ΥΓΕΙΑ

Πώς να σταματήσω το κάπνισμα

Πώς να σταματήσω το κάπνισμα Παναγιώτης Κουρσάρης 10.01.2013

Η επιθυμία του καπνού μπορεί να σας βασανίσει όταν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα. Η καθυστέρηση, η αποφυγή των ερεθισμάτων, η γιόγκα και τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι μερικοί τρόποι για να αντισταθείτε στην επιθυμία αυτή.

Για τους περισσότερους χρήστες καπνού, η επιθυμία του καπνού ή η παρότρυνση για κάπνισμα μπορεί να είναι ισχυρά. Αλλά δεν είστε στο έλεος αυτών των πόθων καπνού. Όταν παρουσιαστεί μια επιθυμία για να χρησιμοποιήσετε καπνό, να θυμάστε ότι αν και μπορεί να είναι έντονη, είναι βραχυπρόθεσμη, και κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει μέσα σε λίγα λεπτά είτε καπνίσετε είτε όχι, είτε αν μασήσετε καπνό. Κάθε φορά που αντιστέκεστε σε μια επιθυμία καπνού, είστε ένα βήμα πιο κοντά στη μόνιμη διακοπή του καπνίσματος ή άλλης χρήσης καπνού. Αυτό όμως μπορεί να είναι δύσκολο.

Πιο κάτω είναι 10 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στον πειρασμό για κάπνισμα ή για χρησιμοποίηση καπνού, όπου κι αν βρίσκεστε:

10 τρόποι για το πως να κόψω το κάπνισμα

1.    Καθυστέρησε****το. Αν αισθάνεστε σαν να πρόκειται να εν δώσετε στην επιθυμία για καπνό, πείτε στον εαυτό σας ότι θα πρέπει να περιμένετε πρώτα 10 λεπτά ακόμη και στη συνέχεια κάντε κάτι για τον εαυτό ώστε να αποσπάσετε την προσοχή σας για αυτό το χρονικό διάστημα. Αυτό το απλό τέχνασμα μπορεί να είναι αρκετό για να εκτροχιάσει την επιθυμία σας για καπνό. Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται.

2.    Μην πείτε «θα καπνίσω μόνο ένα». Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε μόνο ένα τσιγάρο για να ικανοποιήσετε μια επιθυμία καπνού. Αλλά μην κοροϊδεύεται τον εαυτό σας στο να πιστέψετε ότι μπορείτε να σταματήσετε σε ένα μόνο τσιγάρο. Το πιο πιθανό είναι ότι κάνοντας μόνο ένα τσιγάρο θα οδηγήσει και σε δεύτερο, και τρίτο – και μπορεί πολύ απλά να ξεκινήσετε να κάνετε και πάλι χρήση καπνού.

3.    Αποφύγετε τα ερεθίσματα. Ο πειρασμός για χρήση καπνού μπορεί να είναι πιο ισχυρός σε περιπτώσεις όπου το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού είναι πιο συχνό, όπως σε ένα πάρτι ή σε μία νυχτερινή έξοδο, στο αυτοκίνητο ή βλέποντας τηλεόραση. Προσδιορίστε τις καταστάσεις που σας διεγείρουν και κάντε ένα πλάνο, έτσι ώστε να μπορείτε να τις αποφύγετε εντελώς ή να τις περάσετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε καπνό. Αν για παράδειγμα, καπνίζετε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο, πάρτε ένα στυλό και ένα χαρτί για να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο αντί να ανάψετε ένα τσιγάρο.

