ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για τη διατροφή

Συμβουλές για τη διατροφή Παναγιώτης Κουρσάρης 08.01.2013

15 Συμβουλές Διατροφής Για Αρχάριους Αθλητές 

1) Το 50-60% των τροφών που περιλαμβάνει το καθημερινό σας διαιτολόγιο πρέπει να προέρχεται από ωμές τροφές,για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμα ή πολύ άγουρα ή προϊόντα θερμοκηπίου και γενικά να μην είναι εκτός εκτός εποχής.

2) Το πρωινό σας πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, το μεσημεριανό σας κάθε είδους ωμά λαχανικά και φυτικές τροφές όπως μακαρόνια, ρύζι, όσπρια κτλ και το βραδινό σας πρωτεϊνούχες τροφές όπως το ψάρι και το κοτόπουλο και ωμά λαχανικά. Για κολατσιό δοκιμάστε φρούτα, τυρί κι άπαχο γιαούρτι.

3) Τα φρέσκα φρούτα τρώγονται μόνον με άδειο στομάχι. Δεν τρώγονται ποτέ μετά το φαγητό. Μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο γεύμα φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

4) Τα ωμά καρότα μπορούν να συνδυαστούν με κάθε τροφή εκτός από φρούτα.Τα βραστά όμως καρότα δεν συνδυάζονται με κρέας.

5) Τα γλυκά και γενικά τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται όσο πιο πολύ γίνετε. Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να φάτε γλυκό, κάντε το καλύτερα στα ενδιάμεσα των κυρίως γευμάτων κι αμέσως μετά πλύνετε καλά τα δόντια σας. 


Μετά από ένα καλό γεύμα αν φάμε γλυκό θα δημιουργηθεί βαρυστομαχιά και αέρια λόγω ανάμιξης της ζάχαρης με τα άλλα συστατικά των τροφών που φάγαμε κατά συνέπεια να επιβαρύνετε το πεπτικό μας σύστημα.
6) Οι αμυλούχες τροφές και γενικά οι τροφές που χαρακτηρίζονται ως υδατάνθρακες συνδυάζονται με κάθε είδους λαχανικά. Η μίξη διαφόρων φυτικών τροφών μπορεί να κάνει το γεύμα πιο πλήρες όπως ρύζι + αρακάς + ωμά καρότα.

7) Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών και ειδικά ζωικών λιπαρών. Προτιμήστε την κατανάλωση φυτικών λιπών κι ειδικά ελαιόλαδου.

8) Πίνετε άφθονο νερό και τρώτε τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

9) Αποφεύγετε να τρώτε εντόσθια κρεάτων.
10) Να τρώτε μόνον όταν πεινάτε για να συνηθίσετε τον εαυτό σας να ζητά και να παίρνει τροφή μόνον όταν την χρειάζεται.

11) Σε κάθε γεύμα να τρώτε μόνον όσο χρειάζεστε.

12) Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα παρά τα μεγάλα και σε αραιά χρονικά διαστήματα.

13) Μην τρώτε βιαστικά,κάθε μπουκιά να την μασάμε 40 φορές. Το αργό μάσημα βοηθά την πέψη και δίνει εντονότερα το αίσθημα του κορεσμού.

14) Μην πίνετε νερό και υγρά κατά την διάρκεια των γευμάτων. Τα υγρά κατά την διάρκεια του γεύματος αραιώνουν τα πεπτικά ένζυμα και κάνουν δυσκολότερη την χώνεψη.

15) Μην τρώτε όταν δεν νιώθετε καλά 
είστε  κουρασμένοι, αναστατωμένοι, αγχωμένοι, ή πονάτε, παρά μόνον εάν πεινάτε πραγματικά.