ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΡΟΦΕΣ

Συκώτι: Τα θρεπτικά συστατικά του και η επίδραση του στην υγεία

Συκώτι: Τα θρεπτικά συστατικά του και η επίδραση του στην υγεία Παναγιώτης Κουρσάρης 11.08.2014

Το συκώτι είναι ένα σημαντικό όργανο και ένα δημοφιλές φαγητό σε πολλούς πολιτισμούς. Το χοιρινό, βοδινό, αρνίσιο συκώτι και το συκώτι κοτόπουλου είναι ίσως τα πιο κοινά στο τραπέζι. Ψημένο παρόμοια με άλλα κομμάτια κρέατος, μπορείτε να τρώτε το συκώτι ως κύριο πιάτο, είτε σκέτο είτε αναμιγμένο με κρεμμύδια, ή σε συνδυασμό με άλλα κρέατα. Το συκώτι είναι ένα σημαντικό μέρος κάποιων παραδοσιακών συνταγών, όπως το haggis της Σκωτίας και το τηγανιτό αρνίσιο συκώτι της Ινδίας. Μερικά αλείμματα, όπως το πατέ συκωτιού μπορούν επίσης να προσθέσουν το συκώτι στην καθημερινή σας διατροφή.

Πρωτεΐνη και λίπος

Τα συκώτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα LIVESTRONG, 28γρ συκώτι μοσχαριού περιέχει 6,2γρ πρωτεΐνης. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της ημερήσιας αξίας. Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση και την οικοδόμηση των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των μαλλιών και των νυχιών. Η πρωτεΐνη είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό των ενζύμων και ορμονών. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το συκώτι έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, 28γρ μοσχαρίσιου συκωτιού περιέχουν μόλις 2,4γρ λίπους, ή 3% της καθημερινής αξίας, και 49 θερμίδες. Το συκώτι κοτόπουλου περιέχει λιγότερες θερμίδες και λίπος από ότι το βοδινό και μοσχαρίσιο συκώτι. Ωστόσο, έχει επίσης λιγότερη πρωτεΐνη.

Βιταμίνες

Το συκώτι είναι μια πολύ συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών. Το «Composition of Foods» των McCance and Widdowson αναφέρει ότι 28γρ μοσχαρίσιου συκωτιού προσφέρει πάνω από 100% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Α. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος και ριβοφλαβίνης. Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στα μάτια, στα μαλλιά και στην υγεία του δέρματος. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό στην πέψη και στην υγεία των κόκκινων κυττάρων του αίματος και το σώμα χρησιμοποιεί τη ριβοφλαβίνη για την παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα.

Μέταλλα

Τα μοσχαρίσια συκώτια, συγκεκριμένα, είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, παρέχοντας 11mg ανά μία μερίδα 85γρ, ή 61% της ημερήσιας αξίας του σιδήρου που είναι 18mg, ανάλογα με το Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής. Το βοδινό συκώτι περιέχει λιγότερο σίδηρο, περίπου 5,2mg ανά μερίδα. Μια ουγκιά (28γρ) μοσχαρίσιου συκωτιού προσφέρει πάνω από 100% της ημερήσιας αξίας του χαλκού και περίπου 25% της καθημερινής αξίας σε σελήνιο και ψευδάργυρο. Όπως η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ, ο χαλκός είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργία των ερυθρών κυττάρων του αίματος και βοηθά με το μεταβολισμό του σιδήρου. Το σελήνιο, που θεωρείται ένα αντιοξειδωτικό, εμπλέκεται σε έναν αριθμό ενζύμων και είναι σημαντικό για την ανδρική γονιμότητα. Οι ενισχύσεις ψευδάργυρου επουλώνουν τις πληγές και υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανησυχίες

Ενώ η μέτρια κατανάλωση συκωτιού μπορεί να είναι ευεργετική λόγω του προφίλ θρεπτικών ουσιών, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβές λόγω της περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Οι γιατροί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα προϊόντα συκωτιού επειδή μία υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό. Το συκώτι και τα παραπροϊόντα είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, η οποίες μπορεί να επιδεινώσουν την ουρική αρθρίτιδα και τις πέτρες στα νεφρά. Επίσης σε περίπτωση που έχετε εξωτικές προτιμήσεις, η κατανάλωση συκωτιού πολικής αρκούδας μπορεί να προκαλέσει πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, η οποία οδηγεί σε ζάλη, ναυτία, πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο.

Πηγή: livestrong.com/article/465450-how-healthy-is-eating-liver/