ΥΓΕΙΑ

Η προστασία των ματιών και της όρασής σας - Η πρόληψη απώλειας όρασης και τύφλωσης

Η προστασία των ματιών και της όρασής σας - Η πρόληψη απώλειας όρασης και τύφλωσης Παναγιώτης Κουρσάρης 04.03.2015

Το ξέρετε ότι περισσότερες από 75% των περιπτώσεων απώλειας όρασης και τύφλωσης μπορούν να προληφθούν; Για να προλάβετε τις βλάβες στα μάτια σας και να διαφυλάξετε την όρασή σας μέχρι τα βαθιά γεράματα, να ελέγχετε τακτικά την υγεία των ματιών σας από τον οφθαλμίατρο και να εφαρμόζετε μερικά απλά μέτρα στον τρόπο ζωής σας.

Οι εξετάσεις των ματιών

  1.  Οι τακτικές και πλήρεις εξετάσεις των ματιών ανιχνεύουν έγκαιρα τις σοβαρές παθήσεις της όρασης, όπως το γλαύκωμα, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας του ματιού και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, που οδηγούν σε μερική ή ολική τύφλωση. Επιπλέον μπορούν να ανιχνεύουν έγκαιρα άλλες γενικευμένες παθήσεις, που επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τα μάτια.
  2. Οι πλείστες σοβαρές παθήσεις των ματιών εξελίσσονται χωρίς προειδοποιητικά σημεία. Πολύ συχνά, όταν προκαλέσουν ενοχλήσεις, είναι πολύ αργά, για ανατροπή των βλαβών, που δημιούργησαν.
  3. Είναι σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο μια πλήρης εξέταση των ματιών και όχι μόνο απλές μετρήσεις, για νέα γυαλιά διόρθωσης της όρασης.
  4. Οι εξετάσεις των ματιών πρέπει να περιλαμβάνουν τη μέτρηση της πίεσής τους, την αξιολόγηση των οπτικών πεδίων, τη βυθοσκόπηση μετά από διαστολή της κόρης του ματιού για καλύτερη εξέταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, των αιμοφόρων αγγείων του και του οπτικού νεύρου, την εξέταση με σχισμοειδή λυχνία (αξιολόγηση του κερατοειδή χιτώνα, της ίριδας και του φακού), τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας, την αξιολόγηση της λειτουργικότητας των μυών του ματιού και της διάθλασης.

Πώς μπορείτε να φροντίζετε και να προστατεύετε την όρασή σας;

  1. Προφυλάσσετε τα μάτια σας από τον ήλιο με καλής ποιότητας γυαλιά για αποφυγή έκθεσής τους στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
  2. Προσοχή από τον ζαχαρώδη διαβήτη και την ψηλή πίεση. Είναι από τους κυριότερους εχθρούς της όρασής σας. Εάν έχετε ήδη προσβληθεί από τις εν λόγω παθήσεις, ακολουθείτε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν όχι, λαμβάνετε τα μέτρα πρόληψης εναντίον τους.
  3. Μην ξεχνάτε τη σημασία που έχουν για τα μάτια σας η αποφυγή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και τα μέτρα προφύλαξής τους από τραυματισμούς.