ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΡΟΦΕΣ

Γάλα μυϊκή ανάπτυξη και γράμμωση

Γάλα μυϊκή ανάπτυξη και γράμμωση Παναγιώτης Κουρσάρης 21.05.2015

Είναι το γάλα ένα μαγικό συστατικό μυϊκής ανάπτυξης, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, ή ένα εμπόδιο στους στόχους σωματικής διάπλασης και επιδόσεων; Διαβάστε πιο κάτω όσον αφορά την κατανάλωση γάλακτος στο bodybuilding.

Στον συνεχώς εξελισσόμενο τομέα της σωματικής διάπλασης και της διατροφής, οι αντιλήψεις αυξάνονται γρήγορα και εξαφανίζονται ακόμη γρηγορότερα. Νέες μόδες εμφανίζονται συχνά, αλλά μόνο μερικές διαρκούν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και φτάνουν στην ομοφωνία της επικρατούσας δίαιτας και τη διατροφής.

Ήδη γνωρίζετε:

- Τα πλεονεκτήματα της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων.
- Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την υγεία.
- Γιατί όλοι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά λαχανικά και φρούτα.

Κάτι που εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο, όπως φαίνεται, είναι το θέμα του αν το γάλα είναι μία καλή τροφή μυϊκής?ανάπτυξης, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, ή ένα εμπόδιο στους στόχους σωματικής?διάπλασης και επιδόσεων.

Πέρα από την ετικέτα

Το γάλα αποτελείται κυρίως από τον υδατάνθρακα λακτόζη και είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από τα απλά σάκχαρα γλυκόζη και γαλακτόζη. Δεν αποτελεί έκπληξη που οι φανατικοί της σωματικής διάπλασης ερωτεύτηκαν το γάλα λόγω του προφίλ του σε πρωτεΐνες και λίπος.

Ένα ποτήρι γάλα περιέχει και τα 8 απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την ανάπτυξη, την ανάκαμψη και την επισκευή μετά από μια έντονη προπόνηση. Υπήρχε ακόμη και μια πρόσφατη διαδυκτιακή αναταραχή μετά από μια μελέτη που εξέτασε το σοκολατούχο γάλα και διαπίστωσε ότι είναι πιο ευεργετικό από ότι η σκόνη πρωτεΐνης μετά από μια προπόνηση. Θα επανέλθουμε σε αυτό αργότερα, καθώς απέχει πολύ από την αλήθεια. Αλλά μπορείτε να δείτε γιατί τα σκληρά εκπαιδευόμενα άτομα έχουν ένα φλερτ με το γάλα.

Αν κοιτάξετε την περιεκτικότητα του σε λιπαρά, θα δείτε ότι τα δύο τρίτα του λίπους που περιέχεται στο γάλα είναι κορεσμένα, το οποίο έχει συνδεθεί με δυνητικά επωφελείς αυξήσεις στις ορμόνες. Έτσι έχουμε ένα ρόφημα που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της άπαχης μυϊκής μάζας.

Αλλά ας μην βιαζόμαστε…

Πως αντιδρά το σώμα σας στο γάλα

Όταν πρόκειται για τον καθορισμό του εάν το γάλα πρέπει να συμπεριληφθεί σε μια δίαιτα απώλειας λίπους, οι περισσότεροι προπονητές, εκπαιδευτές ή διατροφολόγοι θα εξετάσουν την κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών από την πλευρά της ετικέτας. Με την τυπική σύσταση του αποβουτυρωμένου γάλακτος, διαπιστώνουμε ότι ένα ποτήρι γάλακτος περιέχει καθόλου λίπος, 12 γρ. υδατάνθρακες και 8 γρ. πρωτεΐνης.

“Εφ ‘όσον ταιριάζει στους καθημερινούς σας στόχους μακροθρεπτικών συστατικών» είναι κάτι που ακούμε συχνά, που σημαίνει ότι η πηγή δεν έχει σημασία. Η δημοφιλής θεωρία είναι ότι θα πρέπει να μετράνε μόνο το συνολικό το ποσό των υδατανθράκων για την ημέρα και ότι καμία πηγή τροφής είναι εκτός ορίων. Σε αυτή την περίπτωση, κάποιος θα συμβουλευτεί να καταναλώνει γάλα καθώς περιέχει μόνο 12 γρ. υδατανθράκων.

Αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα της αναλογίας ώστε να μην βλέπουμε το δάσος μέσα από τα δέντρα.

Το σημαντικό θέμα που αφορά όσους κάνουν δίαιτα και της κατανάλωσης γάλακτος είναι η δυσανεξία στη λακτόζη. Είστε φουσκωμένοι, κουρασμένοι και ξαφνικά νιώθετε δυσάρεστα.

Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι η λακτόζη είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων στο γάλα. Όλα τα μωρά μπορούν να την χωνέψουν, αλλά καθώς μεγαλώνουμε ηλικιακά, τείνουμε να χάνουμε το ένζυμο λακτόζη που υπάρχει στο έντερο κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας.

Για να δείτε εάν επηρεάζεστε, κάντε αυτό το απλό τεστ στον εαυτό σας:

  1. Πιείτε ένα ποτήρι γάλα και κρατήστε σημειώσεις για το πώς αισθάνεστε.
  2. Μια ημέρα αργότερα, φάτε λίγο τυρί και γιαούρτι και κρατήστε ξανά σημειώσεις για το πώς αισθάνεστε.

Παρατηρείτε κάποια διαφορά; Δεν είναι ένα θέμα γαλακτοκομικών, όπως μερικοί ισχυρίζονται. Αλλά μάλλον πρόκειται για ένα θέμα ζύμωσης. Η διαδικασία της ζύμωσης που συμβαίνει με το γιαούρτι και το τυρί διασπά τη λακτόζη, αλλά καλή τύχη στο να βρείτε κάποιο γάλα που να έχει υποστεί ζύμωση. Λίγοι το πίνουν.

gala-bodybuilding.jpg

Δεν θα μπούμε βαθιά στην οργανική χημεία, αλλά ο νόμος των τροφίμων υπαγορεύει ότι όλο το γάλα πρέπει να είναι παστεριωμένο για να είναι ασφαλές. Ναι, αυτό σημαίνει ότι η πώληση και η αγορά του νωπού γάλακτος είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες. Η διαδικασία της θερμότητας που περιλαμβάνεται με την παστερίωση του γάλακτος μετουσιώνει την πρωτεΐνη.

Θυμηθείτε τη μελέτη πιο πάνω πως το γάλα είναι καλύτερο από ότι η σκόνη πρωτεΐνης για την μετα-προπονητική περίοδο. Λάθος! Παρόλο που ο ορός γάλακτος προέρχεται από το γάλα, η παραγωγή γάλακτος και η επεξεργασία ορού γάλακτος είναι δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες.

Έτσι κάνετε δίαιτα και προπονείστε σκληρά για να αποκτήσετε την επιθυμητή μυώδης και άπαχη εμφάνιση. Έχει νόημα να περιλαμβάνετε κάτι στη διατροφή σας που μπορεί να σας κάνει πρησμένους, κουρασμένους, να φέρει τον όλεθρο στον πεπτικό σωλήνα και να εμποδίσει περαιτέρω την πρόοδο σας, αυξάνοντας την ορμόνη που προκαλεί μυϊκή σπατάλη και αποθήκευση λίπους κορτιζόλη; Αυτό δεν ακούγεται πολύ ελκυστικό.

Η μία επιλογή είναι το βιολογικό γάλα από αγελάδες που τρέφονται μόνο με χόρτα. Αυτό φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο προβληματικό από ότι άλλες επιλογές. Είναι μια υγιέστερη έκδοση, υψηλότερης περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 και CLA και στερείται όλες τις δυσάρεστες ορμόνες, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στο συνηθισμένο σας γάλα. Έτσι, εάν πρέπει απολύτως να καταναλώσετε γάλα, το βιολογικό είναι μια καλύτερη επιλογή.