ΤΡΟΦΕΣ

Καρπούζι

Καρπούζι Παναγιώτης Κουρσάρης 26.07.2013

Τα καρπούζια ήταν γνωστά στους αρχαίους. Ο Ιπποκράτης τα συνιστούσε ως διουρητικά και για τη δυσκοιλιότητα.

Χρήσιμα μέρη: Ολόκληρο το καρπούζι και οι σπόροι του.

Πού το βρίσκουμε: Από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, που ωριμάζουν με φυσικό τρόπο τα βρίσκουμε παντού. Όταν αγοράζετε ένα καρπούζι να προτιμάτε τα στρογγυλά γιατί τα μακρουλά γίνονται με διασταύρωση, σε ρίζες κολοκυθιάς γι’ αυτό είναι πιο άνοστα και διαλέγετε ένα βαρύ ανάλογα με το μέγεθος του, ενώ στην περίπτωση που αγοράζετε ένα που έχει ήδη κοπεί, να αποφεύγετε εκείνο που έχει άσπρα κουκούτσια και άλλα σημάδια λευκού καρπού. Τότε, που τρώμε πολλά καρπούζια, μπορούμε να ξεραίνουμε στον ήλιο σπόρους και να τους φυλάμε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν, γιατί το χειμώνα δεν θα βρούμε να xous πουλάνε πουθενά.

**Δραστικές ουσίες: **Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης A και Καλίου. Περιέχει επίσης Φώσφορο, Ασβέστιο, Νάτριο και άλλα ιχνοστοιχεία καθώς και 5% οπωροσάκχαρο. Οι σπόροι περιέχουν 30% ή και περισσότερο λάδι. σάκχαρα, άμυλο και μία στυφή ρητίνη στην οποία οφείλεται η ελμινθοκτόνα δράση τους.

Ιδιότητες - Ενδείξεις

Επειδή η βιταμίνη C και η βήτα-καροτίνη που περιέχει το καρπούζι είναι αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης της χοληστερίνης LDL που πιστεύεται ότι ευθύνεται για την αθηροσκλήρωση. Και το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης = στην πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Οι ίνες του βοηθούν στη διατήρηση της τακτικότητας του εντέρου και προλαβαίνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το καρπούζι όπως και το πεπόνι είναι πολύ διουρητικό. Γι' αυτό πολύ ωφέλιμο γι' αυτούς που υποφέρουν από ψαμμίαση, πέτρες στα νεφρά, αρθριτικά. ρευματισμούς και από προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.

Στην Αίγυπτο πίνουν για τον πυρετό χυμό καρπουζιού με λίγο ροδόνερο.

Οι σπόροι του είναι χρήσιμοι σε προστατίτιδα και στραγγουρία (δύσκολη ούρηση) ή άλλες φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.

Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης χρησιμοποιούν τους σπόρους καρπουζιού στην υδρωπικία και στην ηπατική συμφόρηση.

Οι σπόροι είναι και ελμινθοκτόνοι. (θυμάμαι, όταν ήμασταν μικροί, μας έδιναν καρπουζόσπορους και κολοκυθόσπορους με μέλι. για να φύγουν τα σκουλήκια και παράσιτα του εντέρου, που είχαν όλα τα παιδιά).

Πώς χρησιμοποιούνται

Για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι σπόροι πρέπει να είναι ώριμοι και καλύτερα όχι πιο παλιοί από ενός μήνα.

Ένα έγχυμα με 30 γραμμάρια καρπουζόσπορους σε ένα ποτήρι βραστό νερό είναι δραστικό σε ουρικές ενοχλήσεις. Η Λαϊκή Κρητική θεραπευτική χρησιμοποιεί τη φλούδα των καρπουζιών σε σκόνη (την ξεραίνουν στο φούρνο) σαν διουρητικό και ειδικότερα για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη (γιατρός I. Χαβάκης).

Φέτες καρπουζιού παίρνουν τη φλόγωση από τα ερεθισμένα και κόκκινα μάτια (Ευαγγελία Φραγκάκι).

Άλλα ονόματα καρπουζιού: Υδροπέπων. Κιτρίλος. Σίκυς.
Επιστημονική ονομασία καρπουζιού: Citrullus vurgaris

Κώστας Μπαζαίος