ΑΥΞΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης για καλύτερη καύση λίπους και ανάπτυξη μυών

Καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης για καλύτερη καύση λίπους και ανάπτυξη μυών Παναγιώτης Κουρσάρης 10.02.2014

Μάθετε πώς να επιλέξετε την καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης σε τρόφιμα, ώστε να μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τις διαδικασίες καύση του λίπους και την οικοδόμηση των μυών.

Κι όμως, οι διατροφικές επιλογές της πρωτεΐνης σας έχουν σημασία. Μάθετε πώς να επιλέξετε την καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης σε τρόφιμα, ώστε να μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τις διαδικασίες καύσης λίπους και μυϊκής οικοδόμησης.

Το να μην καταναλώνετε πρωτεΐνη είναι σχεδόν τόσο κακό όσο η διάπραξη ενός εγκλήματος. Σκεφτείτε το σαν να ληστεύετε μια τράπεζα που δεν έχει χρήματα. Όλη αυτή η προσπάθεια σχεδιασμού και διάπραξης της ληστείας χωρίς να πάρετε ούτε και μια δεκάρα από αυτή.

Παραμελώντας την κατανάλωση πρωτεΐνης ληστεύετε το σώμα σας από τα πολλά οφέλη που έχει να σας προσφέρει η πρωτεΐνη. Όλη η σκληρή άσκηση που κάνετε πρόκειται να χαθεί αν δεν καταναλώνετε τη βέλτιστη ποσότητα πρωτεΐνης.

Αλλά ας πούμε για παράδειγμα ότι δεν ασκείστε. Εξακολουθείτε να ληστεύετε το σώμα σας από όλα τα οφέλη που έχει να προσφέρει η πρωτεΐνη.

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε το δυναμισμό της πρωτεΐνης και πώς αυτή μπορεί να είναι μία τεράστια αλλαγή για σας, είτε ασκήστε είτε όχι.

Το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρά για να αφομοιώσει την πρωτεΐνη

Τι είναι τόσο δυναμικό όσον αφορά την πρωτεΐνη; Λοιπόν, όταν ένα άτομο καταναλώνει ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ποιοτική πρωτεΐνη καταλήγει να είναι ενεργειακά δαπανηρό. Το σώμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια και να εργαστεί δύο φορές πιο σκληρά για να αφομοιώσει αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό. Το κόστος ενέργειας για την αφομοίωση, την απορρόφηση και τον μεταβολισμό πρωτεϊνών (23%) είναι μεγαλύτερο από εκείνο είτε των υδατανθράκων (6%) ή του λίπους (3%).

Πρωτεΐνη: ο ενεργοποιητής για την μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση

Όταν τρώτε ένα γεύμα υψηλό σε πρωτεΐνες, είναι τόσο ισχυρό ώστε να ενεργοποιηθεί η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση (ποσοστό πρωτεϊνών μυϊκού ιστού που ανανεώνεται καθημερινά) λόγω της περιεκτικότητας σε λευκίνη. Όταν είναι ενεργοποιημένη η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση (MPS), είναι τόσο ισχυρή ώστε να εξαντλεί την ATP (γρήγορη έκρηξη ενέργειας). Μετά από μερικές ώρες στη φάση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης ενεργοποιείτε την κινάση AMP για να κάνει την ATP περισσότερο διαθέσιμη, επειδή η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση είναι πολύ δυνατή. Αυτή η εξάντληση της ΑΤΡ από την μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση (από την πρόσληψη πρωτεΐνης) πρόκειται να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην σωματική σύσταση.

Γιατί έχει σημασία η ενεργοποίηση της κινάσης AMP; Η ενεργοποίηση της κινάσης AMP είναι πολύ σημαντική επειδή μόλις η ΑΤΡ εξαντληθεί, η κινάση ΑΜΡ έρχεται και ενεργοποιεί μια σειρά σηματοδότησης που καθιστά περισσότερη ΑΤΡ διαθέσιμη. Έχοντας περισσότερη διαθέσιμη ATP σημαίνει αύξηση της οξειδωτικής ικανότητας των μυών σας.

