Ρύθμιση γευμάτων με βάση την ώρα προπόνησης (Πρωινή - Μεσημεριανή - Βραδινή)

Μάθετε πώς να τρώτε ανάλογα με την ώρα προπόνησης σας!

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε παραδείγματα των γευμάτων για αθλητές που ασκούνται πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

Είτε πρόκειται για πρωινή, μεσημεριανή ή προπόνηση αργά το βράδυ, το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων μπορεί να γίνει λίγο απογοητευτικό όταν το πρόγραμμά σας απέχει πολύ από τον τυπικό κανόνα. Τα περισσότερα προγράμματα προπόνησης και διατροφής υποθέτουν ότι οι περισσότεροι προπονούνται μεταξύ 5μμ και 9μμ και παρουσιάζουν τις ανάλογες διατροφικές λύσεις.

Αλλά τι γίνεται με όσους από εσάς έχουν ένα μη παραδοσιακό πρόγραμμα λόγω της εργασίας, της οικογένειας ή άλλους παράγοντες που εμποδίζουν τον «κανόνα»;

Μην απελπίζεστε. Μερικές απλές οδηγίες και μερικά δείγματα πλάνων θα σας οδηγήσουν στο σωστό δρόμο για μεγάλα κέρδη. Ένα πλάνο, κάποια προετοιμασία και πειθαρχία είναι ήδη σε ισχύ, οπότε ας δούμε αυτό που αποτελεί ένα ευέλικτο πρόγραμμα διατροφής.

Παρακάτω είναι μερικές γενικές οδηγίες που θα ήταν καλό να ακολουθήσετε, όταν πρόκειται να διαμορφώσετε το δικό σας πλάνο διατροφής ή το χρονοδιάγραμμα γευμάτων σας σε οποιοδήποτε ημερήσιο πρόγραμμα. Αυτοί δεν είναι σκληροί και γρήγοροι κανόνες, αλλά αποτελούν τα θεμέλια των γνώσεων σχετικά με την αποτελεσματική ανάπτυξη των μυών και την μείωση του σωματικού λίπους.

8 Συμβουλές για τη Διαμόρφωση Χρονοδιαγράμματος των Γευμάτων σας 

  1. Καταναλώνετε περίπου 2 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Παίρνοντας το σωστό ποσό αμινοξέων είναι επιτακτική ανάγκη για την επιτυχία σας, ειδικά η πρόσληψη πρωτεΐνης για στήριξη της προπόνησή σας.
  2. Κρατήστε τα επίπεδα υδατανθράκων σε συνεπή επίπεδα κάθε μέρα και αποφεύγετε να καταναλώνετε μία μεγάλη ποσότητα πριν από τον ύπνο. Επίσης, καταναλώστε κάποιου είδους σύνθετο υδατάνθρακα πριν από την προπόνηση σας.
  3. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε υγιεινά λίπη ειδικά αν το πρόγραμμα του ύπνου σας δεν είναι συνηθισμένο. Τα υγιή λίπη βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών καθώς και της ενέργειας.
  4. Να είστε συνεπείς με τα γεύματα σας όπως κι αν είναι το πρόγραμμά σας. Κάνοντας την προπόνηση σας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας από ότι το 99,9% του πληθυσμού δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε ότι θέλετε και όποτε θέλετε.
  5. Να είστε προετοιμασμένοι. Μαγειρέψτε και προετοιμάστε τα γεύματά σας εκ των προτέρων όχι μόνο για να έχετε το φαγητό σας άμεσα διαθέσιμο αλλά για να σας βοηθήσει επίσης να αποφύγετε την υπερφαγία με πρόχειρο φαγητό.
  6. Δημιουργήστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αν η ζωή σας μπορεί να γίνει λίγο απρόβλεπτη κατά καιρούς φροντίστε να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο σε ισχύ για εκείνες τις στιγμές. Να έχετε στη διάθεσή σας ειδικά σνακ, έτοιμα γεύματα για κατανάλωση και να μάθετε να αναγνωρίζετε ότι είναι μόνο προσωρινά και ότι θα επιστρέψετε και πάλι στη διατροφή σας αμέσως μετά.
  7. Παρακολουθήστε πώς σας επηρεάζει το κάθε γεύμα, όπως τα επίπεδα ενέργειας, το αίσθημα κορεσμού και η ανάκαμψη από την προπόνηση. Αυτό είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κατευθύνετε το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων σας και τη δομή του φαγητού προς όφελος σας.
  8. Να είστε υπομονετικοί. Τα διατροφικά σας σχέδια μοιάζουν με το ίδιο πρωτόκολλο που απαιτεί η προπόνηση σας. Οικοδομώντας την πειθαρχία και στη συνέχεια τα αποτελέσματα της προπόνησής και το πρόγραμμα διατροφής σας είναι χρονοβόρα υπόθεση. Δώστε χρόνο στο σχέδιό σας να λειτουργήσει και ρυθμίστε το αργότερα, όπου είναι απαραίτητο.

Πλάνα γευμάτων

Τα πλάνα γευμάτων σας που αναγράφονται παρακάτω είναι παραδείγματα που ανταποκρίνονται μόνο για άτομα περίπου 80-90kg και επιθυμούν να προσθέσουν άπαχο μυϊκό ιστό (ανάλογα ο κάθε ένας με το βάρος του μειώνει ή αυξάνει τις ποσότητες).

Πρωινή Προπόνηση

Για όσους γυμνάζονται νωρίς το πρωί, ενδεχομένως, πριν να πάνε δουλειά ή που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες.

Μεσημεριανή Προπόνηση

Για εκείνους που προπονούνται μεταξύ 10πμ και 2μμ, ενδεχομένως την ώρα του μεσημεριανού τους διαλείμματος.

Βραδινή Προπόνηση

Για εκείνους που προπονούνται αργά το βράδυ, αφού το γυμναστήριο έχει κενωθεί.

από το: muscleandstrength.com/articles/structure-meal-plan-training-time

Παναγιώτης Κουρσάρης