6 συμβουλές για την υγεία και την καλή λειτουργία του συκωτιού

**Πίνετε άφθονο νερό με λεμόνι **

Προσπαθήστε να πίνετε 8 - 10 ποτήρια φιλτραρισμένο, καθαρό νερό καθημερινά. Είναι ο μόνος τρόπος για το συκώτι να οδηγήσει τις τοξίνες έξω από το σώμα σας. Ακόμα καλύτερα, ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό προσθέτοντας φρέσκο χυμό από ένα έως ενάμιση λεμονί. Το λεμόνι ενισχύει τις ικανότητές του συκωτιού σας για αποτοξίνωση. Το κιτρικό οξύ στο χυμό λεμονιού ενθαρρύνει το συκώτι να παράγει τη χολή, ένα ακόμη όχημα που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να εκκρίνει τις τοξίνες.

**Φάτε σταυρανθή λαχανικά **

Τρώτε άφθονα τρόφιμα ανοικοδόμησης του συκωτιού, όπως τα φυλλώδη πράσινα, τα παντζάρια, τα καρότα, τα λάχανα, τη ρόκα και άλλα λαχανικά. Αυτά είναι συνιστώμενα τρόφιμα, όταν κάνετε αποτοξίνωση του συκωτιού. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες την ημέρα. Καταναλώστε αρκετά κρεμμύδια, σκόρδα και μπρόκολα δεδομένου ότι αυτά τα λαχανικά περιέχουν θείο που απαιτείται για να αυξηθεί η ικανότητα αποτοξίνωσης του συκωτιού. Η αποτοξίνωση του συκωτιού απαιτεί σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει σωστά, έτσι βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ένα υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα μετάλλων και πολυβιταμίνες. Ακόμη και μια μεμονωμένη ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να διακόψει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης.

Κάνετε ένα μικρό μασάζ

Ενώ βρίσκεστε ανάσκελα, μπορείτε να κάνετε ένα απαλό μασάζ της περιοχής της χοληδόχου κύστης και του ήπατος, η οποία βρίσκεται κατά μήκος του κάτω πλευρού στο δεξί μέρος του σώματος. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο συκώτι.

Μην επιβαρύνετε το συκώτι σας

Το συκώτι σας εργάζεται αρκετά σκληρά, χωρίς να χρειάζεται να επεξεργαστεί πράγματα όπως το αλκοόλ και τα παυσίπονα που είναι αδικαιολόγητα σκληρά για αυτό το ζωτικό όργανο. Γενικώς, λαμβάνοντας τακτικά ακόμα και μικρές δόσεις παυσίπονων είναι η κύρια αιτία της ηπατικής ανεπάρκειας και ασθένειας προκαλούμενων από φάρμακα.

Πάρτε συμπληρώματα υποστήριξης του συκωτιού

Το γάλα γαϊδουράγκαθου, η κουρκούμη και η πικραλίδα όλα θεωρούνται χρήσιμα για τον καθαρισμό και την προστασία του συκωτιού. Δοκιμάστε 45 χιλιοστόγραμμα κουρκούμης, 400mg εκχυλίσματος πικραλίδας, ή 400mg γάλα γαϊδουράγκαθου καθημερινά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης φρέσκες ρίζες πικραλίδας σε βραστό νερό για να κάνετε ένα τσάι. Σημειώστε ότι αν ψάχνετε για άγριες πικραλίδες, πάρτε τες μόνο από τις περιοχές που γνωρίζετε ότι είναι απαλλαγμένες από χημικά φυτοφάρμακα.

Πάρτε αρκετά μέταλλα

Τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τη διαδικασία αποτοξίνωσης του συκωτιού, οπότε φροντίστε να τρώτε άφθονα πλούσια σε μέταλλα τρόφιμα ή να λάβετε ένα συμπλήρωμα μετάλλων. Σημαντικά μέταλλα για την αποτοξίνωση του συκωτιού περιλαμβάνουν το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο, το χαλκό, το νάτριο, το σίδηρο, το ψευδάργυρο, το σελήνιο, το μαγγάνιο και άλλα.

Παναγιώτης Κουρσάρης