ΑΥΞΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ

Πώς να βάλω κιλά | 3 σημαντικοί παράγοντες για αύξηση βάρους

Πώς να βάλω κιλά | 3 σημαντικοί παράγοντες για αύξηση βάρους Παναγιώτης Κουρσάρης 06.03.2015

Η αύξηση του βάρους είναι ένα πολύ ρεαλιστικό πρόβλημα για πολλούς αθλητές bodybuilding και πιο γενικά για ανθρώπους που είναι υπερβολικά αδύνατοι. Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που επιτρέπει μόνο σε μερικούς «εν γνώσει» να κερδίσουν βάρος. Άλλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ποτέ δεν θα καταφέρουν να προσθέσουν ούτε ένα κιλό προστιθέμενης μυϊκής μάζας ό,τι αν κάνουν. Το πρόβλημα που τόσοι πολλοί αντιμετωπίζουν παλεύοντας να χάσουν τα περιττά κιλά έρχεται σε αντίθεση με το πρόβλημα που έχουν οι «κοκκαλιάρηδες». Πιστεύουν πως ότι φάνε ή πιουν - όσο και αν ασκηθούν ή ξεκουραστούν, γι ‘αυτούς τα κέρδη επιπλέον βάρους είναι κάτι αδύνατο. Στην πραγματικότητα, η αύξηση βάρους δεν είναι δύσκολη. Αλλά αυτό συνεπάγεται τα ακόλουθα πρότυπα συμπεριφοράς εκ μέρους του αθλούμενου. Χρειάζεται πάντα κάποια αφοσίωση.

Βασικά πρέπει να ακολουθούνται τρεις κανόνες. Εάν ένα άτομο που επιθυμεί να κερδίσει βάρος δεν είναι σε θέση να «δει» τον εαυτό του να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες, τότε θα πρέπει να ξεχάσει την απόκτηση επιπλέον μυϊκής μάζας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Απλά θα απογοητεύετε τον εαυτό σας όσο κι αν προσπαθείτε. Ακολουθήστε μόνο τους μισούς κανόνες του παιχνιδιού και δεν θα σας οδηγήσουν πουθενά.

Οι τρεις κανόνες, όπως θα έχετε καταλάβει, αν είστε τακτικοί αναγνώστες των περιοδικών bodybuilding είναι: η διατροφή, η ξεκούραση και η άσκηση. Αυτά τα ουσιώδη στοιχεία και η εφαρμογή τους ελέγχουν τον τρόπο που φαινόμαστε, που αισθανόμαστε και που ενεργούμε.

1) Διατροφή

Το φαγητό που τρώμε είναι τεράστιας σημασίας. Ελέγχοντας την ποσότητα του, υπό κανονικές συνθήκες υγείας, ο οποιοσδήποτε μπορεί να κερδίσει ή να χάσει μέχρι και μισό κιλό την ημέρα. Ωστόσο, αυτή η αύξηση θα επέφερε ακραία μέτρα. Ένα άτομο που θέλει να προσθέσει επιπλέον σωματικό βάρος θα πρέπει να είναι ικανοποιημένο με ένα κέρδος μισού έως ενός κιλού την εβδομάδα. Αν και αρχικά αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, στην πραγματικότητα είναι μια γρήγορη αλλαγή.

Ο Bot Hoffman, συντάκτης και εκδότης, ένας άνθρωπος που έχει βοηθήσει πάμπολλα αδύνατου σωματότυπου άτομα, έδωσε συμβουλές και βοήθεια που διευκόλυναν τον Ολυμπιακό αρσιβαρίστα Jim Bradford να κερδίσει 12 επιπλέον κιλά σωματικού βάρους σε μία εβδομάδα. Ναι, αυτό είναι ένα γεγονός, ο Bradford πρόσθετε σχεδόν 2 κιλά κάθε μέρα. Φυσικά, ο Hoffman δεν υποστηρίζει ότι το βάρος πρέπει να αυξάνεται τόσο γρήγορα, αλλά περιγράφει ο ίδιος την ιστορία για να τονίσει ακριβώς τι μπορεί να γίνει αν η διατροφή ενός ατόμου αυξάνεται σημαντικά.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι τρώτε εφόσον τα τρόφιμα είναι υγιεινά και θρεπτικά. Επίσης, περιλαμβάνετε επαρκή φρούτα, λαχανικά και φυσικά την απαραίτητη πρωτεΐνη.

