ΤΡΟΦΕΣ

Μαργαρίνη

Μαργαρίνη Παναγιώτης Κουρσάρης 29.07.2013

Ένα πολύ σύντομο ιστορικό για την μαργαρίνη είναι ότι στις αρχές του αιώνα μας η μαργαρίνη ήταν πολύ ακριβή και δύσκολα μπορούσε κάποιος να την βρει. Αλλά με την μειωμένη προμήθεια του βουτύρου κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, η κατανάλωση της μαργαρίνης αυξήθηκε και σήμερα χρησιμοποιείται περισσότερο από το βούτυρο.

Με τα Αμερικανικά δεδομένα, καθώς η κατανάλωση της μαργαρίνης αυξήθηκε από 3 λίβρες ανά άτομο κάθε χρόνο το 1935 στις 5 λίβρες το 1983. Η χρήση της μαργαρίνης αυξήθηκε περισσότερο λόγω του όφελους της στην υγεία μας γιατί μειώνει την χοληστερόλη στην δίαιτα μας. Ο βούτυρος περιέχει περίπου 31 mg χοληστερόλης κάθε κουταλιά ενώ η μαργαρίνη δεν περιέχει σχεδόν καθόλου χοληστερόλη γιατί κανονικά δεν περιέχει ζωικό λίπος. Αν η μαργαρίνη περιέχει ζωικό λίπος θα είχε και χοληστερόλη.

Oleomargarine είναι η μαργαρίνη από έλαια και ανακαλύφθηκε αρχικά το 1850 από ένα Γάλλο επιστήμονα που χρησιμοποίησε έλαια (oleo) ή πιεσμένο βοδινό λίπος για να παρασκευάσει το υποκατάστατο του βουτύρου. Τώρα οι όροι oleomargarine και μαργαρίνη είναι συνώνυμοι.

Ποιές μαργαρίνες περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη:

Όλες οι μαργαρίνες περιέχουν κάποιο ποσοστό κορεσμένου λίπους λόγω της υδρογονοποίησης (hydrogenation) του φυτικού λαδιού. “Υδρογονοποίηση” είναι η χημική επεξεργασία με υδρογόνο για παραγωγή στερεού και πιο σκληρού κορεσμένου λίπους. Τα υδρογονοποιημένα λίπη ή όπως αλλιώς μπορούμε να τα περιγράψουμε σαν τα στερεά ακόρεστα (φυτικά λίπη σε υγρή μορφή) λίπη ενεργούν σχεδόν όπως τα κορεσμένα λίπη μέσα στον οργανισμό με αποτέλεσμα την αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα. Σαν γενικό κανόνα, όταν η μαργαρίνη είναι μαλακότερη τότε περιέχει λιγότερα κορεσμένα λίπη.

Επιλογή της Μαργαρίνης

Για πια συστατικά πρέπει να κοιτάζετε για την επιλογή μαργαρίνης χαμηλής σε κορεσμένα λίπη:

  • κοιτάξετε το υγρό φυτικό λίπος να είναι γραμμένο πρώτο στα συστατικά.
  • διαλέξετε μαργαρίνες από αραβοσιτέλαιο, λάδι από ηλιοτρόπιο (sunflower), λάδι από safflower είναι οι καλύτερες σας επιλογές για μαργαρίνη.
  • αποφεύγετε τις μαργαρίνες που είναι ψηλές στα κορεσμένα λίπη όπως αυτές που περιέχουν λάδι από ινδοκάρυδο και φοινικιάς (palm/palmkernel), λαρδί, ή λίπος από βοδινό.
  • ελέξετε αν υπάρχει επιγραφή με ανάλυση των θρεπτικών ουσιών και προσέξετε τα γραμμάρια των πολυακόρεστων (φυτικών) λιπιδιών (polyunsaturated) να είναι διπλάσια από τα κορεσμένα (saturated).

Πώς διαφέρουν οι μαργαρίνες μεταξύ τους:

  • η μαργαρίνη περιέχει 16.5% νερό ενώ οι μαργαρίνες με μειωμένες θερμίδες περιέχουν λιγότερο λίπος, περισσότερο νερό, και λιγότερες θερμίδες.
  • οι μαλακές μαργαρίνες παρασκευάζονται με περισσότερα φυτικά λάδια και έτσι είναι πιο χαμηλές σε κορεσμένα λίπη. Το 80% των θερμίδων είναι από λίπος και περιέχουν 100 θερμίδες ανά κουταλιά.

Μπορούν όλες οι μαργαρίνες να χρησιμοποιηθούν για μαγείρεμα:

  • Η μαργαρίνη της δίαιτας δεν συνιστάται για μαγείρεμα αλλά είναι χρήσιμες για σάλτσες, για γέμιση γλυκισμάτων και γλάσα.
  • Οι μαλακές μαργαρίνες, οι υγρές μαργαρίνες και ο βούτυρος ανεμειγμένος με μαργαρίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μαργαρίνη στις συνταγές.

Πληροφορίες θρεπτικών ουσιών νια μαργαρίνες:

                                      **  ΛΙΠΟΣ  ΝΕΡΟ  ΘΕΡΜΙΔΕΣ/ΚΟΥΤΑΛΙΑ**
                                             %   %
ΒΟΥΤΥΡΟ                           80       15                       100
ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ                        80  16.5                       100
ΜΑΑΑΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ         80     16.5                       100
ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΔΙΑΙΤΗΣ          40 38-57                     50