ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Καταπολέμηση της... κυτταρίτιδας!

Καταπολέμηση της... κυτταρίτιδας! Παναγιώτης Κουρσάρης 31.07.2013

Αντιμετωπίστε την κυτταρίτιδα

Η Διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Πιο συγκεκριμένα «ενοχοποιούνται» περισσότερο η ποιότητα παρά η ποσότητα της τροφής. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε για να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε την κυτταρίτιδα, αλλά και για να αποφεύγουμε την εμφάνιση της είναι να μάθουμε να τρώμε σωστά. Δηλαδή να επιλέγουμε τροφές οι οποίες θα είναι αφενός θρεπτικές και αφετέρου θα αφήνουν λιγότερες τοξίνες στον οργανισμό μας. Οι ολιγοθερμιδικές στερητικές δίαιτες δεν μας βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Οι δίαιτες αυτές πρώτα-πρώτα πλήττουν το ηθικό μας και στην συνέχεια οδηγούν με βεβαιότητα στο φαύλο κύκλο των κιλών που ανεβοκατεβαίνουν.

Επειδή έπειτα από κάποια δίαιτα δεν χάνονται πάντα όλα τα επιθυμητά κιλά, αυτό που περισσεύουν κάθε φορά προσθέτουν όλο και περισσότερη κυτταρίτιδα.

Τροφές ευεργετικές για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδα

Φρούτα, λαχανικά και το εκχύλισμα από πράσινο τσάι! Πολλά απ' αυτά επηρεάζουν άμεσα τις λειτουργίες του οργανισμού, π.χ. είναι διουρητικά και καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών.

Το εκχύλισμα από πράσινο τσάι περιέχει φλαβονοειδή που προστατεύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Περιέχουν επίσης ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι βιταμίνες A, Β, C καθώς και το σελήνιο και ο χαλκός δρουν κατά των ελευθέρων ριζών με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος και τη βελτίωση του συνδετικού ιστού του. Στις περιοχές όπου έχει εμφανιστεί η κυτταρίτιδα το δέρμα είναι μουντό και χάνει την ελαστικότητά του. Αυτό συμβαίνει λόγω της κακής φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας και λόγω του οιδήματος στη περιοχή, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και του εκχυλίσματος από πράσινο τσάι, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την μείωση την κυτταρίτιδας.

Ποια ποτά να προτιμάτε

**Νερό: **να πίνετε άφθονο νερό (1-2 λίτρα την ημέρα). Βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. Διευκολύνει ακόμα την μεταφορά και απορρόφηση των χρήσιμων ουσιών. Παράλληλα βοηθά ιδιαίτερα στη δίαιτα, μιας και κόβει (έστω και προσωρινά) την όρεξη.
Ροφήματα: μπορούμε να πίνουμε διάφορα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως πράσινο τσάι, δεντρολίβανο, μαϊντανό τσουκνίδα, δυόσμο, αγριάδα κ.α.

Προσοχή στη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα ευθύνεται και αυτή σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας λόγω της συσσώρευσης τοξινών στον οργανισμό. Επιβάλλεται λοιπόν να την καταπολεμήσουμε με κατάλληλη διατροφή, δηλαδή με κατανάλωση άφθονων φρούτων (πορτοκάλια, ακτινίδια, δαμάσκηνα) λαχανικών (κολοκυθάκια, χόρτα, φασολάκια) καθώς και δημητριακών και όσπρια (ψωμί πολύσπορο σίκαλη, βρόμη, πίτουρο, φασόλια, φακές κ.α.)

Τι να αποφεύγετε

Το αλάτι, το αλκοόλ και τον καφέ. Επίσης τα λιπαρά, τα τηγανητά, τα αλλαντικά, τα γλυκά, τα καπνιστά, τα παχιά κρέατα και τυριά, τα μπαχαρικά, τα αναψυκτικό, τη σόδα.

Προσοχή: Μην ξεχνάτε να πίνετε το εκχύλισμα από πράσινο τσάι τρεις φορές την ημέρα μισή ώρα πριν από το κάθε γεύμα.