Αυξήστε την πρόσληψη γάλατος σύμφωνα με το σώμα σας. Σε όσους φαίνοντε ολοκάθαρα οι κοιλιακοί τους μέσω του δέρματός θα μπορούσατε κάλλιστα να επωφεληθείτε από την κατανάλωση μέχρι και ενός γαλονιού την ημέρα. Ωστόσο, οι πιο συνήθεις ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν με το μισό αυτού του ποσού ή και ακόμα λιγότερο.

Αν θέλετε να κερδίσετε βάρος γρήγορα, τότε τρώτε ή πίνετε κάτι θρεπτικό κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην καταναλώνετε τεράστια γεύματα, αλλά παίρνετε μικρότερα σνακ πιο τακτικά.

Δεν θα κερδίσετε βάρος εκτός κι αν καταναλώνετε ένα πλεόνασμα θερμίδων. Αν έχετε δημιουργήσει μια θερμιδική ισορροπία, ακριβώς το σωστό ποσό θερμίδων, δεν πρόκειται να κερδίσετε βάρος. Αν παίρνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που απαιτούνται για τις ενεργειακές σας ανάγκες, το σώμα θα ζητήσει από τα δικά του αποθέματα λίπους και μυϊκού ιστού και θα χάσετε βάρος. Και αν εφοδιάζετε τον οργανισμό με περισσότερο από το απαιτούμενο ποσό των θερμίδων, τότε θα κερδίσετε βάρος. Ωστόσο, για να κερδίσετε μυϊκό σωματικό βάρος χρειάζεστε αρκετές θερμίδες και επαρκή πρωτεΐνη. Εάν είτε οι θερμίδες ή η πρωτεΐνη δεν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες τότε δεν θα κερδίσετε στερεό βάρος.

2) Ξεκούραση

Έξω από την εργασία του, ο επίδοξος hardgainer θα πρέπει να προσπαθεί να πάρει όση ξεκούραση και χαλάρωση είναι δυνατόν. Κανείς δεν πρόκειται να προσθέσει πολύ βάρος αν παίζει τένις πριν από την προπόνηση του και μετά βγαίνει σε νυχτερινά κέντρα για χορό.

Σε αυτό το στάδιο απαιτούνται οκτώ ή εννέα ώρες ύπνου. Καθορίστε στον εαυτό σας μια τακτική ώρα ύπνου, έτσι ώστε το σώμα σας να μπορεί να προσαρμοστεί σχηματίζοντας τη συνήθεια του ύπνου.

Αν είστε ο νευρικός τύπος, τότε επικεντρωθείτε στην προσπάθεια να χαλαρώσετε. Η ανησυχία και η ένταση μπορεί να καταστρέψει τις πιθανότητές να αυξήσετε το σωματικό σας βάρος. Τεντώστε τα πόδια σας όταν κάθεστε. Μην περπατάτε άσκοπα.

3) Προπόνηση

Εξίσου σημαντικό με τους άλλους δύο παράγοντες, ειδικά αν επιθυμείτε για το επιπλέον σωματικό σας βάρος να είναι μυϊκή μάζα, είναι η ρουτίνα προπόνησης σας.

Η προπόνηση σας θα πρέπει να σχεδιαστεί για να ενσωματώσει τις βασικές κινήσεις του bodybuilding. Ημικαθίσματα, κωπηλασία, ασκήσεις πιέσεων και επίσης βαριές κινήσεις που δουλεύουν μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως άρσεις και άλλες ποικιλίες. Επίσης, η προπόνηση σας θα πρέπει να βασίζεται σε προοδευτικές γραμμές. Θα πρέπει να προσθέτετε όλο και περισσότερο βάρος στις ασκήσεις σας όποτε είναι δυνατό καθώς θα αποκτάτε μυϊκή δύναμη. Θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν ασκήσεις κοιλιακών αφού έχετε δημιουργήσει μια τακτική συνήθεια αύξησης βάρους, έτσι ώστε η μέση σας να βρίσκεται σε μία καλή φυσική κατάσταση.

Αν θέλετε πραγματικά να κερδίσετε βάρος δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους προαναφερθέντες παράγοντες. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε και αναπαύεστε επαρκώς και προπονήστε με βάρη τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Δείτε επίσης: Πρόγραμμα διατροφής για αύξηση βάρους

Πηγή: http://muscleandbrawn.com/weight-gain-3-important-factors/