Οι μύες σας έχουν αυτές τις μονάδες παραγωγής ενέργειας που ονομάζονται μιτοχόνδρια και εδώ είναι όπου δημιουργείται η ATP και καίγετε το λίπος. Όσο περισσότερα μιτοχόνδρια έχετε και όσο πιο ενεργά είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η οξειδωτική ικανότητα που έχετε για την απώλεια λίπους. Έτσι, χρειάζεστε την ενεργοποίηση της κινάσης AMP για να ξεκινήσει η σηματοδότηση παραγωγής περισσότερης ATP έτσι ώστε το σώμα σας να είναι σε θέση να γίνει πιο αποτελεσματικό με την καύση του λίπους.

Η σημασία της λευκίνης

Η λευκίνη είναι ο διακόπτης της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης. Η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση είναι ο τρόπος για τη σύνθεση νέου μυ στο μυϊκό ιστό. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη πρωτεϊνών που μπορείτε να συνθέσετε στο μυ. Συγκεκριμένα, στο μυϊκό ιστό, όπου γίνονται το μυοϊνίδιο και οι ινώδεις πρωτεΐνες με την αύξηση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης, θα αυξήσετε το ποσό των μυών που κερδίζετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης είναι μέσω του βασικού αμινοξέος (ΕΑΑ) “λευκίνη”. Μπορείτε να πάρετε τα απαραίτητα αμινοξέα μόνο μέσω της διατροφής σας ή μέσω συμπληρωμάτων. Το σώμα σας δεν παράγει αυτά τα αμινοξέα.

Υπήρξαν αναρίθμητες μελέτες που δείχνουν ότι η λευκίνη είναι ο βασικός διεγέρτης για την μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση. Σκεφτείτε καλώδια βραχυκύκλωσης που μεταφέρουν ρεύμα από τη μια μπαταρία στην άλλη. Η λευκίνη είναι υπεύθυνη για το άλμα εκκίνησης της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης.

Έτσι, μπορεί να ακούτε ανθρώπους να λένε ότι δεν έχει σημασία τι είδος πρωτεΐνης τρώτε, εφ ‘όσον αυτό είναι μια καθαρή πρωτεΐνη. Κι όμως, η ποιότητα πραγματικά έχει σημασία. Ο τύπος της πρωτεΐνης που καταναλώνετε κάνει τη διαφορά. Θα συζητήσουμε αυτό περισσότερο σε τελευταίο μέρος αυτού του άρθρου.

Μήπως η πηγή πρωτεΐνης έχει σημασία;

Θα είναι προτιμότερο να καταναλώνετε ζωικές πηγές πρωτεΐνης, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε λευκίνη. Η λευκίνη είναι στην πραγματικότητα μια ισχυρή ένδειξη της ποιότητας της πρωτεΐνης που καταναλώνετε λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει τον μυϊκό αναβολισμό.

Όταν αυξάνετε τον αναβολισμό των μυών, το σώμα σας βρίσκεται σε μια εξαιρετική κατάσταση για να προκληθεί αύξηση του μυϊκού ιστού. Όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχετε, τόσο υψηλότερος πρόκειται να είναι ο μεταβολικό σας ρυθμός το οποίο θα οδηγήσει σε απώλεια λίπους.

Μια μελέτη (Acheson et al.) δείχνει ότι οι διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ρυθμίσουν το μεταβολισμό και στη συνέχεια το ενεργειακό ισοζύγιο. Οι ερευνητές μελέτησαν 23 αδύνατους/ες και υγιείς άνδρες και γυναίκες που ακολουθούσαν μια καθιστική ζωή, εξετάζοντας τις επιπτώσεις 4 ισοθερμιδικών (ίδιες θερμίδες) γευμάτων που καταναλώνονταν σε διαφορετικούς χρόνους. Οι ερευνητές πήραν τα δεδομένα πριν από τα γεύματα, και 5,5 ώρες μετά την κατανάλωση τους.

