ΥΓΕΙΑ

Εχθροί και μέτρα πρόληψης για την διαφύλαξη της υγείας των νεφρών

Εχθροί και μέτρα πρόληψης για την διαφύλαξη της υγείας των νεφρών Παναγιώτης Κουρσάρης 09.08.2014

Η διαφύλαξη της υγείας των νεφρών μας είναι καθοριστικής σημασίας, για να έχουμε υγεία με ποιότητα ζωής. Τα μέτρα πρόληψης προφυλάσσουν τη νεφρική μας λειτουργία από φθοροποιούς παράγοντες.

Οι εχθροί των νεφρών μας είναι πολλοί και δεν πρέπει να τους υποτιμούμε

  1. Η ψηλή πίεση ( υπέρταση) και ο διαβήτης.
  2. Οι μολύνσεις των νεφρών, οι ουρολοιμώξεις.
  3. Η αθηροσκλήρυνση με στένωση αρτηριών, από αυξημένα τριγλυκερίδια ή κακή χοληστερόλη στο αίμα.
  4. Τα φάρμακα εναντίον του πόνου, τα μη στεροειδή αναλγητικά φάρμακα.
  5. Διάφορα άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών, που μπορεί να έχουν τοξικές δράσεις στους νεφρούς.
  6. Τα σκιαγραφικά, που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες ακτινολογικές εξετάσεις.
  7. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η αύξηση της ηλικίας.

Μέτρα πρόληψης κατά των νεφροπαθειών

  1. Μην παίρνετε αναλγητικά φάρμακα, χωρίς συμβουλή γιατρού.
  2. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, αλκοόλ και καφεΐνης. Αποφεύγετε το κάπνισμα. Τακτική σωματική άσκηση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
  3. Η αρτηριακή πίεση πρέπει να διατηρείται τουλάχιστον κάτω από 120/80 mmHg, η γλυκόζη και η χοληστερόλη αίματος σε κανονικά επίπεδα.
  4. Διατήρηση κανονικού βάρους σώματος, ανάλογα με το ύψος σώματος. Υγιεινή διατροφή, προτίμηση σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και γαλακτοκομικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη. Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης πρωτεϊνών.
  5. Οι διαβητικοί, υπερτασικοί και καρδιοπαθείς ασθενείς να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους, για τα φάρμακα που χρειάζονται και για την προσαρμογή του τρόπου ζωής τους.
  6. Αναλύσεις αίματος και ούρων για ανίχνευση παθήσεων των νεφρών, με συχνότητα, που θα καθορίσει ο γιατρός ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
  7. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφροπαθειών ή άλλους παράγοντες κινδύνου να ρωτούν το γιατρό τους τι χρειάζεται ειδικά γι’ αυτούς.