

Είναι επιλογή σας!

Η απογοήτευση μπορεί να σας βασανίζει για πάντα ή να σας αλλάξει εντελώς. Η επιλογή είναι δική σας. Ότι κι αν περνάτε τώρα, πάρτε το μάθημα σας, διδάξτε τους άλλους και κρατήστε το κεφάλι ψηλά. Η προοπτική από την οποία βλέπετε τις καταστάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων συνθηκών, είναι το παν! Όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε κάποιον άλλο αργότερα δίνοντας το παράδειγμα. Πληρώστε την απογοήτευση με ταπεινή καρδιά και θα δείτε ότι η σοφία πάντα την υπερνικά.

Πηγή: http://www.bodybuilding.com/fun/4-ways-to-deal-with-fitness-disappointment.html