ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΡΟΦΕΣ ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία Παναγιώτης Κουρσάρης 14.12.2012

Φάε σοκολάτα κάνει καλό :)

Λίγη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να μειώσει σε τεράστια ποσοστά τις πιθανότητες εμφράγματος, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης.

Η μελέτη αυτή, που έγινε σε 2.013 Αυστραλούς και τα αποτελέσματα της δημοσιεύονται στο British Medical Journal, επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη  στην πρόληψη του εμφράγματος από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, δηλαδή σε ισχυρά, φυσικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν το στρες και περιορίζουν τους κινδύνους για καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Η καθημερινή κατανάλωση, για μια περίοδο δέκα ετών, 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας η οποία έχει τουλάχιστον 70% κακάο, επέτρεψε την αποτροπή 70 θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων και 15 μη θανατηφόρων σε 10.000 ανθρώπους!

Η Έλα Ζόμερ, επικεφαλής της εν λόγω μελέτης αναφέρει ότι “Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική ή ένα συμπλήρωμα στη φαρμακευτική αγωγή σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο”.

Μερικά ακόμη οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Είναι αντιγηραντική: Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτική δράση και καταστέλλει τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών, είτε παρεμποδίζοντας τη δημιουργία τους, είτε καταστρέφοντας ή αδρανοποιώντας τις, είτε παρεμποδίζοντας την οξειδωτική αλυσιδωτή αντίδρασή τους.

**Είναι αντικαρκινική: **Το Πανεπιστήμιο της Georgetown, σε έρευνα που διεξήγαγε, απομόνωσε μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη και εξέτασε τη δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε στο ότι η προκυανιδίνη σταματούσε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Έχει αντιβηχική δράση: Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης στον βήχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που θεωρείται καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες.

Χαρίζει μακροζωία: Τελευταία έχουν δημοσιευθεί ορισμένα συμπεράσματα μιας έρευνας ότι οι καταναλωτές σοκολάτας ζουν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές, και αυτό το αποδίδουν στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Δεν προκαλεί εθισμό: Έρευνα που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα δε δημιουργεί εθισμό ως προς την κατανάλωσή της.

Ωφελεί τους διαβητικούς: Έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου Hull, που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για το διαβήτη “Diabetic Medicine”, διαπίστωσε ότι το επίπεδο της ολικής χοληστερόλης έπεσε σε ένα μικρό αριθμό διαβητικών, στους οποίους είχαν δοθεί μπάρες μαύρης σοκολάτας επί 16 εβδομάδες, ενώ η “καλή” χοληστερόλη τους παράλληλα αυξήθηκε.

**Μειώνει την πίεση: **Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης η μαύρη σοκολάτα μειώνει την κακή (LDL) χοληστερόλη, βελτιώνει την κατάσταση των αγγείων ενώ παράλληλα αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη των κυττάρων.

Μήπως να το ξανασκεφτόμαστε προτού πούμε όχι σε μια μαύρη σοκολάτα 
Υγεία και γυμναστική πάντα σε όλους μας