Τρία γεύματα αποτελούνταν από 50% πρωτεΐνη (ορό γάλακτος, καζεΐνη, ή σόγια), 40% υδατάνθρακες και 10% λίπος. Ένα τέταρτο γεύμα αποτελείτο από 95,5% υδατάνθρακες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θερμική επίδραση (το κόστος ενέργειας) ήταν μεγαλύτερη μετά από τον ορό γάλακτος από ό, τι μετά από τα γεύματα καζεΐνης και σόγιας, και ήταν μεγαλύτερη μετά από τα γεύματα ορού γάλακτος, καζεΐνης, και σόγιας (όλα πρωτεΐνες) από ό, τι μετά από το γεύμα υψηλών υδατανθράκων. Η συνολική οξείδωση των λιπών έτεινε να είναι μεγαλύτερη μετά το γεύμα ορού γάλακτος από ό, τι μετά το γεύμα σόγιας, και ήταν μεγαλύτερη μετά τα γεύματα ορού γάλακτος και σόγιας από ό, τι μετά από το γεύμα υψηλών υδατανθράκων.

Ο λόγος που έχασαν περισσότερο λίπος στο γεύμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος ήταν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λευκίνη. Αυτό ενεργοποίησε την μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση στα άτομα και ήταν πιο ενεργειακά δαπανηρή. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει τη σημασία όσον αφορά το ποια πρωτεϊνικά τρόφιμα τρώτε. Η λευκίνη οδηγεί την μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση και έχει ως αποτέλεσμα τη σηματοδότηση. Το κατώτατο όριο της λευκίνης είναι 2-3γρ ώστε να μεγιστοποιηθεί η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση.

Ποιες πρωτεϊνούχες τροφές πρέπει να τρώτε;

Έτσι, πραγματικά χρειάζεται να καταναλώνετε πρωτεΐνες με υψηλή περιεκτικότητα σε λευκίνη, όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά, το χοιρινό κρέας, τα ψάρια, ο ορός γάλακτος, η καζεΐνη, και το γάλα. Ανάλογα με την ποσότητα των τροφίμων αυτών που καταναλώνετε, πρέπει να ξεπεράσετε το όριο της λευκίνης και να ενεργοποιήσετε τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση.

Αλλά φαίνεται σαν η πρωτεΐνη ορού γάλακτος πρόκειται να αποσπάσει μια μεγαλύτερη θερμική ανταπόκριση από ό, τι η καζεΐνη ή η σόγια. Αλλά ας μην το πάρουμε αυτό στραβά. Αν για κάποιο λόγο το σώμα σας δεν μπορεί να ανεχθεί τον ορό γάλακτος, έρευνα δείχνει ότι η σόγια και η καζεΐνη εξακολουθούν να έχουν μια αξιοπρεπή θερμική επίδραση.

Διατροφές υψηλές σε πρωτεΐνες, δαπάνες ενέργειας και άλιπη σωματική μάζα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης έδειξε ότι μια διατροφή υψηλότερη σε πρωτεΐνες συνέβαλε σε αλλαγές των δαπανών ενέργειας (σκεφτείτε μεταβολικό ρυθμό) και της άλιπης σωματικής μάζας.

Σε 25 υγιείς άνδρες και γυναίκες με σταθερό βάρος, ηλικίας 18-35 ετών δόθηκαν διατροφές υψηλές σε θερμίδες (πάνω από το επίπεδο συντήρησης) που περιείχαν 5% της ενέργειας από πρωτεΐνη (χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης), 15% (φυσιολογική ποσότητα πρωτεΐνη) ή 25% (υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης) κατά τη διάρκεια των 8 τελευταίων εβδομάδων της παραμονής τους (10-12 εβδομάδες) στη μονάδα ασθενών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι διατροφές με τη φυσιολογική και υψηλή ποσότητα σε πρωτεΐνες συνέβαλαν στην εξέλιξη των δαπανών ενέργειας και της άλιπης σωματικής μάζας. Το ενδιαφέρον σε αυτή τη διατροφή ήταν ότι η ομάδα χαμηλής ποσότητας πρωτεΐνης απέκτησε το ελάχιστο ποσό βάρους κατά τη διάρκεια της περιόδου υπερφαγίας και αυτό οφειλόταν στη μηδενική αύξηση της άλιπης σωματικής μάζας. Αποθήκευσαν επίσης το 90% των επιπλέον θερμίδων ως λίπος και αυτό ήταν επειδή δεν είχαν αύξηση στη μυϊκής τους μάζας.

