Συμπληρώματα Διατροφής

Τα « Συμπληρώματα Διατροφής» (ΣΔ) αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών η άλλων ουσιών. Χρησιμοποιούνται με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε σε αυστηρά προκαθορισμένη δόση. Διατίθενται στο εμπόριο σε δοσομετρικές μορφές (όπως κάψουλες, παστίλιες, δισκία, σταγόνες, φακελάκια σκόνης, φύσιγγες κλπ).

Κύριες Κατηγορίες των Συμπληρωμάτων διατροφής

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα ΣΔ είναι σκευάσματα, τα οποία δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την υγιεινή ισορροπημένη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, ψάρι, άπαχο κρέας και δημητριακά ολικής αλέσεως), με την οποία λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα για ένα υγιή οργανισμό συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που πραγματικά ο οργανισμός τα χρειάζεται, όταν δηλαδή δεν μπορεί από μόνος του μέσω της σωστής διατροφής να πάρει όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη, ιδίως, όταν πρόκειται για παιδιά, εφήβους και εγκύους.

Η προμήθεια τέτοιων σκευασμάτων πρέπει να γίνεται μόνο από αδειούχα υποστατικά, τα οποία διευθύνονται από προσοντούχα άτομα: ιατρούς, φαρμακοποιούς, επιστήμονες τροφίμων και άτομα που εξασφάλισαν άδεια για το σκοπό αυτό από το Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Προσέξετε!

Ένα ΣΔ, το οποίο είναι φυτικό, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη είναι ασφαλές και δεν προκαλεί παρενέργειες για τους εξής λόγους:

(α) Τα φυτικής προέλευσης προϊόντα, δεν αποκλείεται, ανάλογα με την προέλευση και το είδος τους, να είναι είτε εκ φύσεως βλαβερά ή να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που προήλθαν από το περιβάλλον ή διαδικασίες παραγωγής

(β) ακόμα, όμως, και ασφαλή φυτικά σκευάσματα συχνά χρησιμοποιούνται για την παράνομη προώθηση και διακίνηση επικίνδυνων φαρμακευτικών ουσιών, πχ αναβολικών που προστίθενται σ’ αυτά.

Γι’ αυτό, το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στη χρήση φυτικών (botanical, herbal) προϊόντων και να μην τα χρησιμοποιεί χωρίς να συμβουλεύεται το γιατρό / φαρμακοποιό / διατροφολόγο / διαιτολόγο.

Παναγιώτης Κουρσάρης