ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος VS Πρωτεΐνη Καζεΐνης

Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος VS Πρωτεΐνη Καζεΐνης Παναγιώτης Κουρσάρης 17.02.2014

Ο αργός ρυθμός απορρόφησης της καζεΐνης είναι το ιδανικό μέσο αύξησης όγκου και συχνά βρίσκεται σε συμπληρώματα μαζικής οικοδόμησης.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελεί το 20% των πρωτεϊνών που περιέχονται στο γάλα, ενώ η καζεΐνη κατέχει τη μερίδα του λέοντος, το 80%. Ο πιο διαδεδομένος παράγοντας που διαχωρίζει την καζεΐνη και πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι το ποσοστό απορρόφησης. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος απορροφάται ταχύτερα στο σώμα, το οποίο οδηγεί σε μια ταχύτερη παράδοση των ζωτικών αμινοξέων στους μύες για την πρωτεϊνική σύνθεση. Αυτό την καθιστά ιδανικό υποψήφιο για την προ-προπονητική και μετα-προπονητική διατροφή. Σε αντίθεση, η καζεΐνη απορροφάται βραδύτερα και γι ‘αυτό παρατείνει την αναβολική υποστήριξη για έως και επτά ώρες μετά την κατανάλωση.

Ένα άλλο όφελος της λήψης συμπληρωμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος ή καζεΐνης είναι ότι η πρωτεΐνη σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της όρεξης σας και βάζει ένα τέλος στις λιγούρες και στην κατανάλωση άχρηστων σνακ. Η καζεΐνη είναι επίσης ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα απώλειας βάρους, καθώς ο βραδύς ρυθμός απορρόφησης απελευθερώνει την πρωτεΐνης στο αίμα επί ένα μακρύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη αίσθηση πληρότητας.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι επίσης πλούσια σε BCAAs, ιδιαίτερα σε λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη - τα τρία πιο απαραίτητα αμινοξέα για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας. Η λευκίνη είναι το ένα βασικό στοιχείο που χρειάζεται να προσέξετε κατά την επιλογή μιας σκόνης πρωτεΐνης. Είναι υπεύθυνη για τη φόρτιση του μεταβολισμού για την παραγωγή της μυϊκής πρωτεΐνης.

Ως μια πλούσια πηγή BCAAs, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βοηθά στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα που μειώνει την όρεξη. Μελέτες που έγιναν σχετικά με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος δείχνουν ότι αυτά τα βιοενεργά πεπτίδια προωθούν την γκρελίνη, η οποία είναι μια ορμόνη της όρεξης που στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο ότι το σώμα είναι γεμάτο.