Ρόδα κοιλιακών | Οφέλη - Μειονεκτήματα - Τρόπος εκτέλεσης

Η ρόδα για κοιλιακούς γνωστή και ως τροχός κοιλιακών είναι ένα φθηνό εργαλείο fitness που μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των κοιλιακών. Η κύρια λειτουργία του είναι να βοηθήσει την ενδυνάμωση του πυρήνα. Η άσκηση με τον τροχό απαιτεί προσεκτική τεχνική για την αποφυγή καταπόνησης των μυών ή τραυματισμό.

Οφέλη από την ρόδα κοιλιακών

Η απόκτηση ενός σταθερού πυρήνα σας βοηθά σε όλες τις φυσικές σας δραστηριότητες και μειώνει της πιθανότητες μυϊκού τραυματισμού. Η άσκηση με το τροχό είναι αποτελεσματική στην ενίσχυση του πυρήνα σας, όχι μόνο διότι έχει ως στόχο τους κοιλιακούς σας, αλλά και επειδή λειτουργεί τους μυς του κάτω μέρος της πλάτης. Η σπονδυλική σας στήλη διατηρεί τη βέλτιστη θέση όταν οι μύες του κορμού σας είναι καλά ισορροπημένη.

Μειονεκτήματα της ρόδας κοιλιακών

Το κύριο μειονέκτημα του τροχού είναι η πίεση που ασκεί στο κάτω μέρος της πλάτη σας. Αν οι ραχιαίοι μυς σας είναι αδύναμοι, μπορεί να μην είστε σε θέση να αντισταθείτε στην πίεση που θα ασκηθεί στη μέση σας καθώς εκτελείτε την άσκηση, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κρατήσετε την πλάτης σας.  Αν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα στο κάτω μέρος της πλάτης σας, αποφύγετε τις ασκήσεις με τον τροχό κοιλιακών μέχρι να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία του fitness.

Τρόπος εκτέλεσης και σωστή τεχνική για αποφύγει τραυματισμού

Ακόμη και με μια ισχυρή πλάτη και ένα καλά ισορροπημένο πυρήνα, η σωστή τεχνική είναι απαραίτητη για την αποφυγή καταπόνησης των μυών κατά την άσκηση στην ρόδα κοιλιακών. Γονατίστε στο πάτωμα και πιάστε τις λαβές του τροχού. Τοποθετήστε τον τροχό στο πάτωμα κάτω από τους ώμους σας, Τοποθετήστε τον τροχό στο πάτωμα κάτω από τους ώμους σας, και με τα χέρια και την πλάτη σας ίσια, κυλήστε αργά τον τροχό προς τα εμπρός. Κρατήστε τους κοιλιακούς σας σφιχτούς. Κυλήστε το τροχό όσο πιο μπροστά μπορείτε, διατηρώντας παράλληλα το κορμό σας σε ευθεία. Χρησιμοποιήστε τους κοιλιακούς σας και όχι τους γοφούς σας, για να τραβήξει τον εαυτό σας πίσω στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 10 έως 12 φορές ή όσες φορές μπορείτε.

Παναγιώτης Κουρσάρης