ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Πόσα σκουπ πρωτεΐνης χρειάζομαι;

Πόσα σκουπ πρωτεΐνης χρειάζομαι; Παναγιώτης Κουρσάρης 16.05.2014

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την ανάπτυξη και την ανάκτηση των μυών, καθώς και για την παρασκευή αναγκαίων λειτουργικών και δομικών στοιχείων εντός του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών. Η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεται κάθε άτομο ποικίλλει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία και η φυσική κατάσταση. Το σώμα έχει μια αυξημένη ανάγκη για πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της περιόδου έντονης δραστηριότητας, και οι περισσότεροι αθλητές αντοχής εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυών, έτσι, για τη δημιουργία νέας μυϊκής μάζας απαιτείται επιπλέον πρωτεΐνη. Ενώ δεν υπάρχει καμία καθιερωμένη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την πρωτεΐνη, πολλοί ειδικοί στο χώρο του αθλητισμού και της διατροφής συμφωνούν ότι τα επίπεδα περίπου 0,7-1γρ/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα είναι κατάλληλα για ένα άτομο που ακολουθεί έναν καθιστικό τρόπο ζωής ή για έναν αθλητή αντοχής.

Σύμφωνα με το International Society of Sports Nutrition, τα άτομα που ασχολούνται με συχνή υψηλής έντασης προπόνηση απαιτούν μεταξύ 1,2-1,8γρ/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα, και όσοι ασχολούνται με τα βάρη και την προπόνηση αντίστασης θα πρέπει να στοχεύουν μεταξύ 1,4 και 2γρ/kg σωματικού βάρους.

Πόσα scoops πρωτεΐνης πρέπει να πάρω; 

Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι ο ευκολότερος και πιο βολικός τρόπος για να συμπληρώσετε την διατροφική πρόσληψη πρωτεΐνης. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να καταστήσουν δύσκολη την απόκτηση επαρκούς πρωτεΐνης από τη διατροφή. Οι άνθρωποι με πολύ υψηλές απαιτήσεις μπορεί να το βρίσκουν δύσκολο να καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα τροφίμων για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες, όπως μπορεί επίσης να είναι η περίπτωση για τους αθλητές μετά από χορτοφαγικές δίαιτες. Ιδανικά, το ποσό της συμπληρωματικής πρωτεΐνης θα πρέπει να καλύψει το έλλειμμα από τις διαιτητικές πηγές.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές που περιγράφονται παραπάνω, ένας άνδρας bodybuilder 100kg θα πρέπει να στοχεύει να καταναλώνει μεταξύ 140 και 200 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Αν παίρνει 90γρ. πρωτεΐνης μέσω της διατροφής του, αυτό σημαίνει ότι έχει ένα έλλειμμα της τάξης των 50-110γρ. πρωτεΐνης την ημέρα. Αν ένα scoop περιέχει 25γρ. πρωτεΐνης, θα πρέπει να στοχεύει στη συμπλήρωση της διατροφής του με 2-4 scoop πρωτεΐνης ανά ημέρα.

Πόσα scoops πρωτεΐνης ανά ρόφημα; 

Εδώ είναι όπου γίνεται λίγο πιο περίπλοκο. Το σώμα έχει ένα πεπερασμένο ρυθμό με τον οποίο είναι σε θέση να αφομοιώνει την πρωτεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι μια αποτελεσματική συμπλήρωση πρωτεΐνης απαιτεί κάποιο σχεδιασμό.