4.    Γίνεται δραστήριοι. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσετε την προσοχή σας από την επιθυμία του καπνού, αλλά και να μειώσετε αυτή την επιθυμία. Μόλις 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας μπορεί να κάνει την επιθυμία σας για καπνό να εξαφανιστεί. Βγείτε έξω για ένα περίπατο ή για τζόκινγκ. Αν είστε στο σπίτι ή στο γραφείο, δοκιμάστε ημικαθίσματα, κάμψεις, επί τόπου τρέξιμο, ή ανεβοκατεβαινετε τις σκάλες μερικές φορές. Εάν η φυσική δραστηριότητα δεν σας ενδιαφέρει, δοκιμάστε κεντήματα, ξυλουργική, ή κηπουρική. Ή απλά κάντε κάποιες αγγαρείες για απόσπαση της προσοχής σας, όπως σκούπισμα ή ξεσκόνισμα.

5.    Κάντε τεχνικές χαλάρωσης. Στο παρελθόν, το κάπνισμα μπορεί να ήταν τρόπος για να αντιμετωπίσετε το στρες. Προσπαθώντας να αντισταθείτε σε μια επιθυμία καπνού μπορεί να είναι το ίδιο αγχωτικό. Αντιμετωπίστε το άγχος κάνοντας τεχνικές χαλάρωσης. Αυτές περιλαμβάνουν ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μυϊκή χαλάρωση, γιόγκα, ύπνωση και μασάζ.

6.    Καλέστε ενισχύσεις. Μιλήστε με ένα μέλος της οικογένειας σας ή ένα φίλο για ηθική υποστήριξη, καθώς προσπαθείτε να αντισταθείτε σε μια επιθυμία καπνού. Μιλήστε στο τηλέφωνο, πηγαίνετε για μια βόλτα μαζί με αυτό το  άτομο, ή απλά κάντε κάτι ψυχαγωγικό.

7.    Να θυμάστε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. Γράψτε τους ή πείτε δυνατά τους λόγους για τους οποίους θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα και να αντισταθείτε στην επιθυμία του καπνού. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν το να αισθάνεστε καλύτερα, να γίνετε πιο υγιείς, να απαλλάξετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα από το παθητικό κάπνισμα, ή να εξοικονομήσετε χρήματα. Και αν είστε ένας κρυφός καπνιστής, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύ χρόνο από τη στιγμή που δεν θα χρειάζεστε πλέον να περνάτε το χρόνο σας προσπαθώντας να κρύψετε τη συνήθεια σας.

8.    Ενωθείτε με το διαδίκτυο. Δώστε συμμετοχή σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος, ή διαβάστε το blog ενός ατόμου που έχει καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα. Μάθετε πως άλλα άτομα κατάφεραν να χειριστούν τις επιθυμίες τους για κάπνισμα.

9.    Δοκιμάστε υποκατάστατα νικοτίνης. Δοκιμάστε ένα προϊόν υποκατάστατου νικοτίνης αντί για τσιγάρο. Ορισμένοι τύποι θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης, συμπεριλαμβανομένων των εμβαλωμάτων, τσιχλών και παστίλια  είναι διαθέσιμα στην αγορά. Το ρινικό σπρέι νικοτίνης και ο εισπνευστήρας νικοτίνης, είναι διαθέσιμα με συνταγή, όπως και τα φάρμακα διακοπής καπνίσματος  Βουπροπιόνη (Zyban) και Βαρενικλίνη (Chantix).

10.    Μάσησε κάτι. Δώστε κάτι στο στόμα σας για να καταπολεμήσετε την επιθυμία σας για καπνό. Μάσησε τσίχλα χωρίς ζάχαρης ή σκληρές καραμέλες. Μπορείτε επίσης να φάτε ωμά καρότα, σέλινο, καρύδια ή ηλιόσπορους – κάτι τραγανό και ικανοποιητικό.

Να θυμάστε ότι προσπαθώντας να καταπολεμήσετε έναν πειρασμό είναι πάντα μια καλύτερη επιλογή από το να μην κάνετε τίποτα. Και κάθε φορά που θα αντισταθείτε σε μια επιθυμία καπνού, είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να απαλλαγείτε εντελώς από τον καπνό και το κάπνισμα.

Να είστε υγιείς, να γυμνάζεστε και μείνετε μακριά από το κάπνισμα!