ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Ταυρίνη: Τι είναι - Ποιες οι ιδιότητες της - Κίνδυνοι/Παρενέργειες

Ταυρίνη: Τι είναι - Ποιες οι ιδιότητες της - Κίνδυνοι/Παρενέργειες Παναγιώτης Κουρσάρης 06.12.2014

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που έχει βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Επίσης βρίσκετε και σε πηγές τροφίμων, καλύτερες από αυτές είναι το κρέας και τα ψάρια, ακόμα περιλαμβάνετε σε ενεργειακά ποτά (Red Bull) και σε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται για την στήριξη της αθλητικής δραστηριότητας.

Η ταυρίνη συνταγογραφείται για τη θεραπεία της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την ασθένεια του ήπατος, την υψηλή χοληστερόλη και άλλα. “Αν και τα περισσότερα αμινοξέα απαιτούνται για την κατασκευή πρωτεϊνών, η ταυρίνη δεν βοηθά στην ανάπτυξη των μυών, διότι δεν συνδέεται με άλλα αμινοξέα ή με τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών,” εξηγεί ο Roberta Anding, RD, Εκπρόσωπος Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας  και διαιτολόγος αθλητισμού. “Η ταυρίνη, ωστόσο, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό”.  Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από βλάβη που προκύπτει από ορισμένες χημικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν οξυγόνο (οξείδωση). Επίσης είπε ότι η ταυρίνη μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και την αθλητική απόδοση.

Βελτιώνει την πνευματική απόδοση

Τα υψηλότερα επίπεδα ταυρίνης συσχετίζονται με καλύτερη μνήμη και με τη νοητική λειτουργία. Αυστριακοί ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη το 2000 η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητά σε 10 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Τα αποτελέσματα: Το μίγμα ενεργειακού ποτού Red Bull (με καφεΐνη, ταυρίνη και γλυκουρονολακτονη) έχει αποδειχθεί ότι είχε θετικές επιδράσεις στην πνευματική απόδοση και τη διάθεση. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός θα μπορούσε να βελτιώσει την προσοχή και την λεκτική αιτιολογία, αλλά δεν φαίνεται να έχει καμία επίδραση στη μνήμη.

Βελτιώνει την αθλητική απόδοση

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από Ιάπωνες ερευνητές το 2003 εξέτασε 11 άνδρες ηλικίας 18 έως 20 ετών, που είχαν πει να εκτελέσουν τις ασκήσεις ποδηλάτου έως ότου εξαντληθούν. Μετά από τη λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης για επτά ημέρες (κάθε φορά, πριν από την προπόνηση τους), οι άνδρες παρουσίασαν σημαντική αύξηση της VO2max (η μέγιστη χωρητικότητα του σώματος ενός ατόμου για τη μεταφορά και τη χρήση οξυγόνου) και στον χρόνο μέχρι την εξάντληση τους.

Η ταυρίνη είναι ένα βασικό συστατικό στα ενεργειακά ποτά όπως το Red Bull και μπορούν εύκολα να καταποθούν με αυτόν τον τρόπο, σε αντίθεση με τα συμπληρώματα. Αλλά προσέξτε: Αυτά τα ποτά είναι φορτωμένα με ζάχαρη και δεν είναι το καλύτερο όταν πρόκειται για τη διατήρηση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες.

Υπάρχει ένα γραμμάριο της ταυρίνης σε κάθε κουτάκι Red Bull

Αγορά ταυρίνης

Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα ταυρίνης από ελληνική ιστοσελίδα στον ακόλουθο σύνδεσμο: [TAURINE (https://tidd.ly/36qZPXz)

Κίνδυνοι/Παρενέργειες: Η ταυρίνη είναι πιθανώς ασφαλές για τους ενήλικες. Έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ενήλικες σε μελέτες διάρκειας έως ενός έτους. Ωστόσο, υπάρχει μία αναφορά της βλάβης του εγκεφάλου σε ένα bodybuilder που πήρε περίπου 14 γραμμάρια ταυρίνης σε συνδυασμό με ινσουλίνη και αναβολικά στεροειδή. Δεν είναι γνωστό εάν αυτό οφειλόταν στην ταυρίνη ή τα άλλα φάρμακα που πήρε. Η περίσσεια ταυρίνης τυπικά απεκκρίνεται από τα νεφρά.