Διαφορετικές πρωτεΐνες αφομοιώνονται και απορροφώνται με διαφορετικούς ρυθμούς . Έρευνα έχει δείξει ότι οι ταχύτερης αφομοίωσης πρωτεΐνες, όπως η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος απορροφάται σε ποσοστό περίπου 8-10γρ. ανά ώρα, ενώ οι πιο αργής αφομοίωσης πρωτεΐνες, όπως το βραστό ασπράδι αυγού γενικά απορροφάται σε ποσοστό λιγότερο από 3γρ. ανά ώρα. Αυτό οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής πεπτικότητας, της ευκολίας απορρόφησης, και της σύνθεσης των αμινοξέων. Ενώ το πεπτικό σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει και να επιβραδύνει όταν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης ή μια πιο αργής αφομοίωσης πρωτεΐνη έχουν καταναλωθεί, αντισταθμίζοντας για να δώσει στην πρωτεΐνη περισσότερο χρόνο για αφομοίωση, είναι γενικά αποδεκτό ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο στην ποσότητα της πρωτεΐνης που μπορεί να απορροφηθεί από ένα γεύμα, και αυτό είναι περίπου 30γρ, αν και το ποσοστό αυτό διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων. Υπάρχει επίσης μία σημαντική πιθανότητα ότι η πρωτεΐνη θα περάσει χωρίς να αφομοιωθεί πλήρως. Εκτός από τα απόβλητα και την αναποτελεσματικότητα, η αχώνευτη πρωτεΐνη στο κάτω τμήμα του εντέρου μπορεί να καταναλωθεί από μικροοργανισμούς, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να τρώτε πρωτεΐνη είναι να καταναλώνετε τα ροφήματα και τα γεύματα σας όσο το δυνατόν σε περισσότερες δόσεις για να εξασφαλίζετε τη μέγιστη απορρόφηση.
Η ποσότητα της πρωτεΐνης σε ένα scoop είναι συνήθως κοντά στα 30γρ, οπότε, εκτός και αν η πρωτεΐνη σας διαφέρει ριζικά από το ποσό αυτό, ένα scoop ανά ρόφημα είναι μια λογική ποσότητα για να ακολουθήσετε.

Πόσα scoop πρωτεΐνης να πάρω μετά την προπόνηση; 

Μετά από μια προπόνηση είναι μία από τις καλύτερες στιγμές για να πάρετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης για την αναπλήρωση των αμινοξέων όπως η γλουταμίνη, η οποία είναι μειωμένη κατά τη διάρκεια της προπόνησης, και την παροχή των BCAAs - λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη με γάλα ή νερό είναι εξαιρετικό ως ένα μετα-προπονητικό σνακ.

Πόσα scoops πρωτεΐνης χρειάζομαι ανά ημέρα;

Όπως γνωρίζουμε πλέον, το σώμα έχει ένα πεπερασμένο ρυθμό με τον οποίο μπορεί να απορροφά την πρωτεΐνη. Υπάρχει λοιπόν ένα ανώτατο όριο όσον αφορά την ποσότητα της πρωτεΐνης την οποία το σώμα μπορεί να χειριστεί; Η απάντηση είναι ναι. Στον μεταβολισμό της πρωτεΐνης, το σώμα παράγει αμμωνία, ένα τοξικό υποπροϊόν το οποίο συνήθως μεταβολίζεται στο συκώτι σε μία αβλαβή ένωση που ονομάζεται ουρία, η οποία αποβάλλεται με τα ούρα. Εάν αυτός ο μηχανισμός είναι υπερφορτωμένος, είναι δυνατό για την αμμωνία να συσσωρευτεί στο σώμα και να προκαλέσει κάποια ασθένεια και βλάβη των οργάνων, η οποία μπορεί να είναι και σοβαρή. Για το λόγο αυτό, συνιστάται ανεπιφύλακτα να διατηρείτε την πρόσληψη πρωτεΐνης σας εντός του προκαθορισμένου εύρους.

Ο συνολικός αριθμός των scoop ανά ημέρα θα ποικίλει, και κατά τον υπολογισμό της ποσότητας που πρέπει να ληφθεί, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την περιεκτικότητα πρωτεΐνης των γευμάτων σας. Όπως είδαμε και στο πιο πάνω παράδειγμα με τον bodybuilder, θα μπορούσε να παίρνει τρία scoops πρωτεΐνης ανά ημέρα - ένα μεταξύ του πρωινού και μεσημεριανού γεύματος, ένα μεταξύ του μεσημεριανού και βραδινού γεύματος, και ένα τρίτο μετά το δείπνο. Η απαιτούμενη πρόσληψη και ικανότητα αφομοίωσης της πρωτεΐνης διαφέρει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ανθρώπων. Ενώ αυτό το άρθρο παρέχει μια κατευθυντήρια γραμμή, εναπόκειται σε κάθε άτομο να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για αυτόν.

Αγορά πρωτεΐνης άριστης ποιότητας

Επιλέγετε πάντα ελεγμένα συμπληρώματα διατροφής τόσο για την ποιότητα, την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα τους. Μια άριστη επιλογή για τα συμπληρώματα σας είναι η ελληνική ιστοσελίδα myprotein.

Όσο για πρωτεΐνες σας προτείνουμε τα 2 παρακάτω είδη:

  1. Γρήγορης απορρόφησης πρωτείνη ορού γάλακτος
  2. [Βραδείας απορρόφησης πρωτείνη καζείνης (https://tidd.ly/36qZPXz)