ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Οφέλη από συμπληρώματα HMB (β-υδρόξυ β-μέθυλο βουτυρικό οξύ)

Οφέλη από συμπληρώματα HMB (β-υδρόξυ β-μέθυλο βουτυρικό οξύ) Παναγιώτης Κουρσάρης 21.08.2014

Ως συμπλήρωμα, το αμινοξύ λευκίνη είναι από καιρό γνωστό ότι υποστηρίζει τη σύνθεση των νέων μυών. Εξαιτίας αυτού, υποστηρίζει επίσης το αυξημένο μέγεθος των μυών, τη δύναμη, και με τη σειρά του μειώνει το σωματικό λίπος. Δεν υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που μπορούν να καυχηθούν τέτοιες αξιώσεις. Ένα ζήτημα, ωστόσο, που μάστιζε τους ερευνητές για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν η απαιτούμενη δοσολογία της λευκίνης για τη μείωση της μυϊκής πρωτεόλυσης. Πρωτεόλυση σημαίνει η διάσπαση των πρωτεϊνών στα συστατικά μέρη τους. Βασικά αυτό σημαίνει ότι οι μύες σας μικραίνουν και η λευκίνη το εμποδίζει αυτό, αλλά μόνο σε δόσεις πολύ υψηλότερες από ότι τα άλλα οφέλη της.

Οι ερευνητές στη συνέχεια προσδιόρισαν ότι ο λόγος για την απόκλιση των δόσεων λευκίνης για τις ποικίλες επιδράσεις της ήταν ότι ήταν στην πραγματικότητα ένας μεταβολίτης της λευκίνης που βοήθησε στην πρόληψη της πρωτεόλυσης. Τελικά διαπίστωσαν ότι ήταν το βήτα-υδροξύ-βήτα- μεθυλοβουτυρικό το οποίο προερχόταν από τη λευκίνη και το οποίο κράτησε τα ηνία στην πρωτεόλυση. Αυτή η χημική ουσία είναι καλύτερα γνωστή ως το συμπλήρωμα ΗΜΒ.

Το 1996 δημοσιεύτηκε η πρώτη μελέτη που απέδειξε τις επιδράσεις του ΗΜΒ στην πρωτεόλυση. Από εκείνη τη στιγμή πολλές μελέτες έχουν υποστηρίξει τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων HMB για τους αθλητές, αλλά τα αποτελέσματά τους έχουν αναμιχθεί. Σε απάντηση, το International Society of Sports Nutrition κυκλοφόρησε την επίσημη του θέση για το HMB μετά από κριτική ανάλυση της ιστορίας της έρευνας. Παρακάτω είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν.

Ιδιότητες του ΗΜΒ

  • Ενισχύει την ανάκαμψη τόσο στα εκπαιδευμένα όσο και στα μη εκπαιδευμένα άτομα.
  • Παρέχει μεγαλύτερο όφελος όταν καταναλώνεται κοντά σε μια προπόνηση.
  • Φαίνεται να αυξάνετε σε αποτελεσματικότητα εάν λαμβάνεται για εβδομάδες σε κάποιο χρόνο ακόμη και όταν δεν προπονείστε.
  • Λειτουργεί καλύτερα σε περίπου 38mg/kg σωματικού βάρους (84 mg/lb).
  • Διατίθεται σε δύο μορφές, συνδεδεμένο με ασβέστιο και ελεύθερης μορφής, η τελευταία εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη.
  • Βοηθά τους ηλικιωμένους στην καλύτερη μυϊκή ανάπτυξη το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους.
  • Μπορεί να αυξήσει την απώλεια λίπους.
  • Αυξάνει την μυϊκή οικοδόμηση καθώς αναστέλλει επίσης  την διάσπαση των μυών.
  • Είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση σε νεαρά και σε μεγαλύτερα άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους συντάκτες της ανάλυσης αυτής έχουν λάβει χρηματοδότηση από δημόσιες ή ιδιωτικές πηγές στο παρελθόν. Μερικοί έχουν επίσης πληρωθεί για να μιλήσουν εκ μέρους εταιρειών συμπληρωμάτων. Ενώ θα πρέπει να ληφθεί αυτή την κριτική για αυτό που είναι, το ΗΜΒ φαίνεται να είναι ένα συμπλήρωμα που αξίζει να ληφθεί υπόψη για το υψηλό στάτους που άλλα αποδεδειγμένα συμπληρώματα, όπως σκόνες πρωτεΐνης και κρεατίνης έχουν επιτύχει.

Ένα πράγμα είναι σαφές. Παρά κάποια διαφορετικά αποτελέσματα σε παλαιότερες μελέτες, τα αποτελέσματα είναι σε γενικές γραμμές θετικά. Η διαφωνία έγκειται στο πού το HMB είναι πιο ευεργετικό και πόσο ωφέλιμο είναι. Επομένως, το HMB αξίζει να προστεθεί στο καλάθι αγορών συμπληρωμάτων σας και δοκιμάζοντας το για να μάθετε από μόνοι σας αν πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Αγορά HMB

Μια εξαιρετική επιλογή=>  HMB