ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεσογειακή διατροφή

Μεσογειακή διατροφή Παναγιώτης Κουρσάρης 24.07.2013

Η κουζίνα των 15 μεσογειακών χωρών προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Τα παραδοσιακά φαγητά αυτών των χωρών είναι νόστιμα αλλά κυρίως, πολύ υγιεινά. Αυτά αναφέρονται σε άρθρο της Lisas C. Peterson, MS RD στο περιοδικό Food Management. Πιο κάτω θα δούμε τα πορίσματα αυτών των ερευνών.

Οι χώρες που ουσιαστικά δημιούργησαν τη “Μεσογειακή Δίαιτα" είναι: Ελλάδα, Κύπρος Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, σραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία και Τουρκία.

Η ποικιλία τροφών σε συνδυασμό με τις επιδράσεις από την κουλτούρα του κάθε τόπου που διακλαδώνονται σε 3 ηπείρους φαίνεται καθαρά. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν Ορθοδόξους Έλληνες, Ρωμαιοκαθολικούς, Μουσουλμάνους, Ιουδαίους. Αυτή η ποικιλία δείχνει ένα πολύπλευρο χάρισμα της μαγειρικής. Η παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα έχει αποκτήσει την φήμη ότι:

  1. μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή διατροφικών και χρονιαίων παθήσεων (παθήσεις καρκίνου και καρδιάς)
  2. μπορεί να βοηθήσει για μια μακροχρόνια και υγιεινή ζωή

Η μεσογειακή δίαιτα βασίζεται σε φυτικές τροφές με τις περισσότερες ημερήσιες θερμίδες να προέρχονται από το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, τα σιτηρούχα, τα ορούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια και είναι μειωμένη σε ολικά και κορεσμένα λίπη και ενισχυμένη στη χρήση του ελαιόλαδου. Τα περισσότερα φαγητά είναι χαμηλά σε περιεκτικότητα αλατιού αλλά πλούσια σε φυσικά καρυκεύματα και μπαχαρικά. Το κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στο εβδομαδιαίο ή μηνιαίο διαιτολόγιο και όχι το καθημερινό. Λόγω του ότι τα χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας θεωρήθηκαν τόσο υγιεινά, διάφοροι διεθνείς οργανισμοί (WHO, rAO) μαζί με το Harvard School της Δημόσιας Υγείας και το Oldways Preservation and Exchange Trust δημιούργησαν μια Καινούργια Πυραμίδα - Οδηγό Υγιεινής Διατροφής.

Εκτός από τα κύρια χαρακτηριστικά υγιεινής διατροφής που περιέχονται στη μεσογειακή δίαιτα, η ιδιαιτερότητα της φαίνεται επίσης στις γεύσεις των φαγητών, στους συνδυασμούς των τροφών, στην ποικιλία και στην εποχικότητα των τροφίμων. Κάτι όμως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η δημιουργία της Μεσογειακής Πυραμίδας, που είναι βασισμένη στη μεσογειακή δίαιτα, έγινε μετά από μελέτες για την διατροφή στη Μεσόγειο το 1960. Από τότε, οι μεσογειακοί καταναλώνουν περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά (καθημερινά αντί εβδομαδιαίως ή μηνιαίως όπως πρώτα). Έτσι και εμείς σαν ένας από τους πρωτοπόρους λαούς της δίαιτας αυτής πρέπει να πάμε πίσω στις αρχικές μας διατροφικές συνήθειες με περισσότερες φυτικές τροφές, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λιγότερα κρέατα και ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.