Η άπαχη σωματική μάζα βελτιώθηκε στην φυσιολογική και υψηλή ομάδα πρωτεϊνών καθώς και η ενεργειακή δαπάνη. Μόνο περίπου το 50% των επιπλέον θερμίδων αποθηκεύονταν ως λίπος. Έτσι, αυτό είναι ένας ακόμη λόγος που σας δείχνει ότι όταν καταναλώνετε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, είναι ενεργειακά δαπανηρό και θα διεγείρει τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση, και όταν η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση διεγείρεται μπορεί να αυξήσει την μυϊκή μάζα του σώματος και να μειώσει την υπερβολική αύξηση του λίπους. Η φωτεινή πλευρά σε αυτό το θέμα είναι ότι ακόμα και ένα άτομο που ακολουθεί μια καθιστική ζωή μπορεί να αρχίσει να προσθέτει πρωτεΐνη στη διατροφή του αποκομίζοντας κάποια από αυτά τα οφέλη.

Η ποιότητα της πρωτεΐνης και το κοιλιακό λίπος

Σε μια άλλη μελέτη (Loenneke et al.) διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα και η κατανομή των πρωτεϊνών μπορεί να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κεντρικού κοιλιακού λίπους. Η ποιότητα και η κατανομή της πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για όσους έχουν περιορισμένη ενέργεια, και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την κατανάλωση μιας υψηλότερης ποιότητας πηγής πρωτεΐνης (π.χ. γάλα, βόειο κρέας, αυγό). Η υψηλότερης ποιότητας πρωτεΐνη οδηγεί σε μια υψηλότερη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα ανά γραμμάριο πρωτεΐνης. Ούτε οι υδατάνθρακες ούτε η πρόσληψη διατροφικού λίπους συσχετίστηκε με το ποσοστό του κεντρικού κοιλιακού λίπους, το οποίο υπογραμμίζει τη σημασία της πρόσληψης πρωτεΐνης.

Η ποιότητα της πρωτεΐνης έχει σημασία. Οι πηγές πρωτεΐνης που ήταν πλούσιες σε λευκίνη διέγειραν την μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση, μειώνοντας το κεντρικό κοιλιακό λίπος και αυξάνοντας παράλληλα τον μεταβολικό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας λόγω της αύξησης της μυϊκής μάζας. Καταναλώνοντας μια πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στη ρύθμιση του κεντρικού κοιλιακού λίπους, το οποίο είναι ένας ισχυρός ανεξάρτητος δείκτης για ασθένειες και για τη θνησιμότητα.

Η σημασία της πρωτεΐνης

Ας ελπίσουμε ότι τώρα μπορείτε να δείτε τη δυναμική επίδραση της κατανάλωσης πρωτεϊνών και γιατί η παραμέληση της πρωτεΐνης είναι πραγματικά σαν τη διάπραξη ενός εγκλήματος. Το σώμα σας χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια και εργάζεται δύο φορές πιο σκληρά για να αφομοιώσει αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Το σώμα σας πρέπει οπωσδήποτε να δουλέψει σκληρά κατά τη διάρκεια της πέψης, της απορρόφησης και του μεταβολισμού των πρωτεϊνών.

Η ενεργοποίηση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης είναι εξαιρετικά σημαντική όταν πρόκειται για την αύξηση της άλιπης μάζας ή της μείωσης του λίπους. Θα ήταν ανόητο να παραβλέψουμε τη δραστήρια δαπανηρή διαδικασία της κατανάλωσης πρωτεϊνών. Σε μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες, το σώμα πρέπει να πάρει την πρωτεΐνη από κάπου αλλού παίρνοντας την από την άλιπη μάζα του σώματος. Η απώλεια της άλιπης σωματικής μάζας δεν είναι ποτέ κάτι καλό.

Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε από τις ερευνητικές μελέτες, αυτό που όλες έχουν κοινό είναι ότι με μια διατροφή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη ο μεταβολισμός των ατόμων έχει διεγερθεί και αυτό άλλαξε τη σύνθεση του σώματός τους μέσα από τα μυϊκά κέρδη και την απώλεια λίπους. Έτσι λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε υψηλότερης ποιότητας πρωτεΐνες στη διατροφή σας (π.χ. βόειο κρέας, κοτόπουλο, αυγά, χοιρινό κρέας, ψάρια, ορός γάλακτος, καζεΐνη, και γάλα) για να αποκομίσετε τα δυναμικά οφέλη που έχουν να προσφέρουν, είτε είστε αθλητής είτε όχι.