ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Γκουαρανα

Γκουαρανα Παναγιώτης Κουρσάρης 30.03.2015

Τι είναι το Γκουαρανα (Guarana)
Το γκουαράνα είναι πολύ γνωστό για την υψηλή του συγκέντρωση σε Guaranine (η οποία είναι χημικά όμοια με την καφεΐνη). Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες ενώσεις που υπάρχουν μπορεί να κάνει το γκουαράνα ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τους bodybuilders και για όσους κάνουν δίαιτα. Έχει δυνατότητες ως ένα διεγερτικό για τη βελτίωση της απόδοσης της άσκησης, καθώς είναι επίσης και ένα θερμογόνο που βοηθά στην καύση λίπους.

Από  πού προέρχεται το γκουαράνα
Το φυτό γκουαράνα (Paullinia cupana) είναι εγγενές στις χώρες της Αριζόνα. Οι ιθαγενείς φυλές συγκομίζονταν το γκουαράνα για δεκαετίες χρησιμοποιώντας τους σπόρους για να κάνουν τσάι και τρόφιμα με βάση το ψωμί. Είναι αυτός ο σπόρος που περιέχει τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης που εκτιμούμε σήμερα.

Τα οφέλη του γκουαράνα
Πολλά από τα οφέλη του γκουαράνα σχετίζονται με την περιεκτικότητα του σε καφεΐνη, και το γκουαράνα δεν έχει καμία έλλειψη καφεΐνης. Κατά μέσο όρο, οι σπόροι γκουαράνα περιέχουν το διπλάσιο ποσό καφεΐνης από τους κόκκους καφέ (Bempong, 1993). Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά να είναι ένα αποτελεσματικό διεγερτικό το οποίο είναι ικανό να βελτιώσει τη δύναμη και την αντοχή κατά την άσκηση. Ομοίως, τα οφέλη του γκουαράνα για την απώλεια βάρους μπορεί επίσης να οφείλονται στην καφεΐνη. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποιες μοναδικές ιδιότητες του γκουαράνα τις οποίες να μην έχει η καθαρή καφεΐνη.

Τα οφέλη του γκουαράνα για τη δύναμη και την αντοχή
Έχει ειπωθεί ότι το γκουαράνα μπορεί να έχει διαφορετικό ρυθμό απελευθέρωσης, και μπορεί να παρέχει διέγερση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την καθαρή καφεΐνη. Αυτό είναι δυνατό λόγω του ότι το γκουαράνα είναι αδιάλυτο και περιέχει ενώσεις όπως τανίνες και σαπωνίνες (Edwards et al, 2005). Αυτό μπορεί να κάνει τα προϊόντα που περιέχουν γκουαράνα ανώτερα από εκείνα που περιέχουν μόνο καφεΐνη, επομένως μπορεί να σας παρέχει μια πιο παρατεταμένη απελευθέρωση ενέργειας.

Τα οφέλη του γκουαράνα για την εγκεφαλική λειτουργία
Λόγω της παρουσίας φλαβονοειδών και άλλων ενώσεων μη βασισμένων στην καφεΐνη, υπάρχουν ενδείξεις ότι το γκουαράνα μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση, να μειώσει την πνευματική κόπωση και να βελτιώσει τη διάθεση. Αυτό έχει υποστηριχθεί από δύο μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα (Scholey & Haskell, 2008).

Η ασφάλεια και οι παρενέργειες του γκουαράνα
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί ότι το γκουαράνα είναι ασφαλές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ακριβώς όπως η καφεΐνη, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητοι και να βιώνουν δυσμενείς επιπτώσεις, όπως αίσθημα ταχυπαλμίας. Ομοίως, η κατανάλωση πάρα πολλού γκουαράνα και καφεΐνης μπορεί να είναι επιβλαβής επίσης για τους υγιείς ανθρώπους (Baghkani, 2002).

Να θυμάστε ότι, επειδή η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν διαταραχές ύπνου. Αν είστε ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης, αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γκουαράνα αργά το απόγευμα.

Οι προτεινόμενες δόσεις και χρονισμός του γκουαράνα
Αρκετά συχνά οι δόσεις που συνιστώνται για το γκουαράνα είναι τυποποιημένες για την καφεΐνη. Έτσι, το πραγματικό ερώτημα είναι, «ποια είναι η συνιστώμενη δόση για την καφεΐνη;». Γενικά, η συνιστώμενη δοσολογία για την καφεΐνη είναι μεταξύ 2,5 και 7mg/kg σωματικού βάρους για την αύξηση της απόδοσης στην άσκηση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ληφθεί μία ώρα και 30 λεπτά πριν την προπόνηση. Αν το γκουαράνα χρησιμοποιείται ως βοηθητικό απώλειας βάρους και λίπους, θα μπορούσε να ληφθεί το πρωί πριν από το πρωινό και άλλη μια φορά πριν από το μεσημεριανό. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν συχνά άλλα συστατικά σε συμπληρώματα που περιέχουν γκουαράνα, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Συμπληρώματα γκουαράνα
Το γκουαράνα βρίσκεται συνήθως σε προ-προπονητικά συμπληρώματα, λιποδιαλύτες, και πρωτεΐνες απώλειας λίπους.

Πως να συνδυάσετε το γκουαράνα
Για σκοπούς απώλειας λίπους, το  γκουαράνα σπάνια χρησιμοποιείται από μόνο του. Συχνά συνδυάζετε με άλλα θερμογενετικά και συστατικά απώλειας βάρους, όπως το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, το Citrus aurantium και η καψαϊκίνη. Τέτοιοι λιποδιαλύτες μπορεί να συνδυάζονται με προ-προπονητικά συμπληρώματα και με πρωτεΐνες απώλεια λίπους.

Για τους σκοπούς αύξησης της δύναμης και της απόδοσης, το γκουαράνα συχνά συνδυάζεται με άλλα διεγερτικά όπως η καφεΐνη. Αυτά τα προ-προπονητικά μείγματα μπορεί να συνδυάζονται με ενδο-προπονητικά συμπληρώματα, κρεατίνη, μετα-προπονητικά συμπληρώματα καθώς και μια καλής ποιότητας σκόνη πρωτεΐνης.

Αγορά γκουαράνα
Μια εξαιρετική επλογή αγοράς από ελληνική ιστοσελίδα=>  ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΓΚΟΥΑΡΑΝΑ. Προτεινόμενη χρήση: Ως συμπλήρωμα διατροφής συνιστούμε την κατανάλωση 500mg, 1 με 3 φορές την ημέρα. Συνιστούμε 500mg, 45 λεπτά πριν την εξάσκηση.