ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη της διατροφής υψηλής σε φυτικές ίνες

Τα οφέλη της διατροφής υψηλής σε φυτικές ίνες Παναγιώτης Κουρσάρης 21.01.2013

Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μας παρέχουν πολλά οφέλη. Σε αυτό άρθρο θα δούμε τα οφέλη των φυτικών ινών.

  • Ομαλοποιούν τις κινήσεις του εντέρου: Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το βάρος και το μέγεθος των κοπράνων, και τα μαλακώνει. Ένα ογκώδες κόπρανο είναι πιο εύκολο να κινηθεί, μειώνοντας τις πιθανότητες για δυσκοιλιότητα. Αν έχετε χαλαρά, υδαρή κόπρανα, οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να τα στερεοποιήσουν, απορροφώντας νερό και προσθέτοντας τους όγκο.

  • Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εντέρου: Μια  διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων και μικρών θυλάκων στο παχύ μας  ντερο (εκκολπωμάτωση). Κάποιες φυτικές ίνες ζυμώνονται στο παχύ έντερο, και ερευνητές αναζητούν το πώς αυτό μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών του παχέος εντέρου.

  • Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης: Η διαλυτές ίνες που βρίσκονται στα φασόλια, στη βρώμη, και στο λιναρόσπορο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, ή τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να έχουν άλλα οφέλη για τη γενική υγεία της καρδιάς, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και φλεγμονής.

  • Βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα: Σε άτομα με διαβήτη, οι φυτικές ίνες κυρίως οι διαλυτές μπορεί να επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου και να συμβάλουν στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

  • Βοηθά στην επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους: Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες χρειάζονται γενικά περισσότερο μάσημα, το οποίο δίνει χρόνο στο σώμα μας  για να κατανοήσει ότι δεν είμαστε πλέον πεινασμένοι, έτσι ώστε είναι λιγότερο πιθανό να καταφύγουμε στην υπερφαγία. Επίσης, μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες τείνει να κάνει ένα γεύμα να φαίνεται «μεγαλύτερο» και να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τείνει επίσης να είναι λιγότερο «ενεργειακά πυκνή», που σημαίνει ότι έχει λιγότερες θερμίδες για τον ίδιο όγκο τροφής.

  • **Πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου:**Ένα άλλο πλεονέκτημα που αποδίδεται στις διαιτητικές ίνες είναι η πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου. Ωστόσο, η απόδειξη ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι μικτές.

Δες τε εδώ:  Πόσες φυτικές ίνες χρειαζόμαστε