ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

5 λάθη στο αδυνάτισμα

5 λάθη στο αδυνάτισμα Παναγιώτης Κουρσάρης 08.12.2012

Τι να προσέχω να μην κάνω στη δίαιτα μου

Λάθος πρώτο: Τρώτε ελάχιστα ή λάθος τροφές.

Ο εξαναγκασμός του οργανισμού σου σε ασιτία αλλά και η λήψη μόνο μιας ομάδας τροφών (μόνο χυμοί) μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για την υγεία σου, αφού η έλλειψη συγκεκριμένων ιχνοστοιχείων και βιταμινών αφήνει τον οργανισμό σου ακάλυπτο απέναντι σε ένα πλήθος ασθενειών. Το ίδιο επικίνδυνη μπορεί να είναι για παράδειγμα η πλήρης χορτοφαγία. Αν αποφασίσεις να την ασπαστείς, σιγουρέψου πως το σώμα σου λαμβάνει τον απαραίτητο σίδηρο. Θυμήσου πως η εξαναγκαστική πείνα, μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία σου και να σε φέρει στα πρόθυρα της νευρικής ανορεξίας.

**Λάθος δεύτερο:**Προσπαθείς να χάσεις πολλά κιλά, πολύ γρήγορα.

Μην προσπαθείς να χάσεις όσο περισσότερο βάρος μπορείς, σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Το μόνο που καταφέρνεις ουσιαστικά είναι να αφυδατώσεις την επιδερμίδα σου αφού το μόνο που χάνεις είναι υγρά. Η απώλεια περισσότερων από 3 κιλά το μήνα κρίνεται επικίνδυνη και για την υγεία σου.

Λάθος Τρίτο: Συνδέεις το αδυνάτισμα με ένα διαρκές άγχος.
Απόφυγε το άγχος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σε μια κρίση άγχους αρχίζουν να τρώνε ότι βρουν μπροστά τους. Πριν ξεκινήσεις κάποια δίαιτα, ανάλυσε τους λόγους που θα σε κάνουν να την ακολουθήσεις, βάλε ένα συγκεκριμένο στόχο και συνδύασε την με μορφές άσκησης που θα βοηθήσουν και την αυτοσυγκέντρωση σου, διώχνοντας το άγχος.

**Λάθος τέταρτο: **Νομίζεις πως θα αδυνατίσεις μόνο κάνοντας δίαιτα.

Αν νομίζεις πως θα χάσεις κιλά μόνο μέσω μιας δίαιτα, κάνεις μεγάλο λάθος. Μπορεί να χάσεις κάποια κιλά που θα πάρεις ξανά αμέσως μόλις σταματήσεις τη δίαιτα, Η επίτευξη ενός υγιούς και αδύνατου σώματος μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την αλλαγή του καθιστικού τρόπου ζωής και του συνδυασμού υγιεινής διατροφής και άσκησης. Αθλήσου, βρες ένα χόμπι και γενικά μην σκέφτεσαι μόνο το πως θα καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες αλλά το πώς θα κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Λάθος πέμπτο: Ακολουθείς περισσότερες από μία δίαιτες.
Μην συνδυάζεις πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους δίαιτες και αυτό γιατί η μία διατροφικής μέθοδος μπορεί να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάποια άλλη. Έπειτα, αν ακολουθείς κάποια δίαιτα και την σταματήσεις για να ξεκινήσεις κάποια άλλη, είναι πολύ δύσκολο να δεις αποτελέσματα ή να προλάβουν αυτά να εμφανιστούν. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής και άθλησης που θα ανταποκρίνεται στις δικές σου ατομικές ανάγκες και φυσικά μετά την καθοδήγηση κάποιου ειδικού επιστήμονα.