Ο σωστός δρόμος για να αυξήσετε τους μυς σας και να αποκτήσετε όγκο

Αργά ή γρήγορα ο καθένας που προπονείται τακτικά ρωτά τον εαυτό του την ερώτηση «Πώς μπορώ να αποκτήσω μυς;» Στην επιφάνεια, αυτό φαίνεται να είναι μια σχετικά απλή ερώτηση. Ωστόσο, είναι τόσο δύσκολο να βρούμε την απάντηση, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες (και ακόμα περισσότερη παραπληροφόρηση), που είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα. Συχνά, η καλύτερη προσέγγιση είναι να ακούτε το σώμα σας. Ωστόσο, το να είστε συντονισμένοι με το σώμα σας δεν είναι πάντα εύκολο και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε τα σημάδια. Έτσι, ας δούμε τις βασικές αρχές επικεντρώνοντας στην κάθε μία από αυτές.

Επιλογή είδος όγκου

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να επιλέξετε το είδος του όγκου που επιθυμείτε (ναι, υπάρχουν περισσότερα από ένα). Για απλότητα θα τους κατατάξουμε ως βαρύ, ήπιο και ελάχιστο.
Η λειτουργία βαριάς φάσης όγκου είναι όταν κάνετε οτιδήποτε μπορείτε για να αποφύγετε τον καταβολισμό, έστω και για ένα δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει τεράστια γεύματα κάθε τρεις ώρες και η αύξηση της πρωτεΐνης σε περίπου 4γρ ανά κιλό σωματικού βάρους (για να είστε ασφαλής). Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι αναπόφευκτα θα αποκτήσετε επίσης λίπος… και μερικές φορές περισσότερο από ότι θα θέλατε.

Η ήπια φάση όγκου είναι όταν μπορείτε να αυξήσετε ελαφρά τις θερμίδες σας, έτσι ώστε να είστε σε θερμιδικό πλεόνασμα, αλλά εξακολουθείτε να ελαχιστοποιείτε την ποσότητα του λίπους που θα παίρνετε. Συνήθως, αυτό αυξάνει την θερμιδική σας πρόσληψης κατά περίπου 500 θερμίδες και στη συνέχεια προπονείστε αναλόγως με το αν χρειάζεστε περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες για να κερδίσετε μυϊκή μάζα, ενώ ταυτόχρονα κερδίζετε πολύ λίγο έως καθόλου λίπος.

Η ελάχιστη φάση όγκου είναι όταν θα επιλέξετε την προσέγγιση απώλειας λίπους και ταυτόχρονα την απόκτηση μυϊκής μάζας. Αυτό και μόνο απαιτεί από εσάς αρκετή πειθαρχία και διάσπαση της θερμιδικής σας πρόσληψης ανάλογα με την δραστηριότητά σας. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι να βρίσκεστε σε έλλειμμα θερμίδων κατά τις περιόδους που δεν είστε ενεργοί καίγοντας  έτσι λίπος, ενώ στις πιο ενεργές σας μέρες να βρίσκεστε σε πλεόνασμα, ώστε να μπορείτε να προσθέσετε μυϊκή μάζα.

Αυξήστε την ένταση
Το σώμα σας είναι μια αποτελεσματική μηχανή και θα προσαρμοστεί σε ότι το συντονίσετε. Αν προπονείστε βαριά, θα δώσετε μια ένδειξη στο σώμα σας ότι χρειάζεται να προσθέσει κάποια επιπλέον μυϊκή μάζα για να «επιβιώσει» κατά την δύσκολη περίοδο. Και αυτό θα γίνει. Να θυμίσουμε ότι η βαριά προπόνηση δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη η άρση πολύ μεγάλων κιλών. Είναι όλα σχετικά με την αύξηση του ποσού της έντασης που δημιουργείτε. Κάνοντας 70kg πάγκο με 1 δευτερόλεπτο για την άρση και 3 δευτερόλεπτα για το κατέβασμα του βάρους θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα αν όχι καλύτερο από το να σηκώνετε 100kg με 1 δευτερόλεπτο για την άρση και 1 δευτερόλεπτο για το κατέβασμα του βάρους. Οι αρθρώσεις σας σίγουρα θα εκτιμήσουν την ανησυχία σας. Μειώνοντας τον χρόνο μεταξύ των επαναλήψεων και των σετ σας δημιουργείτε μεγαλύτερη ένταση.

Τρώτε αρκετά
Ας το παραδεχτούμε, 3 γεύματα την ημέρα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αρκέσουν, εκτός κι αν τρώτε σαν τέρας. Έτσι, αν το βάρος και οι μετρήσεις σας παραμένουν τα ίδια κάθε εβδομάδα, οι πιθανότητες είναι ότι χρειάζεστε να αυξήσετε την θερμιδική σας πρόσληψη.

Βελτιστοποίηση της Ανάκαμψης
Θα αρχίσετε να μεγαλώνετε μόνο εφόσον ανακάμπτετε. Αν δεν παρέχετε αρκετή ξεκούραση στο σώμα σας, δεν θα είστε σε θέση να μεγαλώσετε μυϊκά, ανεξάρτητα από το πόσο θα προπονηθείτε ή θα φάτε. Ένας καλός κανόνας είναι 8 ώρες ύπνου, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με την καθημερινή σας εργασία. Για παράδειγμα, ένας εργάτης οικοδομών θα χρειαστεί περισσότερη ξεκούραση από έναν εργαζόμενο γραφείου. Έτσι λοιπόν, δώστε στο σώμα σας το χρόνο για να ανακάμψετε και να ανοικοδομήσετε τον χαμένο σας μυϊκό ιστό.

Το θέμα εδώ είναι για να σκεφτείτε και να προβληματιστείτε σχετικά με το τι συμβαίνει με το σώμα σας. Προσθέτετε πάρα πολύ λίπος πάρα πολύ γρήγορα; Τότε μεώστε τις θερμίδες. Δεν παρουσιάζετε πρόοδο μετά από μερικές εβδομάδες; Τότε αυξήστε τις θερμίδες. Βεβαιωθείτε ότι προπονείστε σκλήρά και ξεκουράζεστε αρκετά και τα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν.

Πηγή: http://www.predatornutrition.com/en/content/the-science-of-bulking/

Παναγιώτης Κουρσάρης